Caporalul Catalin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a cazut la datorie marti, 10 mai, in jurul orei 06.00, in Provincia Zabul, Afganistan, informeaza un comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

In timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestra a unui obiectiv, conform procedurilor. In urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav ranit, fiind transportat de urgenta cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman pentru ingrijiri medicale.

Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vietii sale, caporalul Marinescu a decedat.

Militarul, in varsta de 28 de ani, era necasatorit.

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Catalin-Ionel Marinescu, care si-a sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan.

De asemenea, ministrul apararii nationale a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Catalin-Ionel Marinescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Miercuri, 11 mai, la ora 08.00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national, vor fi organizate ceremonii militare si religioase, in semn de recunostinta, pretuire si deplin respect pentru eroul Catalin-Ionel Marinescu.

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea si conducerea armatei isi exprima profundul regret pentru pierderea vietii sublocotenentului (p.m.) Catalin-Ionel Marinescu si sunt alaturi de familia greu incercata.