Politistii fac, joi dimineata, cinci perchezitii la galerii de arta din Capitala si la locuintele unor persoane, in cazul furtului mai multor opere de arta din colectia Casei memoriale "doctor Petru Groza" din Deva, transmite Mediafax.

Perchezitiile vizeaza identificarea unor bunuri detinute ilegal si sunt facute intr-un dosar penal aflat in supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, privind furtul mai multor opere de arta din colectia casei memoriale dr. Petru Groza, din municipiul Deva, se arata intr-un comunicat de joi al Politiei Romane.

Doua tablouri apartinand patrimoniului cultural national, sustrase din Casa memoriala "Dr. Petru Groza" din Deva, in perioada 2004-2005, au fost recuperate de politisti. Un al treilea tablou, apartinand pictorului roman Nicolae Grigorescu este dat in urmarire nationala si internationala, a precizat sursa citata.

In 29 octombrie 2010, un descendent al doctorului Petru Groza a sesizat Inspectoratul de Politie al Judetului Hunedoara in legatura cu faptul ca trei dintre tablourile apartinand colectiei particulare din imobilul - monument istoric Casa Dr. Petru Groza din Deva au fost sustrase de catre persoane necunoscute, fiind inlocuite cu falsuri contemporane.

In urma cercetarilor si activitatilor investigativ-operative desfasurate de politisti de la Directia de Investigatii Criminale si IPJ Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara, au fost identificati suspectii in acest caz, membrii retelei infractionale fiind cercetati pentru furt calificat si complicitate la aceasta infractiune.

Politistii au stabilit ca, in perioada 2004-2005, in mod succesiv, Gheorghe G., din Timisoara, cu sprijinul si complicitatea lui Petru P., din comuna Bacia, judetul Hunedoara, a sustras din colectia imobilului Casa dr. Petru Groza din Deva doua tablouri realizate de Nicolae Grigorescu si un tablou al lui Nicolae Darascu, care ar face parte din patrimoniul cultural national, valoarea prejudiciului fiind estimata la suma de 400.000 de euro. Pentru a ascunde furtul, tablourile originale au fost inlocuite cu falsuri contemporane.

In urma administrarii probelor din dosar, anchetatorii au stabilit ca tablourile au fost valorificate pe piata neagra de antichitati de catre Gheorghe G., fiind achizitionate de doua persoane din Bucuresti.

Politistii au reusit sa identifice si sa recupereze doua din cele trei tablouri sustrase, care se aflau in posesia unor colectionari de buna-credinta, respectiv tabloul intitulat Peisaj, autor Nicolae Grigorescu si cel intitulat Peisaj din Delta, autor Nicolae Darascu, valoarea acestora fiind estimata de catre experti in domeniu la suma de 220.000 de euro.

In urma perchezitiilor domiciliare efectuate in perioada 9-18 martie, la membrii retelei implicate in sustragerea si valorificarea tablourilor, din Timisoara si Bucuresti, au fost identificate si indisponibilizate alte noua bunuri - cinci tablouri semnate de pictori romani de importanta nationala si patru icoane, toate fara documente de provenienta, despre care exista suspiciuni ca provin din comiterea de infractiuni.

In cadrul actiunii au fost implicati si politisti ai structurilor de investigatii criminale din Politia Capitalei si IPJ Timis, beneficiind de sprijinul DGIPI.