Patriarhia Ierusalimului a anuntat ruptura comuniunii cu Biserica Ortodoxa Romana intr-un comunicat postat la 9 mai pe site-ul sau oficial, in care se explica motivele care au stat la baza acestei decizii si arata ca dialogul continua, relateaza Agerpres.

Construirea asezamantului romanesc la Ierihon fara incuviintare canonica de la Ierusalim este cauza intreruperii comuniunii dintre biserica "orasului sfant" si cea romana.

Dupa o examinare detaliata a acestei probleme, Sfantul Sinod a hotarat 'in unanimitate si cu parere de rau' intreruperea pomenirii patriarhului Romaniei, Daniel, si caterisirea reprezentantului Patriarhiei Romane la Ierusalim, arhimandritul Ieronim Cretu.

"Patriarhia din Ierusalim a fost pusa astfel intr-o situatie dificila. Atributiile sale canonice, confirmate de conciliile ecumenice si locale, au fost astfel amenintate in mod deschis si arbitrar. Patriarhia Ierusalimului i-a explicat Patriarhiei Romaniei ca daca ar fi fost acceptat argumentul acesteia conform caruia aceasta biserica a fost ridicata pentru pelerinii romani din Tara Sfanta, acest lucru ar fi insemnat ca jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului sa se transforme intr-un camp liber pentru ca toate bisericile ortodoxe, unele formuland deja o astfel de cerere, sa-si cladeasca biserici", se afirma in comunicatul Patriarhiei din Ierusalim.

"Dat fiind ca, in pofida acestei situatii, Patriarhia din Romania nu a manifestat deloc disponibilitatea ecleziastica care se impunea, Patriarhia din Ierusalim l-a caterisit pe arhimandritul Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romane in Tara Sfanta, care a fost autorul acestei initiative. De asemenea, in dorinta de a gasi o solutie pentru aceasta problema, patriarhul Ierusalimului, Theofil, i-a trimis o scrisoare patriarhului Romaniei, Daniel, in care sunt expuse in detaliu toate datele problemei si pozitia Patriarhiei Ierusalimului", potrivit comunicatului.

Patriarhia Romana considera unilaterala decizia Patriarhiei Ierusalimului.

"Desi in urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfintitului Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana constata cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala', precizeaza biroul de presa al Patriarhiei Romane, conform agentiei de presa Basilica a aceleiasi institutii.

"Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului fata de Asezamantul romanesc de la Ierihon, camin pentru pelerinii romani care viziteaza Tara Sfanta, precum si relatiile Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din zilele de 19-20 mai 2011", potrivit aceleiasi surse.

Guvernul roman a suplimentat in luna aprilie cu un milion de lei bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru construirea Asezamantului romanesc de la Ierihon, Israel.

Banii provin din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, potrivit documentului care a fost publicat in Monitorul Oficial in aceeasi zi.

In luna martie, Guvernul a decis suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte, fondurile urmand a fi utilizate pentru continuarea lucrarilor de constructii la unele biserici, pentru repararea si reabilitarea unor lacasuri de cult, dar si pentru sustinerea activitatii unor asezaminte sociale administrate de biserici.

"Eu cred ca si bisericile trebuie sprijinite in Romania. Fara credinta in Dumnezeu, cred ca nici dumneavoastra si nimeni din tara aceasta nu poate face nimic. Este o prioritate la fel cum sunt prioritatile pentru investitii", a spus Emil Boc, saptamana trecuta.