Ioan Samoila, liderul Federatiei Sindicatelor Termoelectrica, este noul presedinte al CNSLR-Fratia, el declarand, joi, ca nu si-a dorit foarte mult aceasta functie, insa colegii lui l-au rugat sa candideze, considerandu-l apt sa ajute confederatia sa traverseze o perioada mai dificila, relateaza Mediafax.

Noul presedinte al CNSLR-Fratia a fost ales cu 210 voturi din 307 exprimate, in timp ce contracandidatul lui, Ioan Georgescu, liderul Federatiei "Agrofratia", a fost votat de 26 de colegi.

La alegerile pentru functia de presedinte al CNSLR-Fratia isi anuntase candidatura si vicepresedintele confederatiei Minica Boaja. Candidatura acestuia nu a fost insa acceptata, pe motiv ca nu si-a platit cotizatiile la confederatie, avand o datorie de 52.000 de lei.

Minica Boaja a spus ca aceasta nu este datoria lui, ci a unei federatii care s-a desfiintat in urma unei fuziuni cu o alta federatie. In urma acestei situatii, a fost propusa la vot scutirea de la plata acestor datorii. Propunerea nu a fost insa aprobata, in favorarea acesteia fiind doar 77 de voturi.

De asemenea, delegatiile prezente la Congresul Extraordinar l-au reales pe Liviu Luca in functia de prim-vicepresedinte, cu 222 de voturi din 306.

Liviu Luca isi depusese demisia din functie pentru a grabi organizarea alegerii noului presedinte. El a preluat prerogativele de presedinte al confederatiei dupa arestarea lui Marius Petcu, la sfarsitul lunii martie.

Ioan Samoila a spus, dupa anuntarea rezultatelor votului, ca nu a avut emotii pentru aceasta candidatura, pentru ca doar cei care isi doresc foarte mult au emotii.

Noul presedinte al CNSLR-Fratia a precizat ca el nu si-a dorit foarte mult aceasta functie si nu a vrut sa intre in competitie, dar colegii lui l-au rugat sa candideze, considerandu-l apt sa ajute confederatia sa traverseze o perioada mai dificila.

"Personal, ma asteptam sa fiu ales, pentru ca am fost rugat sa candidez pentru aceasta functie. Foarte multi au considerat ca momentul acesta este un moment in care probabil ca as fi persoana cea mai potrivita, din considerente pe care nu le discutam acum", a declarat Samoila.

Intrebat ce il recomanda pentru aceasta functie, Samoila a spus ca nu stie si ca despre asta ar trebui intrebati cei care i-au propus sa isi depuna candidatura.

"Cred ca trebuie facuta o organizare destul de serioasa pe toate compartimentele, si pentru compartimentul politic. Si nu ma refer acum la relatia cu partidele, ci la conducerea CNSLR-Fratia. Avem de facut o organizare interna si de tras noi repere de functionare a acestei confederatii", a adaugat Ioan Samoila.

Sotia fostului lider al CNSLR-Fratia, Claudia Petcu, care este vicepresedinte al confederatiei, i-a urat mult succes noului presedinte. "Sa duca la bun sfarsit tot ceea ce s-a votat la congres, sa aiba o strategie pe care sa o indeplineasca si sa continue ceea ce sotul meu a facut in toti acesti ani", a spus Claudia Petcu, adaugand ca misiunea noului presedinte este una foarte grea "in vremurile acestea". Intrebata la ce vremuri se refera, Claudia Petcu a refuzat ca comenteze.

CNSLR-Fratia si-a ales noua conducere dupa ce fostul presedinte al confederatiei, Marius Petcu, s-a autosuspendat din functie, interimatul fiind asigurat din 31 martie, dupa arestarea lui Petcu, de prim-vicepresedintele Liviu Luca.

Marius Petcu este in arest din 31 martie, dupa ce, in 24 martie, a fost prins luand mita 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, suma ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruti pentru ca firma omului de afaceri sa execute lucrarile la un centru pentru sindicate din Snagov.

El anunta, inainte de a fi arestat, ca incepand din 30 martie s-a autosuspendat din toate functiile de conducere din sindicat si de la organizatiile profesionale pe care le reprezenta, aratand ca este la dispozitia organelor de control ale acestora.

Consiliul National al Federatiei Sanitas a luat atunci act de autosuspendarea lui Marius Petcu din functia de presedinte al organizatiei, iar CNSLR-Fratia a decis transferarea prerogativelor catre prim-vicepresedintele Liviu Luca.

Marius Petcu nota, in declaratia de interese din 1 noiembrie 2010, ca este presedintele CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, presedinte de onoare al Ordinului Asistentilor Medicali si al Institutului "Constantin Noica" si administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucuresti. Liderul sindical mentiona in document ca este asociat in societatile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare si Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul in Craiova.

In 21 aprilie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Marius Petcu, pentru luare de mita, in forma continuata, iar Tribunalul Bucuresti a confirmat legalitatea arestarii fostului lider sindical.