Liderii partidelor care fac parte din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) au convenit, la intalnirea de marti, in principiu, ca varianta de lucru, reducerea numarului de intrebari pe buletinele de vot de la referendumul local de la sapte la patru si data de 26 iunie pentru organizarea acestuia, sediul pentru BEM urmand sa fie la Palatul Copiilor, anunta Mediafax. Primarul Sorin Oprescu a precizat ca toate aceste hotarari trebuie aprobate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si ca bugetul pentru organizarea referendumului va fi de 1,2 milioane de lei.

Bucurestenii, chemati la referendum privind Legea CapitaleiFoto: Agerpres

Cele patru intrebari convenite pentru a aparerea de buletinele de vot la referendumul local pentru Legea Capitalei sunt:

  • 1. Sunteti de acord cu desfiintarea consiliilor locale de sector?
  • 2. Sunteti de acord ca primarii de sector sa fie alesi de CGMB?
  • 3. Sunteti de acord sa fie consilierii alesi prin vot uninominal?
  • 4. Sunteti de acord sa existe buget unic la nivelul Capitalei?

Sediul pentru Biroul Electoral Municipal (BEM) ar urma sa fie la Palatul Copiilor, iar pentru organizarea referendumului ar urma sa fie alocati 1,2 milioane de euro, a anuntat Sorin Oprescu.

Discutiile cu liderii partidelor reprezentate in CGMB vor continua si joi, a mai spus Sorin Oprescu, care a precizat ca toate aceste hotarari trebuie aprobate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

"Daca nu se vor intelege partidele intre ele, vor ramane intrebarile formulate de catre PDL, cu riscurile de rigoare si cu asumarea unor responsabilitati clare, fata de cetatenii Capitalei", a sustinut Oprescu, citat de catre Agerpres.

Primarul general a spus ca, cel putin din partea sa, se doreste obtinerea unui consens, pentru a putea "repara aiurelile acelea cu sapte intrebari, cu riscul de a nu se prezenta lumea la vot".

Edilul sef a anuntat, potrivit Agerpres, ca ultima intalnire cu liderii de grup din Consiliul General va avea loc joi, 12 mai, astfel incat, vineri sa poata fi convocata, de indata, sedinta CGMB, pentru a fi modificata data de organizare a Referendumului, probabil 26 iunie, cu intrebarile care vor fi formulate "in alta topica, daca va fi cazul".

Marti, primarul Capitalei s-a intalnit cu edilii de sector si cu liderii partidelor reprezentate in CGMB, pentru a stabili numarul intrebarilor la referendumul local.

Sorin Oprescu a spus ca primarii prezenti la intalnirea de marti au cerut un referendum serios, cu o singura intrebare. La intalnirea cu primarul general au participat doar primarii sectoarelor 1, 4 si 5, Andrei Chiliman (PNL), Cristian Popescu-Piedone (PC) si Marian Vanghelie (PSD).

USL a mandatat, luni, consilierii sai din CGMB si primarii de sector pentru a solicita, in discutia cu primarul general Sorin Oprescu, ca la referendum sa fie adresata o singura intrebare, referitoare la desfiintarea sau nu a sectoarelor.

Cele sapte intrebari propuse la referendum: criticate de sociologi, laudate de Udrea

Cele sapte intrebari pentru referendumul privind Legea Capitalei stabilite pe 13 aprilie de catre Consilierii Generali ai Bucurestiului au generat o adevarata dezbatere. In timp ce liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea, considera ca "Intrebarile sunt clare si simple" si ca ar fi fost "o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare", pozitia sociologilor este diametral opusa.

Vasile Dancu, presedintele IRES, a declarat pentru HotNews.ro ca intrebarile sunt "prost formulate", "penibile" si "sugereaza un raspuns". De aceeasi parere este si directorul CCSB, Mirel Palada, care a precizat ca intrebarile din referendum "sunt construite partinitor din punct de vedere al finalitatii obtinerii informatiilor. Se obtin raspunsurile pe care le doresc prin formularea respectiva".

Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au votat, pe 13 aprilie, cu 29 de voturi pentru, proiectul privind desfasurarea referendumului privind Legea Capitalei care prevede ca primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Astfel, puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Referendumul se va desfasura pe 19 iunie, iar bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari propuse de PDL si votate de CGMB.

Primarul general, Sorin Oprescu, propusese o singura intrebare: "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?", insa propunerea sa nu a fost adoptata.

In schimb a fost adoptata propunerea PDL de a adresa bucurestenilor la referendum un numar de 7 intrebari. Mai jos redam cele 7 intrebari propuse de consilierii PDL-PRM-PNG:

  • 1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
  • 2. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
  • 3. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
  • 4. Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
  • 5. Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
  • 6. Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
  • 7. Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?

Legea Capitalei prevede organizarea administrativa a Capitalei, iar principala propunere se refera la o singura administratie pentru Bucuresti, cu pastrarea celor sase sectoare.

Mai precis, primarii de sector ar urma sa fie alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare.

Potrivit Mediafax, presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, declara, in 5 aprilie, dupa o dezbatere privind Legea Capitalei, ca aceasta propunere legislativa ar putea intra in vigoare incepand cu alegerile din 2012, negand ca prin aceasta vor fi desfiintate sectoarele.

Citeste si: