Guvernul a interzis montarea supraterana, pe domeniul public, a retelelor edilitare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 12 mai 2011, 14:18 Actualitate | Esenţial

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare prin care este interzisa montarea supraterana pe domeniul public a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicatii, alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, transport in comun sau automate pentru semnalizare rutiera.

Actul normativ, adoptat la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, a vizat modificarea si completarea Anexei 1 la Hotararea Guvernului 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism.

"Astfel, lucrarile de constructii pentru realizarea/extinderea retelelor edilitare in zona drumurilor publice situate in intravilanul localitatilor se executa in varianta de amplasare subterana. Se interzice montarea supraterana, pe domeniul public, a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicatii, alimentare cu apa, energie electrica, termoficare, transport in comun, automate pentru semnalizare rutiera si altele de aceasta natura. Montarea acestor echipamente se va executa in varianta de amplasare subterana ori, dupa caz, in incinte sau in nisele constructiilor, cu acordul prealabil al proprietarilor incintelor/ constructiilor. Retelele edilitare amplasate subteran vor fi semnalate prin markeri distinctivi", se arata intr-un comunicat de joi al Ministerului Dezvoltarii.

"Modificarile operate mai prevad interzicerea amplasarii retelelor edilitare pe stalpi de iluminat public si de distributie a curentului electric, pe plantatii de aliniament, pe elemente de fatada ale imobilelor ori pe alte elemente/structuri de aceasta natura", precizeaza MDRT.

"Documentatiile tehnice elaborate pentru obiective de investitii privind realizarea/extinderea/modernizarea/reabilitarea retelei stradale, precum si a drumurilor de interes local, judetean si national situate in extravilanul localitatilor, vor prevedea in mod obligatoriu canale subterane in vederea amplasarii retelelor edilitare. Prevederile se vor aplica inclusiv obiectivelor de investitii ale caror studii de prefezabilitate si/sau studii de fezabilitate sunt in curs de elaborare la data intrarii in vigoare a acestor modificari", mai informeaza institutia.


Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

12680 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  domeniul privat (Joi, 12 mai 2011, 14:53)

  eu [anonim]

  Guvernul ar trebui sa clarifice problema si cu domeniul privat . NU inteleg de ce nu obliga operatorii, macar sa ingroape ce au pe domeniul privat ( fire ).
  Folosesc domeniul privat fara sa platesca nimic si fara acordul propietarului. Schimba trasee pe domeniul privat fara intrebe propietarul daca este de acord. Cred ca absolut toate retelele care sunt in intravilan ar trebui ingropate . Asa este in UE.
 • -11 (23 voturi)    
  gata, nu-i mai votez (Joi, 12 mai 2011, 15:01)

  gigi [anonim]

  o sa creasca nejustificat consturile accesului la net si o sa franeze dezvoltarea infrastructurii. per total o sa loveasca puternic in firmele mici, de cartier, in favoarea gigantilor gen romtelecom sau rds, si a oportunistilor gen uti. eram pe lucul patru in lume la viteza medie a conexiunilor la internet..

  pa baieti, votul meu nu-l mai luati!
  • +5 (9 voturi)    
   Atunci sa stam cu orase pline de fire, nu ? (Joi, 12 mai 2011, 15:22)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Romania e unica, singura tara unde in orase atirna fire care arata groaznic.

   Asa iti place ? Beton, nu mai am ce sa comentez mai mult !!
   • +1 (5 voturi)    
    nu, stam mai bine cu capetele goale (Joi, 12 mai 2011, 16:23)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui gigi

    indopate de programe de partid transmise prin fire ingropate de firme de partid.. :)
    • 0 (4 voturi)    
     Romania = Jungla, daca ar fi dupa tine ! (Joi, 12 mai 2011, 16:50)

     gigi [anonim] i-a raspuns lui gigi

     Unde ai mai vazut tu in EU ceva identic cu ce e la noi ? Zi si mie o singura tare din EU. Da, o sa imi zici Bulgaria, alti bananieri ....
     Cel mai bine in tara asta dupa tine si dupa altii ca tine ar fi anarhia,fiecare sa faca ce vrea, asa cum RDS-ul umple stilpi cu fibra fara autorizatie. Problema nu e ca umple stilpii, chiar nu imi pasa cum isi fac ei business-ul, problema e ca acei stilpi nu au fost "desenati" pentru asa ceva, problema e ca orasul arata ca dracu, te uiti in sus si vezi numai cabluri peste tot, efectiv jungla.

     Dar se pare ca tie iti place jungla, dar mai sper totusi ca suntem noi ceilalti din ce in ce mai multi si pana la urma o sa reusim.
     • +1 (5 voturi)    
      de cabluri te impiedici tu? (Joi, 12 mai 2011, 17:44)

      gigi [anonim] i-a raspuns lui gigi

      ar putea sa dea intai legi impotriva poluarii produse de constructori, sau legi impotriva camioanelor murdare care circula prin oras, sau legi drastice impotriva distrugerii cladirilor de patrimoniu. problema este ca nu o sa o faca pentru ca si-ar taxa firmele care contribuie la bunastarea politicienilor. in schimb or sa dea legi care taxeaza interesul cetateanului. si atunci nu am sa-i mai votez si recomand si celorlati care au inteles ca primul afectat de aceasta lege este simplul cetatea cu drept de vot sa nu mai voteze. poate ca ar trebui sa pornim o campanie pe facebook unde sa votam voturile minus.. :)
     • 0 (2 voturi)    
      lobby (Vineri, 13 mai 2011, 1:14)

      gigi [anonim] i-a raspuns lui gigi

      scrie pe tine, si bani pe partea ailalta.. :)
 • -6 (10 voturi)    
  ceausescu nu a murit (Joi, 12 mai 2011, 15:03)

  Dedalus [anonim]

  Ani de zile s-au zbatut unii si altii sa convinga de necesitatea realizarii unor "tunele de utilitati", cel putin in orasele mari si cel putin pe magistrale, dar degeaba...

  Timp de 20 de ani au sapat, astupat, sapat la loc pentru apa, pentru gaze , pentru naiba mai stie ce.

  Nici pe deasupra vad ca nu se mai poate.

  Eu zic sa inchidem tot si sa interzicem orice.
  • +3 (5 voturi)    
   Ai dreptate (Joi, 12 mai 2011, 15:36)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   El traieste la Londra si Paris, Berlin si Barcelona si orice alt oras civilizat care vrea sa scape de hidosenia a zeci de fire, cabluri, conducte duse la intamplare prin aer. Nu are nici un rost sa ne civilizam daca pana si cei ce au acces la tehnologii de comunicatie moderne pot sustine ineptii (prefer sa fie mizerie si mediu urban hidos numai sa nu creasca taxa la Internet - de unde iau manele si firme porno gratis). Tot cu caruta in mijlocul capitalei si gunoi aruncat de la balcon ne e mai bine. Maneaua tare sa urle si un pet cu bere. Aceasta este o viata implinita.
  • 0 (0 voturi)    
   cine cine? (Joi, 12 mai 2011, 16:27)

   dedeiu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Cine a incercat sa explice necesitatea acestor tunele de utilitati? Ne oferi niste nume?
 • +3 (3 voturi)    
  CEA MAI MARE PORCARIE (Joi, 12 mai 2011, 15:04)

  AlfredBernhardNobel1896 [utilizator]

  sa va povestesc ce au facut la mine
  Au venit niste doreii au treas firele prin pamant mai exaxt mi-au distrus curtea .
  Au venit randul doi de dorei sa asfalteze strada si au rupt firele apoi au venit iar aia de la electrica si leau inadit . Au terminat de asfaltat si surpriza nema curent s-au impuscat firele in pamant .
  Am reclamat la electrica si mi-au comunicat cu caldura ca imi trimit niste baieti sa imi mai distruga odata gradina si pavajul deabia refacute .
  im concluzie o mare porcarie facuta de niste ROMANI .
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Joi, 12 mai 2011, 15:26)

   aaaa [anonim] i-a raspuns lui AlfredBernhardNobel1896

   In pamant vreau si eu sa fie toate firele ... dar nu cum se face in acest moment.

   Ar trebuie sapate niste tuneluri (muuuulte)
   si in aceste tuneluri sa fie si reteaua de electricitate si reteaua de catv, internet si reteaua de apa, etc.

   Si cand se strica ceva intra dorelul in tunel si repara fara sa mai sape nimic, doar inlocuiest/adauga.
  • 0 (2 voturi)    
   Dar limba Romana (Joi, 12 mai 2011, 15:32)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui AlfredBernhardNobel1896

   Nu vine cinevat sa ti-o repare ?
   Ca saraca sta, la tine, cam prea mult sub pamant.
  • 0 (0 voturi)    
   asta e (Vineri, 13 mai 2011, 1:20)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui AlfredBernhardNobel1896

   Trebuie sa scrii in reclamatie sa trimita nemti, sau francezi atucni pe cine era sa injuri? pe Merkel si pe Sarko?
 • +1 (3 voturi)    
  f bine!! (Joi, 12 mai 2011, 15:43)

  Dragos [anonim]

  O idee f buna. Orasele arata groaznic cu tone de cabluri peste tot. Asa ceva nu vezi in Germania de exemplu... nici la sate.
  Astept cu placere legea fatadelor pentru ca la fel.. e dezastru in unele zone din tara.. e o durere in pix in masa mai bine zis.
 • +2 (2 voturi)    
  Bere si cabluri (Joi, 12 mai 2011, 15:49)

  Fiend [anonim]

  Haideti cu totii sa traim visul romanesc. Sa facem burti de bere si sa murim striviti de un morman de cabluri pe la piata Romana.
  Asta e viata adevarata! Ce civilizatie? Ce legi? Bere si cabluri.
 • 0 (0 voturi)    
  numa astea? (Joi, 12 mai 2011, 15:55)

  m [anonim]

  Pai alea de gaz nu? am citit cu atentie si nu scrie nimic de alea...si chiar cele de gaz se vad cel mai des fiind la nivelul solului
 • -1 (3 voturi)    
  o tampenie (Joi, 12 mai 2011, 16:06)

  prost [anonim]

  Inca o lege cretina data fara pic de judecata. Se bate cap in cap cu alte legi si regulamente emise - vezi interdictia de a sapa pe strazile abia asfaltate in perioada de garantie. In plus, in afara de Bucuresti unde de 2 ani exista in derulare un proiect de infrastructura ingropata si in Cluj unde abia incepe asa ceva, restul oraselor nu au un sistem unitar de canalizatie subterana. Asta va insemna ca orice operator (telecom, electrica, apa etc) se va apuca sa ingroape retelele. Pe langa faptul ca nefiind ceva unitar va fi un haos desavarsit, costul unor retele ingropate este imens mai mare decat al unora aeriene. Iar diferenta de cost va fi suportata tot de noi, utilizatorii finali.
  Nu mai dati exemplele unor tari civilizate, aia mai intai au facut infrastructura ingropata si apoi au obligat operatorii sa intre in ea. La noi... complet invers si anapoda! Tara condusa de cretini!
  • +2 (2 voturi)    
   Metoda anti-prost (Joi, 12 mai 2011, 17:20)

   Meserias [anonim] i-a raspuns lui prost

   Exista masini sau echipamente de foraj pe orizontala care pot fora o gauri de 30 mm pana la 150 mm cu lungime de sute de metrii. Apoi trage inapoi catre masina o teava de PVC prin gaura orizontala facuta. Prin teava apoi tragi cablul electric sau de telecomunicatii. Nu se vede nimic pe deasupra pentru ca nu se sapa santuri ci numai o groapa mica unde intra sapa de foraj si inca una unde trebue sa iasa. Uite aici solutie tehnica:
   http://www2.vermeer.com/vermeer/EM/en/N/equipment/directional_drills/d20x22_series_ii
   • -1 (1 vot)    
    Poate altundeva (Joi, 12 mai 2011, 18:20)

    prost [anonim] i-a raspuns lui Meserias

    Incearca ca obtii autorizatie de forare controlata. O sa te lovesti inevitabil de zecile de avize pe care trebuie sa le iei de la diverse institutii si intreprinderi (de stat, de cele mai multe ori). Si n-o sa le obtii pentru ca habar n-au exact pe unde au ingropate utilitatile si nu-si asuma raspunderea sa-ti dea aviz. Sunt zeci de cazuri in Bucuresti numai, in ultimii ani, cand marile lucrari de infrastructura au distrus ce era ingropat, desi aveau toate planurile updatate... Iar comparam mere cu pere si anume Romania cu alte tari civilizate. Si nici nu mai vreau sa discut despre costurile operatiunilor. Spor!
    • +1 (1 vot)    
     Mega tehnologie (Joi, 12 mai 2011, 20:54)

     bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui prost

     Fii serios. Metoda spusa de "Meserias" am vazut-o aplicata in Iasi, de o firma ce instala tevi de gaz, acum vreo 7-8 ani.

     Cu o astfel de unealta, poate chiar mai rudimentara, au tras teava pe sub o strada cu 3 benzi pe sens si n-au spart nimic din asfalt (se intampla in cartierul CUG).
    • 0 (0 voturi)    
     Inc-odata (Joi, 12 mai 2011, 20:56)

     Meserias [anonim] i-a raspuns lui prost

     Deci, n-a zis nimeni ca este usor, dar daca lucrarea este pentru operatori publici, as forta prin contract obtinerea avizelor de catre beneficiar (operatorii publici), iar ca solutie technica se pot folosi radare subterane: http://www2.vermeer.com/vermeer/NA/en/N/equipment/ground_penetrating_radar/interragator_ez sau aici: http://www.geomodel.com/
     Sunt de acord cu tine ca nu e asa ieftin, dar daca nu exista planuri updatate ce faci? Clabuci? Cum progresam daca nu cautam sa facem lucrurile mai bine? Nu compar mere cu pere ci aspir la mai bine, la mai eficient, la un leu in plus, etc. Succese(uri).
   • 0 (0 voturi)    
    foarte buna ...si nu prea. (Vineri, 13 mai 2011, 9:55)

    DAN DAAY [anonim] i-a raspuns lui Meserias

    @meserias.vreo legatura cu vertatel?ne este foarte usor sa vb daca nu stapanim bine subiectul>nimeni nu e de acord cu porcariile de cabluri supraterane existente acum in toata tara (exceptie facand Brasovul din cate stiu eu....bravo lor), dar nu stiu daca asta e solutia.Foram strazile in lung si-n lat , cheltuim o gramada de bani si in final constatam ca nu putem ajunge la client.Oare nu avantajeaza pe nimeni aceasta Hotarare de Guvern la fel cum dezavantajeaza consumatorul final (ma refer aici la telecom )?Pe de alta parte aceasta HG nu va face sa dispara cablurile existente ....tot acolo vor fi si peste 5 ani...
   • 0 (0 voturi)    
    Forare orizontala (Sâmbătă, 14 mai 2011, 7:25)

    MaDao [anonim] i-a raspuns lui Meserias

    Arata frumos in filme in tari civilizate. La noi o firma care face foraj orizontal cere 50-100 Euro pe metru liniar. Cam cat crezi tu ca ar costa sa faci numai canalizatia fara tras tuburi, microfibra si restul echipamentelor.
    In afara de asta trebuie sa va ganditi ca operatorii au investit sume mari de bani in infrastructura existenta. Au mers cu preturi de dumping sa castige masa critica de clienti. Amortizarea nu este nici pe departe facuta la ce este acum. O alta retea, gresit unii inteleg ca s-ar ingropa retelele, inseamna alta investitie de la zero. Nu exista finantare pentru asa ceva.
 • -1 (1 vot)    
  ... (Joi, 12 mai 2011, 16:09)

  abcd [anonim]

  astept sa vad daca stie vreunul din aia de mai sus cam cat ar costa retelele in tuneluri si de unde gasim finantare
 • 0 (0 voturi)    
  Primul pas (Joi, 12 mai 2011, 17:53)

  MaDao [anonim]

  Ar fi sa fie confiscata canalizatia nationala a Romtelecom. Astfel ar fi loc suficient pentru a introduce monotuburi pentru cativa operatori. Este adevarat ca nu isi va mai permite orice firma de cartier astfel de investitii. Nici macar cei mari nu isi permit. Lumea cand vorbeste de ingropar reteaua nu stei ca de fapt nimic nu se poate ingropa. Trebuie construita alta cu alte materiale si alta tehnologie, sa fie rezistente la umezeala si la rozatoare.
  In occident nu exista concurenta acerba de pe piata romaneasca. In Germania sunt doar cativa operatori. La noi nici macar nu se poate gasi o harta la primarie sau la proprietarii de canale cu distributia retelelor. Mai sunt doar cativa meseriasi tinuti in viata la aparate de respirat care stiu pe unde sunt cablurile de la E'ON etc.
  • 0 (0 voturi)    
   canalizatie (Joi, 12 mai 2011, 18:04)

   canalaul lui peste [anonim] i-a raspuns lui MaDao

   Vorbesti sa n-adormi. E vorba de proprietate privata care apartine (intr-o masura) si nemtilor.
   • +1 (1 vot)    
    Dar (Joi, 12 mai 2011, 20:56)

    bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui canalaul lui peste

    statul roman parca mai are vreo 40% din actiunile Romtelecom? Deci si procentul asta din capacitatea tunelurilor de cabluri.

    Logic ar fi ca statul sa scoata la licitatie partea sa (exceptand spatiul care trebuie pentru a conecta scolile si restul institutiilor publice).
    • -1 (1 vot)    
     bull (Vineri, 13 mai 2011, 9:59)

     dan daay [anonim] i-a raspuns lui bobo21

     daca statul raman ar scoate la licitatie cei 45,9% din canalizatie, ar constata ca ii ramane un tub cu diametrul de 2 mm pe care nu se poate pune nici macar microfibra...nu mai vorbiti prostii fratilor.....
     • 0 (0 voturi)    
      Mda (Vineri, 13 mai 2011, 13:44)

      bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui dan daay

      se pare ca unii au probleme la intelegerea limbii romane.
   • 0 (0 voturi)    
    Vezi sa nu adormi tu in canal (Sâmbătă, 14 mai 2011, 7:12)

    MaDao [anonim] i-a raspuns lui canalaul lui peste

    Canalizatia nu este proprietate privata. Conform legii daca vrei sa tragi un cablu subteran trebuie sa concesionezi 1m patrat de sectiune. Tot acolo spune ca nu vei beneficia de dreptul de folosinta exclusiva a sectiunii concesionate.
    In concluzie Romtelecom este proprietar pe sarme si fibra optica.
    Canalizatia Romtelecom este suficient de mare sa incapa multe monotuburi pe care poti introduce fibra optica normala. Daca discutam de microfibra deja capacitatea se mareste.
    Si trebuie gandit ca o astfel de investitie si-ar permite doar cativa operatori deci nu ar fi nevoie de forate multe tuburi.
 • 0 (0 voturi)    
  beirut telecom :) (Joi, 12 mai 2011, 19:56)

  telecom [anonim]

  Ca si obiectiv - e normal sa dispara panza de paianjen de pe strazi . Insa sa fim toti pregatiti mental si nu numai - ca nu vom mai plati internetul acasa cu 25 de lei ... sau pachet TV/Internet/Telefonie cu 50 de lei ... In tarile civilizate (fara Beirut telecom pe strazi , binenteles) - cel mai ieftin pachet triple play rezidential e undeva la 50-60 de Euro ....
  • +1 (1 vot)    
   Pretul va creste oricum (Joi, 12 mai 2011, 20:59)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui telecom

   RDS face dumping si nu o pot tine asa la nesfarsit. UPC si Romtelecom au tarife mai apropiate de adevar.

   Pe de alta parte, daca se ingroapa cablurile, ar trebui sa se reduca intreruperile cauzate de bataia vantului (ramanand doar factorul Dorel cu excavatorul).
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 12 mai 2011, 21:43)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui telecom

   Romtelecom are retea subterana, la calitate mult superioara RDS, iar preturile sunt comparabile. Retelele de cartier si urmasul lor direct, RDS, s-au dezvoltat tocmai pentru ca nu au trebuit sa plateasca mai nimic pentru a construi infrastructura, insa cu pretul a ceea ce vedem astazi pe stalpi. E normal sa revenim si noi la lumea civilizata.
   • -1 (1 vot)    
    ai uitat sa spui (Vineri, 13 mai 2011, 2:29)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui anonim

    ca linku-i asimetric.
    • +1 (1 vot)    
     la ce iti trebuie upload de 10Mb? (Vineri, 13 mai 2011, 11:09)

     joe [anonim] i-a raspuns lui gigi

     nu cumva ca sa faci ratie la torenti?
   • 0 (0 voturi)    
    Aberezi (Sâmbătă, 14 mai 2011, 7:19)

    MaDao [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Ce intelegi prin infrastructura?
    Romtelecom a preluat o retea construita de statul roman acum multe zeci de ani. Acum, ca sa faca fata concurentei, au investit cativa zeci de milioane de euro numai pentru cateva orase. Fara sa mai vorbim de investitiile in magistralele nationale de fibra optica.
    RDS a investit de asemenea multe sute de milioane de dolari in infrastructura. De aceea acum sunt mancati de datorii la banci.
    In mod normal statul trebuie sa construiasca canalizatia subterana pe care sa circule apoi operatorii. Cum statul nu are bani fac doar exercitii de imagine. Ca sa avem noi ce comenta pe forum. Sau poate ca sa creasca valoarea de piata a Romtelecomului acum de vanzare.
 • 0 (2 voturi)    
  Parere (Vineri, 13 mai 2011, 8:25)

  abcd [anonim]

  Vorbiti cu superficialitatea tipica bucurestenilor, pun pariu ca 90% din comentarii sunt postate de cei din Bucuresti. Nu ma mira de ce Romania e asa intr-o degringolada cu asa o capitala. Sa ma explic: va legati doar de retelele de net. Ei bine alea sunt "peanuts". Hotararea vorbeste de TOATE retelele. Sa vedeti voi ce inseamna sa bagi gazul prin pamant sau cablurile electrice de putere. Ideea in principiu este corecta dar nu poate fi aplicata hodoronc-tronc "de maine" pentru ca a fost nu stiu ce ministru in nu stiu ce tara, nu a inteles nimic din ce a vazut dar i-a placut si vrea la fel si in Romania. --In primul rand legislatia care sa impuna retelele subterane EXISTA DEJA, doar ca nu se aplica. Anume Legea 350. Asa ca daca nu se aplica mai dam deasupra inca o lege. Probabil in hatisul legislativ nici legiutorii nu mai stiu ce legi avem si ce nu asa ca in loc sa curete mizeria mai dau un strat de vopsea pe deasupra.
  -In al doilea rand din motive obiective nu poate exista o solutie globala de interzicere, sunt locuri (de exp in rural) unde retelele ingropate ar fi mult prea scumpe si comunitatile respective nu si le permit. Retele aeriene exista din greu si in SUA sau Japonia precum si in multe tari din UE. Nu putem ingenunchea economic comune sau orase mici din tara doar pentru ca baietilor de Bucuresti nu le plac cablurile pe Magheru...ei sa-si rezolve problema pe Magheru si sa lase lumea in pace.
 • 0 (0 voturi)    
  urmarile (Vineri, 13 mai 2011, 13:43)

  leeloo2 [utilizator]

  Urmarile acestei hotarari vor fi urmatoarele (2 din cele mai importante):
  Pretul la acces internet pentru toata lumea va creste substantial (inclusiv la giganti), cu cel putin 50-60 % pentru ca mentenenta e scumpa la subterane. Trotuarele si strazile din capitala vor fi distruse de santuri si gropi (inclusiv cele noi), ca nu se joaca nimeni la noi in tara cu vehicule specializate, nu sunt bani de asa ceva.
  Resatul completati ............

  In concluzie nu ne voi mai uita pe sus dupa fire (victorie) in schimb o sa cadem in gropi si santuri si o sa platim mai mult la servicii de telecomunicatii.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri