Dupa achizitionarea ceasurilor de aur, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement de pe langa Primaria Capitalei (ALPAB) vrea sa amplaseze 16 chioscuri, de circa 30.000 de euro fiecare, in parcurile din Bucuresti. Potrivit directorului adjunct al ALPAB, Virgil Anastasiu, in aceste chioscuri de dimensiunea 2 mp se vor vinde produse alimentare, flori, carti, vin fiert, floricele, etc. Ca design, chioscurile incearca sa reproduca o imagine de epoca de inceput de secol XX, dar membrii Comisiei de urbanism au catalogat designul drept "oriental".

Macheta chiosculuiFoto: Hotnews

Proiectul ALPAB-ului a fost prezentat, miercuri, la Comisia Tehnica de urbanism de pe langa Primaria Capitalei, reprezentantii APLAB cerand permisiunea de a amplasa cele 16 chioscuri in parcurile Herastrau, Cismigiu, Tineretului, Carol, Floreasca, Bordei, Unirii si Izvor. Potrivit directorului adjunct al ALPAB, institutia a semnat deja contractul pentru fabricarea chioscurilor cu firma Continet, in urma unei licitatii, doua chioscuri fiind deja amplasate in Parcul Herastrau.

Membrii Comisiei au fost de acord cu amplasarea obiectivelor in aceste locatii, mai putin in parcurile Herastrau si Cismigiu, care sunt monumente istorice. In plus, membrii Comisiei au criticat designul chioscului, catalogandu-l ca "oriental", desi reprezentantii ALPAB il vroiau "reprezentativ pentru inceputul de secol XX, cand s-au amenajat aceste parcuri".

"Are un aer oriental, nu romanesc. Suntem pusi in fata faptului implinit. Degeaba ne arata acum cum arata chioscul, dupa ce l-au cumparat. Trebuia sa ne arate inainte, ca sa putem decide asupra felului cum va arata, nu sa amplaseze tot felul de obiecte pe spatiul public, ca si cum ar fi al nimanui", a declarat Dan Marin, membru in Comisie. Alti membri ai Comisiei au sustinut amplasarea unui chiosc cu design modern sau replicarea celui de epoca existent in Cismigiu.

In replica, Virgil Atanasiu sustine ca pentru designul acestui chiosc a consultat o echipa de specialisti printre care un arhitect de la Facultatea de arhitectura "Ion Mincu", iar designul chioscului a rezultat din sintetizarea unor elemente decorative din sec XX. "Amplasam aceste chioscuri ca sa ordonam comertul ambulant din parcuri. Ca alternativa aveam un chiosc oferit de cea mai mare firma de profil din lume, dar care ne cerea 80.000 de euro pentru un astfel de obiect", a declarat directorul adjunct al ALPAB. In plus, acesta spune ca nu stia ca trebuie sa ceara parerea Comisiei pentru designul chioscului. Chioscul va reveni la Comisia Tehnica de Urbanism.