Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare prin care este interzisa montarea supraterana pe domeniul public a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicatii, alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, transport in comun sau automate pentru semnalizare rutiera.

Actul normativ, adoptat la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a vizat modificarea si completarea Anexei 1 la Hotararea Guvernului 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism.

"Astfel, lucrarile de constructii pentru realizarea/extinderea retelelor edilitare in zona drumurilor publice situate in intravilanul localitatilor se executa in varianta de amplasare subterana. Se interzice montarea supraterana, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicatii, alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, transport in comun, automate pentru semnalizare rutiera si altele de aceasta natura. Montarea acestor echipamente se va executa in varianta de amplasare subterana ori, dupa caz, in incinte sau in nisele constructiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/ constructiilor. Retelele edilitare amplasate subteran vor fi semnalate prin markeri distinctivi", se arata intr-un comunicat de joi al Ministerului Dezvoltarii.

"Modificarile operate mai prevad interzicerea amplasarii retelelor edilitare pe stalpi de iluminat public si de distributie a curentului electric, pe plantatii de aliniament, pe elemente de fatada ale imobilelor ori pe alte elemente/structuri de aceasta natura", precizeaza MDRT.

"Documentatiile tehnice elaborate pentru obiective de investitii privind realizarea/extinderea/modernizarea/reabilitarea retelei stradale, precum si a drumurilor de interes local, judetean si national situate in extravilanul localitatilor, vor prevedea in mod obligatoriu canale subterane in vederea amplasarii retelelor edilitare. Prevederile se vor aplica inclusiv obiectivelor de investitii ale caror studii de prefezabilitate si/sau studii de fezabilitate sunt in curs de elaborare la data intrarii in vigoare a acestor modificari", mai informeaza institutia.