Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, repunerea Elenei Turcu in functia de judecator, luand act de incetarea de drept a suspendarii sale din functie dupa ce a fost achitata prin sentinta definitiva de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul in care era acuzata ca a condus autoturismul sub influenta alcoolului, scrie Agerpres.

Astfel, Elena Turcu va fi repusa in functia pe care a detinut-o anterior la Tribunalul Dambovita si i se recunoaste vechimea in magistratura pentru perioada suspendarii din functie.

De asemenea, CSM a decis sesizarea Comisiei de evaluare pentru a tine cont atunci cand Elena Turcu va fi evaluata de incidentul in care a fost implicata.

In ceea ce priveste plata drepturilor banesti de care a fost lipsita, CSM sustine ca nu este competent in acest sens.

Judecatoarea Elena Turcu a cerut joi CSM sa constate incetarea de drept a suspendarii sale din functie, cu consecinta repunerii in situatia anterioara, precum si plata drepturilor banesti de care a fost lipsita, dupa ce a fost achitata de ICCJ.

In nota Directiei Resurse Umane a CSM, postata pe site-ul institutiei, se arata ca Elena Turcu a fost suspendata de CSM in 8 iulie 2010 ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva acesteia si ca judecatoarea a fost achitata prin sentinta ICCJ din 8 aprilie, ramasa definitiva la 19 aprilie prin nerecurare.

In conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2 din Legea nr. 303/2004, daca se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator sau procuror, suspendarea din functie inceteaza, iar acesta este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functie si i se recunoaste vechimea in magistratura pentru aceasta perioada.

Directia Resurse Umane a CSM subliniaza ca din interpretarea dispozitiilor legale rezulta ca suspendarea din functie inceteaza de drept la data ramanerii definitive a solutiei de achitare a judecatorului.

In ceea ce priveste plata drepturilor banesti, CSM sustine ca solutionarea cererii cu acest obiect este de competenta Ministerului Justitiei, iar nu a Consiliului, aceasta din urma institutie neavand calitatea de ordonator de credite pentru instantele judecatoresti.

In luna aprilie, Elena Turcu a fost achitata de judecatorii ICCJ pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala.

Purtatorul de cuvant al ICCJ, judecatoarea Georgeta Barbalata, a declarat atunci ca, potrivit deciziei magistratilor, fapta nu este prevazuta de legea penala, ceea ce inseamna ca s-a stabilit ca Elena Turcu avea o concentratie de alcool in sange care ar atrage o raspundere contraventionala.

Elena Turcu, fost presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Dambovita, a fost trimisa in judecata, in 4 iulie 2010, de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.