Un conac de 120 de ani de pe strada Povernei, pus la pamant

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 9 mai 2011, 20:52 Actualitate | Esenţial


Povernei 2- demolata
Foto: Hotnews
 documente
(09 Mai 2011) PDF, 17MB
A stat in picioare sub doua razboaie mondiale si a rezistat tuturor cutremurelor care au lovit Bucurestiul, dar si-a incetat existenta astazi, pentru a face loc unui bloc cu 6 etaje. Este vorba de un imobil de 120 de ani de pe strada Povernei, nr. 2, edificiu proiectat de faimosul arhitect Luis Blanc, in 1889, pentru generalul Gheorghe Adrian, fost Ministru de Razboi al Romaniei.

Potrivit panoului afisat la santier, batranul conac este demolat in baza unei autorizatii emise de Primaria sector 1, pe 18 decembrie 2008. Autorizatia de demolare se refera insa la adresa Vasile Alecsandri, nr.4, unde a fost deja demolata casa, in urma cu ceva vreme, nu la Povernei, nr.2, adresa casei demolate astazi. Interesant este ca numarul postal al casei generalului, desi este trecut pe poarta si toti vecinii stiu ca este Povernei 2, nu mai exista nici in documentele cadastrale.

Povernei 2
Foto: Hotnews
"Frumoasa casa a Generalului George Adrian se regaseste cu numarul postal Povernei, nr.2, inca de pe vremea planurilor cadastrale din 1911. De altfel, pana de curind, pe stilpul portii maiestuoase de la intrare se afla o eleganta tablita interbelica pe care scria Povernei 2. Nu mica ne-a fost insa mirarea cand, studiind planurile cadastrale din 2007, am observat ca Povernei 2 disparuse. Casa generalului nu mai avea numar postal.

Planurile cadastrale, in mod inexplicabil, nu mai mentioneaza Povernei 2. Se incearca acreditarea ideii ca imobilul ar apartine parcelei din V. Alecsandri 4. Strada Povernei in aceste planuri incepe cu numarul 4!  Misterul se adanceste cind observam ca pe strada Constantin Daniel se regasesc doua numere 11. Unul linga Povernei 4 si celalalt in aceeasi parcela cu Povernei 1-3. Ambele cladiri, proprietatea Proiect Bucuresti", ne-a declarat Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro_Do_Mo, un ONG care protejeaza patrimoniul bucurestean.

Mai mult, aceasta spune ca investitorul, Alecsandri Estates SRL, a facut special disparut numarul postal, ca sa poata demola, pe sest, casa: "De ce "a disparut" Povernei 2? Pentru ca  este putin probabil ca "beneficiarii" sa fi putut obtine autorizatia de desfiintare, asa ca nu au mai cerut-o. Folosesc pentru Povernei 2, dupa caz, fie numarul postal V. Alecsandri, nr. 4, deja demolat, fie Constantin Daniel, o casa modesta fara mare valoare arhitecturala.Asa de joaca 'alba-neagra' cu numerele postale, cind interesul 'investitorilor' o cere".

Santier in lucru
Foto: Hotnews
Dan Marin, membru in Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, spune ca Alecsandri Estates a venit anul trecut la acest for pentru a cere demolarea casei de pe Povernei 2, cu adresa Vasile Alecsandri nr.4/Constantin Daniel, nr. 11. Cererea insa a fost respinsa, imobilul fiind considerat foarte important.

Ahitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu spune ca Primaria Capitalei nu a emis nicio autorizatie de demolare pentru imobilul de pe Povernei 2, cu exceptia celei emise de Primaria sector 1, in 2008, pentru Vasile Alecsandri 4. De asemenea, exista un aviz de demolare de la Directia de Cultura Bucuresti pentru adresa Constantin Daniel, nr. 11. Pe planul cadastral exista doua adrese diferite cu numele Constantin Daniel, nr. 11.

Nu se stie pentru care adresa este avizul. Cert este ca la una dintre aceste adrese se afla langa o cladire monument istoric - casa Rosetti-Solescu.

Contactat de Hotnews.ro, constructorul care demoleaza imobilul a declarat ca autorizatia de demolare este legala si valabila. "Vasile Alexandri 4 si Povernei 2 sunt aceeasi adresa, adica Vasile Alecsandri nr 4. Am pus panoul pe Povernei 2 pentru ca este mai circulata. Asa cum se vede din panoul de santier, avem autorizatie de desfiintare, care a fost prelungita", ne-a declarat Ionut Apostol de la Euroconstruct Management, firma care efectueaza demolarile.

In locul casei demolate, si a celorlalte cladiri care au apartinut Institutului "Proiect Bucuresti", va fi ridicat un complex de birouri a carui inaltime maxima va fi de 6 etaje. Proiectul a fost aprobat in 2006.

Desi nu era monument, casa generalului Adrian se afla in Zona Protejata 94 (Caderea Bastiliei), unde figureaza cu grad mediu de protectie. Conform Planului Urbanistic Zonal al  zonei protejate, imobilul nu poate fi demolat integral. Totodata, pe str. V Alecsandri, in zona casei demolate, sunt monumente istorice la numerele 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 18, 20. Printre ele se numara Muzeul Storck (arh. Clavel), case de arhitectii Statie Ciortan, Ghica-Budesti, H. Stern, State Balosin etc.

Adresa si panou demolare
Foto: Hotnews
Potrivit arhitectului Dan Ionescu, casele General Gheorghe (George) Adrian se afla pe Str. Povernei nr. 2 colt cu Str. V. Alecsandri. Proiectul casei a fost facut de arhitectul Louis Pierre Blanc, executia sa realizandu-se intre 1885-1889. Cum arhitectul Blanc a venit in Romania in 1885, aceasta casa este se numara printre cele mai timpurii lucrari ale sale, facute in tara noastra. Generalul Gheorghe Adrian a fost pasoptist, inrolat intr-una din legiunile lui Avram Iancu (1848 - 1849), dupa care s-a refugiat in Tara Romaneasca unde a fost integrat in Armata Romana avansand pana la gradul de general. A devenit Ministru de Razboi (28 Iulie 1860 - 16 Aprilie 1861 si 24 Mai 1867 - 11 August 1868), teoretician militar si membru de onoare al Academiei Romane (1875). Sotia sa a fost Elena Sturdza.

Silvia Colfescu, autoarea "Bucuresti. Ghid turistic, istoric, artistic" spune ca aceasta cladire este foarte importanta pentru istoria arhitecturii romanesti: "Cladirea prezinta o importanta cu totul deosebita din punct de vedere al istoriei arhitecturii Capitalei, fiind una dintre rarele case bucurestene pastrate din perioada de trecere de la stilul academist, caracteristic celei de a doua jumatati a sec. XIX, la stilul national al perioadei urmatoare, cunoscut si sub numele de stil neo-romanesc si ilustrat cu precadere de arhitectii Ion Mincu, P. Smarandescu, State Balosin, Arghir Culina etc. Arhitectul Louis Blanc a mai construt numai una sau doua case in stil national".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16807 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Tipic pentru Bucuresti (Luni, 9 mai 2011, 21:27)

  mra [utilizator]

  As putea sa le trimit edililor o lista cu monumente ce e musai sa fie daramate.
  Sincer, cred (fara nici o urma de gluma) ca ar trebui ca onor conducatorii / aprobatorii de demolari / proiecte din Bucuresti, sa fie trimisi, pe banii contribuabililor, sa invete de la alti diriguitori din tara sau din Europa.
  La ce fac de 20 de ani, cred ca pot invata ca si cum ar avea creier de bebelus, plat, fara circumolutiuni.
  • +1 (3 voturi)    
   nu doar in capitala exista cladiri istorice (Marţi, 10 mai 2011, 10:37)

   eu [anonim] i-a raspuns lui mra

   tipic pentru toata tara asta ... nu doar pentru bucuresti.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu chiar (Marţi, 10 mai 2011, 18:13)

    Mihai321 [utilizator] i-a raspuns lui eu

    Mai sunt si orase, is Sibiu de exemplu in zona centrala nu ai voie sa modifici aspectul cladirilor in nici un fel. Ele au fost renovade de catre primarie si zona centrala arata acuma intr-un fel, in sensu ca barurile, magazinele, restaurantele, etc sunt obigati ca reclama luminoasa sa aiba o anumita culoare. In cazul asta totul are o armonie si frumusete, deci se poate, din pacate se intampla doar pt zona centrala, orasul vechi.
    Asteptam un program adevarat pentru refacerea blocurilor comuniste dupa un standard nu asa in 10 000 de culori, cum isi face fiecare dupa capul lui.
    • 0 (0 voturi)    
     Intrutotul de acord (Marţi, 10 mai 2011, 23:45)

     mra [anonim] i-a raspuns lui Mihai321

     Nici in Brasov nu se distruge centrul vechi. Chiar se incearca sa se repare pe ici, pe colo
 • +15 (19 voturi)    
  distrugeti tot ! (Luni, 9 mai 2011, 21:39)

  Clujean [anonim]

  daramati fratilor tot in Bucuresti, handicapatilor, sa nu mai ramana nimic !!!! adio istorie , sunteti mai comunisti decat comunistii!!!
 • +11 (15 voturi)    
  Primarul Sectorului 1 si al Capitalei (Luni, 9 mai 2011, 21:39)

  mircea [anonim]

  Si surpriza, primarul de la 1 un PNL si primarul Capitalei un PSD-ist mascat.. mutumim ca partidele care va sustin s-au aliat in USL ca sa stim si noi..pe cine sa nu votam pentru ca o sa vanda mereu interesul general pentruintereslede clica!
  • +5 (7 voturi)    
   serios? videanu era de la PC? (Marţi, 10 mai 2011, 8:48)

   marius [anonim] i-a raspuns lui mircea

   iti mai aduci aminte cu cata ardoare se schimbau bordurile pe strazi?
   Sa iti povestesc despre blocul patronat de Nutzi Udrea de pe strada Mozart din cartierul Floreasca?
   Imobil construit la nici doi metri de blocurile vecinilor?
   Si imi spui mie de interesele de clica? In sectorul PDL 3, condus de Negoita, cine ridica masinile parcate aiurea? Rosal firma lui Prigoana, parlamentar PDL. In sectorul PDL 6, condus de Poteras, cine ridica masinile parcate aiurea? Firma nevestei lui Poteras. Ah, scuze, a fostei neveste! A divortat de ea in 2010 si i-a dat la partaj totul... sa se puna la adapost.

   Apropos, o chestie interesanta: stiati ca dna Nutzi Udrea a fost in PSD in 2002 (in plina guvernare Nastase), in PNL in 2004 (in timpul guvernarii Tariceanu) si ajunge in PDL abia in 2006??? I-as spune ca este "traseista", dar avand in vedere ca este femeie s-ar putea sa aiba conotatii de care nu vrea sa se afle. Asa ca ii spun doar "fripturista"
 • -15 (23 voturi)    
  Da-o naibii de cocioaba! (Luni, 9 mai 2011, 21:41)

  Mihai [anonim]

  Ce conteaza o gramada de boltari vechi de 100 de ani cand poti sa cresti valoarea arhitectonica a zonei cu o cladire moderna de utilitate pentru economia regionala.
  • +3 (7 voturi)    
   La ce bun cultura (Marţi, 10 mai 2011, 9:49)

   Vasi [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   "Stimabile" tovaras. Cu viziunea ta vei demola si Venetia si vei construi un oras "modern", cu cladiri de sticla, ca doara sticla da bine...
   • -1 (3 voturi)    
    ironie (Marţi, 10 mai 2011, 13:00)

    Eduard [anonim] i-a raspuns lui Vasi

    Imi pare rau ca din 16 (18) persoane nu a sesizat nimeni ca postul respectiv era de fapt doar ironic.
 • -12 (14 voturi)    
  Decat cocioabe... (Luni, 9 mai 2011, 21:53)

  Ostap [utilizator]

  pe care nu ne permitem sa le renovam si sa le redam adevarata valoare si care nu fac decat sa ofere o imagine de paragina orasului mai bine o constructie noua. Desigur era preferabil ca proprietarul sa aleaga conservarea edificiului dar pana la urma asta e optiunea sa.
  • +3 (5 voturi)    
   Cum sa nu ne permitem? :))) (Marţi, 10 mai 2011, 10:18)

   "nu ne permitem" ??? [anonim] i-a raspuns lui Ostap

   Cum sa nu ne permitem sa le renovam ??? Asta ce poveste mai este ??? Ba ne permitem, stai linistit ca ne permitem sa renovam tot Bucurestiul, putem sa-l facem sa arate la fel de bine ca oricare alta capitala... problema adevarata este: "Vrem?!??? sa renovam cladirile vechi din bucuresti?"
   Raspunsul corect venit, evident, din partea celor cu interese: "NU! Nu vrem!"
   Pai de ce ar vrea sa renoveze ceva cand cei mai multi bani ii scot din demolare+reconstructie.. asa sunt cele mai multe contracte, se pot da cele mai multe spagi, se pot trage bani pe toate partile.. intelegi tu care-i ideea..

   Din ce in ce mai mult ma gandesc ca in tara asta pana nu sunt impuscati vreo 50-100 spagari d-astia cu interese personale si expusi in curtea parlamentului, la senat, etc, nu se rezolva nimic...
  • +7 (7 voturi)    
   Ei, nu mai spune (Marţi, 10 mai 2011, 10:35)

   elena [anonim] i-a raspuns lui Ostap

   Inainte de a-ti da cu parerea, ai avut ocazia sa vezi cladirea in discutie? Eu am avut ocazia sa lucrez acolo si pot sa iti spun ca era o cladire superba. Nu era deloc o cocioaba si nici nu ii cadea tencuiala, era foarte bine intretinuta si arata bine, in ton cu cladirile vechi ale zonei.

   Nu mai fi atit de prost incit sa vorbesti despre lucruri pe care nu le cunosti. Limiteaza-te la ce stii. Iar daca nu stii mai nimic, nicio problema, plus si simplu taci.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu folosesti bine numele (Marţi, 10 mai 2011, 10:54)

   Taras-Bulba [anonim] i-a raspuns lui Ostap

   Numele asta nu trebuie sa il folosesti dumneata, el este nume cazacesc.
   Cazacii au iubit traditia si au luptat impotriva bolsevicilor.
   Cei ce distrug istoria sunt tocmai nepotii bolsevicilor.
 • +5 (11 voturi)    
  Nu sunteti normali!!! (Luni, 9 mai 2011, 21:54)

  Lilian [anonim]

  Nu stiu ce se petrece cu voi...bucurestenii,romanii in general,dar parca ati luat-o razna! Pe cuvant! Distrugeti tot ce-i frumos...:((( Rusinicaaaaaa!!!!!!!!!
 • +9 (11 voturi)    
  Ne distrugem identitatea (Luni, 9 mai 2011, 22:11)

  gigi [anonim]

  Daca vom continua in acest fel vom uita cine suntem si de unde venim.
 • +8 (10 voturi)    
  cine a facut proiectul de demolare? (Luni, 9 mai 2011, 22:12)

  bogdanlungu [utilizator]

  ar trebui impuscat arhitectul care a semnat proiectul de demolare legat de gat cu investitorul. ce e ala aviz de la ministerul culturii? spaga e cel mai bun aviz.
  • 0 (2 voturi)    
   Proiect Bucuresti (Marţi, 10 mai 2011, 13:03)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui bogdanlungu

   Daca tot era proprietar sigur a facut si proiectul. Si cum acolo au ramas doar ultimii exponenti dintre arhitectii "cu vechime" presupun ca erau deja obisnuiti de pe vremurile trecute sa demoleze tot.
 • +11 (13 voturi)    
  Multumim pentru remodelarea capitalei! (Luni, 9 mai 2011, 22:20)

  Marius [anonim]

  Bucurestenii multumesc din inima haitelor de oportunisti venite sa distruga acest oras si in special istoria lui.
  Suntem fericiti ca urmasii comunistilor continua munca parintilor si distrug tot ce a fost bun si frumos dar mai ales romanesc.
  Le vom fi recunoscatori pentru mizeria si necivilizatia aduse de ei din catune si ne vom bucura de mizeriile moderne pe care ni le servesc pe post de arhitectura.

  Salutam noii nostrii stapani, mitocanii arivistii veniti din catune.
  Am fost condusi in trecut de cizmari si sculeri-matriteri, acum suntem condusi de manelesti, bisnitari, valutisti si proxeneti.
 • +4 (10 voturi)    
  Spaga primarilor/consilierilor de la investitori (Luni, 9 mai 2011, 22:28)

  Solescu [anonim]

  Octavian Goga spunea:
  "Popor minor, tara de secaturi!"
 • +7 (7 voturi)    
  mda (Luni, 9 mai 2011, 22:46)

  dan [anonim]

  am ajuns sa nu ne mai mire niciun abuz facut de smecheri cu complicitatea autoritatilor care chiar daca nu ii sustin, ii ajuta inchizind ochii.

  as zice eu ce ar trebui sa pateasca toti smecherii din tara, dar o sa imi stearga astia comentariul...
 • -9 (17 voturi)    
  Bucuresti (Luni, 9 mai 2011, 23:03)

  dorin valeriu [anonim]

  Nu inteleg toate aceste lamentari fara sens. Casa nu era monument, nu prezinta valoare istorica ,nu stim cat era de solida dupa ce a trecut prin niste cutremure si bombardamente ,este o zona ultracentrala, foarte valoroasa pentru investitori. Problema reala e ce punem in loc ! Daca se face acolo o cladire mare si frumoasa, bine incadrata in spatiu, care sa ridice valoarea arhitectonica a zonei, este foarte bine !
  • +4 (6 voturi)    
   Vai de simtul tau estetic... (Marţi, 10 mai 2011, 9:37)

   George [anonim] i-a raspuns lui dorin valeriu

   Cum poti sa spui ca in locul acelei cladiri poate fi facuta o cladire frumoasa si valoroasa ?
   Nu mai vorbi despre valoarea arhitectonica a zonei pentru ca nu stii despre ce este vorba.

   Vii aici cu discursul agentului imobiliar pus pe capatuiala si vrei ca noi sa te aplaudam.
   Cei ca tine au distrus orasul si il distrug in continuare, voi nu aveti ce cauta intr-o capitala, printre cladiri istorice, locul vostru este in alta parte.
  • +6 (6 voturi)    
   Bucuresti (Marţi, 10 mai 2011, 10:16)

   anonimo [utilizator] i-a raspuns lui dorin valeriu

   Satii despre ce vorbesti? Ai vazut vreodata inghesuiala de pe Povernei unde de abia poti trece pe strada de aglomeratia de masini si stramtoarea strazii? Crezi ca o "cladire mare si frumoasa, bine incadrata in spatiu" cum spui, este cea de tipul unui bloc de 6 etaje pentru nu stiu ce smecher care vrea sa inchirieze spatii pe acolo? Si bineinteles, fara spatii de parcare la subsol? Ma mir ca nu va e un pic de rusine. In curand or sa vrea sa-l dea afara si pe Dumitru Graur cu casa superba din coltul strazii Visarion, ca tot este langa Povernei. Daca tot a fost casa lui Dinu Lipatti si o capodopera arhitectonica, de ce sa nu fie demolata, ca e veche si si-a facut treaba...asa cum zice un inteligent mai jos in forum!
 • +10 (10 voturi)    
  bravo oprescu (Luni, 9 mai 2011, 23:25)

  baron [anonim]

  bravo oprescu

  si bravo tuturor arhitectilor sefi din capitala

  si bravo tuturor istoricilor

  si bravo tuturor oamenilor de cultura

  si bravo tuturor bucurestenilor

  eu sunt din ardeal, si sunt foarte dezamagit pentru ca nimeni nu face nimic si nimeni nu zice nimic.

  cladiri veci lasate in paragina, castele vechi lasate de izbeliste, biserici fortificate lasate sa cada.

  asta pentru ca nu exista o lege clara.

  cladirile vechi pe care poate statul sa le intretina sa le intretina, restul sa le vanda.

  acum citesc cu manire si aceasta stire. nu va faceti probleme vor urma si altele.

  dar ce se intampla cu fortul bucurestilor - aceea fortificatie care acum este ruina. ce se intampla cu jilava care este lasata sa se degradeze.

  rusine autoritatilor, si rusine intr-un fel si noua pentru ca nu facem si nu protestam.
 • +5 (7 voturi)    
  crima! (Luni, 9 mai 2011, 23:33)

  lady_c [utilizator]

  Asta se numesre crima!!!
  Sunt tare curioasa ce permite legislatia sa se faca in asemenea conditii.
  de reconstruit... nu se pune problema - asta fiind si scopul din cate imi dau seama.
  probabil o amenda de 2-3000 lei o instiintare ca trebuie sa intre in legalitate cu actele si... gata!!!
  • +2 (4 voturi)    
   Crima?! (Marţi, 10 mai 2011, 0:13)

   aaaa [anonim] i-a raspuns lui lady_c

   Iesi in strada si apoi vorbeste!

   Daca nu, esti la fel de partasa la aceasta crima!

   Simplu.
 • +5 (7 voturi)    
  demo (Luni, 9 mai 2011, 23:59)

  al [anonim]

  Este o demonstratie in plus a neglijentei daca nu chiar a complicitatii autoritatilor ( sa nu mai vorbim de perseverenta ) in stergerea trecutului.Vremea trece si uitarea se asterne. Chiar sunt curios in cata vreme se va asterne linistea absoluta asupra acestui subiect...............................cine sa intervina?
  Legi confuze si incomplete,autoritati delasatoare , incompetente si inculte , lipsite de patriotism
  si adeseori corupte continua la fel ca predecesorii lor comunisti sa hacuiasca ce a mai ramas valoros din vechiul Bucuresti.
  • +1 (1 vot)    
   Legi exista. (Marţi, 10 mai 2011, 9:17)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui al

   Daca n-a existat autorizatie de desfiintare sau daca demolarea n-a respectat conditiile impuse de autorizatie sanctiunile sunt cele din L50/1991. Pentru modificarea planurilor cadastrale exista codul penal care sanctioneaza falsul in inscrisuri oficiale. In ceea ce priveste aplicarea lor e pita juristilor.
 • +3 (7 voturi)    
  ipocrizie cit cuprinde la iubitorii bucurestilor (Luni, 9 mai 2011, 23:59)

  im [anonim]

  Desi se stia de un an, doi ca urmeaza demolarea se face zarva a doua zi dupa demolare!
 • +2 (6 voturi)    
  dezonoare si piata gh cantacuzino (Marţi, 10 mai 2011, 0:06)

  policrat [anonim]

  tot in buricul targului, aproape de piata romana, intre parcul ioanid si gradina icoanei, s-a daramat o casa de inceput de secol XX, pe colt cu Eremia Grigorescu, iar in loc se ridica mandru un bloc banal cu sase niveluri. mai inalt decat toate casele de langa el, in contradictie totala cu stilul arhitectural al locului si bineinteles ca va atarna peste trotuarul ingust de acolo, ca sa mai fure spatiu.

  cum a putut lua aprobare asa un proiect grotesc in anul de gratie 2010? nu stiu numele spagarilor care au dat aprobarile, dar ar trebui aflate numele lor si publicate undeva, la un panou al dezonoarei.

  e in sectorul 2, primar neculai ontanu, amicul lui basescu si al cismelelor kitsch.
 • -2 (6 voturi)    
  oprescu vs. udrea (Marţi, 10 mai 2011, 0:08)

  monica L [anonim]

  Cine are ceva de comentat sa se duca la lelita Udrea si sa-i plinga pe umar. sint convinsa ca lelea foloseste pe oricine si orice prilej sa-l caroteze pe primarul Oprescu. Vin vremuri grele pentru arhitecti, pentru ca pina la alegerile de la anul vor fi intre ciocan si nicovala: intre demolatorul Oprescu si perversa Udrea, care adopta strategia lui Basescu inainte de alegerile pentru primaria generala in 2004. Umbla vorba-n tirg ca deja taberele de pacalici s-au format.
 • +5 (5 voturi)    
  arhitectul? (Marţi, 10 mai 2011, 0:14)

  adi [anonim]

  Nu s-a precizat in articol cine sunt arhitectii noului ansamblu - adica Proiect Bucuresti.
  Nu exista o lege care sa-i puna la zid...dar oare OAR-ul de ce nu face nimic?
  De ce nu exista niste "premii" de genul "asa nu"?
  Daca acorda premii la Anuala, la Bienala, de ce nu se poate si invers?
  Sa apara undeva o lista a rusinii, cu arhitecti care semneaza "bube". Si nu ma refer la problema urat/frumos care este subiectiva ci la problema aceasta - daramam ceva ce nu vom mai avea, facem un P+X in loc de P....etc
  • +1 (1 vot)    
   Soare (Marţi, 10 mai 2011, 0:22)

   maria [anonim] i-a raspuns lui adi

   Dupa stiinta mea, autorul este Adrian Soare, unul dintre arhitectii cu nume si valoare din Bucuresti.
   • 0 (0 voturi)    
    nu este adevarat! autorii sunt chiar (Marţi, 10 mai 2011, 0:53)

    warchild [anonim] i-a raspuns lui maria

    angajatii proiect bucuresti.
    • +2 (2 voturi)    
     nu cred (Marţi, 10 mai 2011, 7:53)

     maria [anonim] i-a raspuns lui warchild

     Sunt 90% sigura ca am dreptate si este Adrian Soare, dar nu am o dovada, asa ca hai sa o lasam balta.
     • 0 (0 voturi)    
      mariuco - "multi vorbeste putini cunoaste" (Marţi, 10 mai 2011, 14:07)

      warchild [anonim] i-a raspuns lui maria

      asa ca sa iti dau un raspuns pe masura convingerii tale. daca ai fi fost mai curioasa ai fi citit un articol pe b365.ro despre acelasi proiect, si ai fi aflat numele unuia dintre autori, dar daca tu esti convinsa 90% ... treaba ta. soare e singurul arhitect pe care il cunosti?
 • +4 (4 voturi)    
  etica arhitectilor (Marţi, 10 mai 2011, 0:29)

  monica L [anonim]

  Am vizionat prezentarea proiectului, care nu este asumat de vreun arhitect proiectant, si mi-a placut mult, mult de tot formularea: "Nici o (sic!) alta dezvoltare de birouri realizata in capitala in ultimii ani nu a reusit sa ofere o locatie atat de centrala si exclusivista ca noul ansamblu ALECSANDRI." Dincolo de agramatismul arhitectilor, despre ce vorbim aici? Despre vinderea profilului moral al profesiei pe 30 de arginti?
  • +2 (2 voturi)    
   care profesie? (Marţi, 10 mai 2011, 0:46)

   warchild [anonim] i-a raspuns lui monica L

   nu baga toate zero-urile in profesia asta.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu va faceti griji, urmeaza Ateneul! (Marţi, 10 mai 2011, 3:08)

  Dave [anonim]

  trist, trist, trist :(
  • 0 (0 voturi)    
   e si o piata acolo, iti dai seama ce turnuri (Marţi, 10 mai 2011, 14:46)

   warchild [anonim] i-a raspuns lui Dave

   se pot face acolo? mai ales ca e in buricul targului, la numai cateva sute de metri de km 0. intre noi fie vorba, nici nu are o super acustica ateneul asta si nici nu planuisera sa-l faca acolo. a crescut acolo din pura intamplare in urma unui schimb de terenuri. eu daca as putea as construi chiar in mijlocul strazii si i-as pune pe astia de la pmb sa-si faca strada alaturi prin expropriere, oricum ar mai da un aspect placut bucurestiului, ce atatea drumuri drepte? dupa colt mai o bodega, mai un "cazinou", mai un loc de agatat fetite - ce dräq, sa aibe turistu unde sa "vine". :))
 • -5 (7 voturi)    
  fascinant (Marţi, 10 mai 2011, 8:15)

  dan [anonim]

  hai sa plangem acum pentru fiecare vechitura.daca ar fi sa pastram "marile monumente vechi" pai atunci ar trebui sa ne mutam in munti pentru ca nu am mai avea lkoc in bucuresti. oameni buni, da, era o constructie veche, dar si-a facut treaba.ar trebui sa gandim spre viitor, sa ne perfectionam, sa facem cladiri si mai frumoase. ma uit la comentarii si nu inteleg reactiile:" crima, lipsa de etica" OMG!!! de parca l-au omorat pe Azorel. la un moment dat in cursul evolutiei omul a trebui sa renunte la parul de pe corp si asta i-a dezvoltat creierul sa isi confectioneze haine;) ganditi-va la asta si nu mai plangeti dupa o epava.
  • +4 (4 voturi)    
   dandana (Marţi, 10 mai 2011, 9:54)

   policrat [anonim] i-a raspuns lui dan

   prima gogomanie: ar trebui sa ne mutam in munti dc ar trebui sa pastram "marile monumente vechi".

   orice bucurestean stie ca exista zeci de hectare numai bune de construit de la zero, chiar si in zone ultracentrale, pe locul fostelor fabrici, depouri samd (ilie pintilie e primul care imi vine in minte, dar sunt atatea).

   nu mai zic de fostele depozite si fabrici din zona imediat urmatoare sau cele gen fosta uzina autobuzul, la 20 de minute de centru.

   a doua: "epava"

   orice om cu creier dezvoltat la nivel occidental stie ca un oras este interesant prin atmosfera lui specifica. avem bani sa facem din bucuresti un singapore? doamne-ajuta, nu (mie nu-mi plac betoanele alea opresante).

   bucurestiul era interesant prin vegetatie omniprezenta, cladiri cu personalitate, strazi pline de viata, nu sticle si betoane pentru corporatisti si pitzipoance de ambe sexe.

   la altii, care au patrimoniu mai bogat si mai vechi ca noi (paris, londra, roma sa zicem, desi e alta liga) nu mai stiu cum sa prezerve "vechiturile" si sa le protejeze.
   noi, nu, suntem patrioti si moderni, nu ne impiedicam intr-un ciot...
  • +3 (5 voturi)    
   fascinant (Marţi, 10 mai 2011, 10:11)

   anonimo [utilizator] i-a raspuns lui dan

   Se cunoaste ca gandesti cu picioarele. I spune mai bine din ce fundatora ai venit in Bucuresti ca sa vorbesti asa? Credeti ca toate figurile care nu stiu sa lege doua vorbe si alearga sa-si cumpere iPhone 4, BMW clasa 3 sau Audi de la Q5 in sus, aveti vreun drept sa emiteti vreo parere despre podoaba arhitectonica a Bucurestiului?
 • +2 (2 voturi)    
  mda (Marţi, 10 mai 2011, 8:28)

  marmota [anonim]

  urmatoarea musamalizare, din pacate... vom avea vreodata taria de caracter sa deschidem proces constructorului si investitorilor, sa le dam o amenda de sa le faca viata amara si ceva ani de puscarie? de aceea romanul nu are istorie, nu are cultura, pentru ca toate sunt distruse cu acceptul - sau de coniventa, dupa caz - cu "autoritatile". oriunde te duci in lume, tururile organizate pt turisti al oraselor includ vizite la diferite puncte de repere in istorie sau cultura. si se castiga si bani, si prestigiu, si respect. la noi o mana de infractori fac legea fara sa plateasca... stimati dni de la politie, uitati inca o ocazie sa demonstrati ca va meritati salariile si posturile!
 • +7 (7 voturi)    
  minus unu (Marţi, 10 mai 2011, 8:37)

  David [anonim]

  Proiect Bucuresti are sediul pe aceeasi strada cu muzeul Storck - V Alecsandri?

  Ca si contrapondere la aceasta demolare, langa muzeul Stork a avut loc o reconditionare a unei case care in momentul in care am vazut-o arata foarte bine (aproape de capatul strazii, caramida rosie). Deci se poate.

  Acuma, daca imobilul nu era monument (de orice fel) si a trecut si de comisia de monumente si cea de urbanism, atunci demolarea este legala. Discutia cu cat de legala este legea in Romania este cu totul alta mancare de peste.

  Si eu ma intreb (si altii) ce dracu face OAR-ul. Bine, mare putere nu are, dar macar simbolic sa retraga dreptul de semnatura cui a semnat documentatia de demolare. Pe de alta parte, daca cei de la monumente si primarie au zis ok, OAR-ul cred ca zice "pass".

  Vedeti ce porcarii s-au facut pe Covaci (cladire gri cu ancadramente clasice bej, geamuri albastre cu tocarie maro), pe Lipscani (cladire cu fatada cu sticla reflectorizanta si "frontoane" clasice din termopan negru) si noua "etajare" de pe Rosetti (un ozn oval suspendat desupra unei case - pesemne monument). Aceste au trecut de toate aprobarile.

  Pe de alta parte nu trebuiesc pastrate toate cocioabele. De fapt de asta exista comisia de monumente: ca sa diferentieze ce poate fi demolat si ce nu. Dar astia parca dorm. De asta se plangea si un profesor cand eram la facultate. I se refuzase demolarea unei cocioabe, in schimb pe aceeasi strada se demola o cladire monument.

  Poate un ONG ar trebui sa verifice listele cu aprobarile si sa faca publice orice inadvertente din moment ce structurile "statului" sunt depasite.
 • +3 (3 voturi)    
  si ? (Marţi, 10 mai 2011, 8:57)

  gabriel [anonim]

  si ? se intampla ceva ? exista o gramada de inspectori din cadrul mai multor instituii care ar trebui sa plateasca chiar penal pentru chestii deastea ...

  dar asa e pe la noi .. si ne intrebam de ce la noi totul este pe dos ...
 • +3 (3 voturi)    
  Povestea cu "Povernei 2" nu este clara de loc! (Marţi, 10 mai 2011, 8:59)

  minus [utilizator]

  Am cautat pe Internet PUZ si l-am gasit la http://www4.pmb.ro/wwwt/l52/docs/2_24072007.pdf

  Se poate vedea avizul Minsterului Culturii si Cultelor:
  Parcela din Str. Vasile Alecsandri . nr. 4, care nu cuprinde constructii clasate monument istoric : desfiinfarea tuturor constructiilor existente

  Conform actelor este vorba despre desfintarea TUTUROR constructiilor (nu constructiei!) existente pe parcela de 6810 mp, cu intrarea din Alecsandri 4.
  Daca aici intra sau si Povernei 2 sau nu, asta se poate verifica usor vazand ce constructii cuprindea parcela!
  Asa ca nu inteleg foarte bine unde ar putea fi confuzia cu Povernei 2- Alecsandri 4?
  • +1 (1 vot)    
   unificare (Marţi, 10 mai 2011, 13:14)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui minus

   O logica simpla spune ca s-au cumparat ambele parcele, s-a facut unificare la cadastru si lotul creat a ramas cu nr. Alecsandri 4. Si in felul acesta a disparut Povernei 2. NU stiu daca asa s-a intamplat dar este foarte probabil.
   • +1 (1 vot)    
    trebuie sa recunosti ca a fost o miscare desteapta (Marţi, 10 mai 2011, 16:30)

    warchild [anonim] i-a raspuns lui edx

    demna de un sef de institut.
   • +1 (1 vot)    
    oricum.... (Marţi, 10 mai 2011, 18:35)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui edx

    atunci cand avizul este dat pentru "desfiinfarea tuturor constructiilor existente" pe o parcela, nu se poate spune ca Ministerului Culturii si Cultelor nu stia ce constructii sunt pe acea parcela!

    Asa ca problema este simpla: a existat avizul. Daca nu a fost dat legal, atunci exista vinovati.
 • +5 (5 voturi)    
  Nimeni nu iubeste Bucurestiul (Marţi, 10 mai 2011, 9:22)

  cel care emigreaza [anonim]

  Bucurestiul devine ceea ce nici macar Ceausescu nu a reusit: un oras fara identiate, suflet si viitor. Comenatriile pe bloguri/site-uri nu mai ajuta demult la nimic, asdha cum nici protestele celor cativa oameni de bun simt care au mai ramas aici nu mai fac doua parale. Opresu isi doreste sa fie primarul Bangkok-ului nu al Bucurestiului, arhitectul sef viseaza sa fie arhitect al Vegasului si nu al Bucurestiului, Chiliman isi doreste sa stapaneasca un district din Singapore nu un sector din Bucuresti si asha mai departe. In fond problema este extrem de simpla ( dincolo de spagi, coruptie si alte mizilicuri): NIMENI NU IUBESTE BUCURESTIUL. Si asta se simte din aerul pe care il respiram pana in felul in care ii tratam istoria. Acum 10 ani inca te mai puteai plimba prin Bucuresti si admira unghere romantice si pline de frumusete. Azi o plimbare prin Bucuresti imi face rau fizic: tot ce a fost frumos aproape a disparut iar cele cateva cladiri care mai exista sunt in paragina ( semn clar ca timpul lor e numarat). In ultimul an trei din prietenii mei au parasit Arca Romania. Erau trei dintre cei buni adica genul acela ce ar fi facut orice sa pastreze o fatada frumoasa si un colt de strada cu istorie. Eu am inceput sa impachetez usor pentru simplul fapt ca vreau sa plec intr-un loc in care copilul meu sa se poata plimba pe strazi ce-i vorbesc de trecut si de viitor nu pe strazi ce-i vorbesc de incertitudine si nepasare.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu prea a mai ramas nimic de iubit (Marţi, 10 mai 2011, 17:36)

   Dan W. [utilizator] i-a raspuns lui cel care emigreaza

   Trist, domnule.
  • -1 (1 vot)    
   Vegas (Marţi, 24 mai 2011, 14:36)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui cel care emigreaza

   Ehe... aş vrea eu să arate Bucureştiul ca Las Vegas-ul... din păcate va arăta ca Bombay-ul.
   Să fim serioşi, e bine că se reînoiesc construcţiile, orice clădire are o durată de viaţă dincolo de care cheltuielile cu întreţinerea ei sunt din ce în ce mai mari. Necazul este că toate proiectele se acordă politic, pe interese, nimic nu se face în interesul bucureşteanului de rând.
   Dacă Ceauşescu nu demola ceea ce a demolat, puteam vorbi de un oraş cu trecut şi identitate. Dar aşa, la cum arată acum, trebuie musai uniformizată arhitectura cu clădiri moderne, funcţionale, spaţioase. N-o să vedem aşa ceva niciodată în Bucureşti. Nu e rău că se demolează, ci că nu se construieşte cu cap.
 • +3 (3 voturi)    
  Istoria?! (Marţi, 10 mai 2011, 9:27)

  Gabi [anonim]

  Cred ca suntem singura natie din lumea asta care isi distruge sistematic istoria.
 • -2 (4 voturi)    
  Distrugeti tot ce este vechi (Marţi, 10 mai 2011, 9:44)

  Ardeleanul [anonim]

  Dupa fapta si rasplata, cam asa se intampla si in cazul bucurestenilor.
  Nu isi iubesc orasul, nu iubesc tara, sunt ghidati permanent dupa o goana nebuna dupa bani.
  Sunt in stare de absolut orice pentru a se capatui mai repede, inclusiv de distrugerea istoriei.
  Ceea ce ne scapa noua este ca Bucurestiul apartine si celorlalti romani.
  Cu sau fara voia noastra el este capitala Romaniei iar cei care distrug sunt vinovati fata de toti romanii.
  Eu propun mutarea capitalei din Bucuresti iar bucurestenii sa fie lasati sa distruga mai departe tot ceea ce au construit adevaratii romani.
 • -1 (5 voturi)    
  D'AIA TREBUIE BUCURESTIUL SA AIBA.... (Marţi, 10 mai 2011, 10:07)

  gabriel anastasescu [anonim]

  un singur primar, cu serviciile aferente. Acum paiul este impartit la 7 magari, care fac ce vor muschii lor si cind vor muschii lor !!!
 • -2 (2 voturi)    
  Unde sunt ONG-urile, (Marţi, 10 mai 2011, 10:30)

  Stepanida [utilizator]

  vitezele organizatii care "lupta" pentru pastrarea identitatii Bucurestiului?De ce nu protesteaza si acum?Ehe,m-am lamurit ce hram poarta!Sunt doar niste anexe portocalii,care au un singur scop:sa-l saboteze pe Oprescu!
  • +1 (1 vot)    
   TU ai facut ceva? (Marţi, 10 mai 2011, 14:11)

   vlahul [utilizator] i-a raspuns lui Stepanida

   de ce dai vina pe ongurile care si asa sunt extrem de putine? faptul ca nu s-a daramat (inca) hala matache se datoreaza ongurilor. apropos, nu fac parte din niciun ong dar macar le apreciez munca (si cei 2% il directionez catre salvatibucurestiul.ro).

   poate ar fi mai intelept pt cat mai multi dintre noi sa alocam: timp, know-how (pt procese s.a.) si bani (macar cei 2%) catre onguri iar apoi sa avem un punct de vedere vis-a-vis de ei.
 • +1 (1 vot)    
  Crima (Marţi, 10 mai 2011, 11:39)

  ZaiR [anonim]

  In acest fel vom ramane doar cu noi idei arhitecturale implementate de afaceri imobiliare si planuri manelistice (case de tigani).

  Felicitari arhitectilor care deseneaza astfel de planuri si care tot ei se bat cu pumnul in piept ca ulterior nu mai exista istorie in centrul bucurestiului.
  Le este foame de bani iar in felul acesta arta dispare, ma intreb copii lor pe ce modele de case vor invata sa deseneze?!?! Sau le va explica tati cum a pus la pamant printr un contract cu spaga, un obiectiv turistic.

  O societate de IPOCRITI!
 • -2 (2 voturi)    
  atentionare de vreme rea... stati in case (Marţi, 10 mai 2011, 11:51)

  monica L [anonim]

  Va mai aduceti aminte cum a cistigat Basescu inima intelectualilor in campania penru primarie? Cind a salvat din ghearele pesedeului corupt si ticalos Parcul Carol? Site internet, sondarea opiniei publice, batalie politica, ce mai, tot tacimul... Pe multi dintre noi care am pus botul atunci, ne-a convins sa-l votam... Mai bine o votam pe femeia de servici de la bloc...
  Exact la fel opereaza lelita Udrea... mare fana (si nu numai) a lui Basescu. Am auzit ca panarama asta politica tocmeste arhitecti prin tirg sa-i faca proiecte contrapropunere fata de proiectele lui Oprescu. Iar arhitectii, ce sa faca, saracii... proiecteaza, ca asta le e meseria. Si fac jocurile pedeleului. Asa ca nu vorbim aici numai de moralitatea celor 30 de arginti, dar si de credulitatea aparenta sau ingenua ca un candidat sau altul te va lua in gratiile sale cind va ajunge primar. Daca chestiunile strict comunitare, profesionale si filosofice ajung la disputa politica, sintem terminati ca breasla, ca asa zis elita a societatii...
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Marţi, 10 mai 2011, 12:27)

   David [anonim] i-a raspuns lui monica L

   Arhitectul si politica au mers intotdeauna mana in mana: Bauhaus in Germania de la Weimar, Alber Speer in regimul lui Hitler, arhitectura fascista a lui Musonlini, constructivismul rus in perioada anilor '20 (pana sa vina Stalin), la noi in anii '30 modernismul a lucrat la greu in regimul lui Carol II, Oscar Niemeyer in Brazilia (de stanga), etc etc etc.

   Fiecare "stil" din istorie a reflectat o doctrina politica. Asa e blestemul, ce sa-i faci. De asta "vestul" iubeste sticla - pt ca este o societate transparenta, si tot de aia iubim noi gardurile de 3m beton armat - pt ca suntem foarte "deschisi".

   Macar daca din toate certurile politica ar iesi ceva bun. O sosea de centura in regim de autostrada, mai multe pasaje subterane (ca sa nu tragem pasarele prin oras), un sistem de transport in comun mai bine gandit.

   Problema politicienilor nostrii e ca in loc sa se intreaca construind, se intrec dandu-si in cap unii altora si punandu-si bete in roate.

   Repet totusi ce ziceam mai sus: ar trebui urmarite avizele emise de primarii. Daca s-a aprobat de un an (cum zicea cineva mai sus) demolarea, atunci e vina noastra a tuturor ca nu am facut nimic.

   PS. ce se mai stie de "Casa cu Cariatide" de pe b-dul Victoriei?
 • +1 (1 vot)    
  IMBECILISM ABSOLUT (Marţi, 10 mai 2011, 11:57)

  angi [anonim]

  Cine spune ca nu exista absolutul? Iata ca exista.Imbecilism absolut. Cei din Praga,din Viena, din Roma de ce nu-si trantesc istoria arhitecturala la pamant? Ca doar si acolo exista investitori imobiliari, oameni de afaceri carora le trebuie sedii impozante?! Pentru ca nu sunt imbecili. Si mai asteptam turisti?! Mai vorbim de ...micul Paris?! Vai de noi cu asa ...boi!(Scuze pt.rima!)
 • 0 (0 voturi)    
  Peschesul la rumani (Marţi, 10 mai 2011, 18:37)

  gogu [anonim]

  Cu spaga poti demola orice si este o chestie veche s-a construiesti chiar si peste Curtea Veche.
 • -1 (1 vot)    
  hmmm (Marţi, 10 mai 2011, 19:00)

  icsulica [anonim]

  De curiozitate, cam cati ani ar trebui intretinute cladirile de acest gen? Asta avea 100 de ani, peste inca 100 de ani ar fi putut fi inlocuita? Dar peste 200? Dar peste 1000?

  Daca ar fi doar cateva as zice, ar putea fi pastrate ca monumente, dar e plin Bucurestiul de ele, nu e normal ca sa fie inlocuite cu altele noi?

  Daca acum 4-500 de ani ar fi existat aceeasi mentalitate, cum ar fi aratat Bucurestiul acum? Ar fi fost ok la ora actuala daca orice cladire care apuca 100 de ani sa fi fost pastrata pe post de monument inca cateva sute de ani pana astazi? Cred ca probabil ne-am fi uitat la colibele alora din Afganistan ca la niste zgarie nori...

  Si alta nedumerire, peste 100-500-1000 de ani, cum ar trebui sa arate Bucurestiul? Cate din cladirile actuale vechi ar trebui sa existe si atunci?
  • +1 (1 vot)    
   vezi tu in orasele europene procentul cladirilor (Marţi, 10 mai 2011, 23:48)

   warchild [anonim] i-a raspuns lui icsulica

   noi in ultimi ani e de cam 1% - da citesti bine 1% de italia nici nu mai vorbim, pentru ca acolo nici nu ai voie sa te gandesti ca ai putea demola ceva. ia venetia ca exemplu si ai sa gasesti acolo case de pe la 1400 - cam cati ani sunt de atuci? evident nu putem face comparatie - insa daca nu iti apreciezi istoria nu ai de unde invata. e o vorba care zice vam asa - cel care doreste sa sae uite departe in viitor trebuie sa fie in stare sa priveasca la fel de departe in trecut. - nu o zic eu o zice un arhitect neamt, si o zice cu parere de rau pentru ca multe din orasele germane au fost rase in cel de al doilea razboi mondial. cu toate astea sunt nenumarate cladiri in munchen care sunt copii identice ale celor din trecut. nu cladiri restaurate ci cladiri intregi reconstruite - ia ca exemplu numai primaria si ai sa intelegi de ce unii apra istoria. si pune-ti intrebarea cand trebuie sa demoleze francezii tour eiffe, nu de alta dar saracu turn are deja 122 de anil?
   • -1 (1 vot)    
    cladiri (Joi, 12 mai 2011, 1:47)

    icsulica [anonim] i-a raspuns lui warchild

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-8615415-cutremur-5-1-grade-spania-mai-multe-cladiri-prabusit.htm

    Asta la 5 grade. Oare la 7 ce s-ar intampla?

    E buna si istoria la ceva, dar nu e deloc bine sa traiesti in sau pentru trecut. E ok sa intreti un monument gen turnul Eiffel, cate o casa mai veche pe ici pe colo, dar de aici pana la a pastra cu orice pret in picioare orice cladire langa care daca stranuti risti sa-ti pice o caramida in cap ... e prea mult.

    In teorie suna frumos, in practica pentru Romania e mai bine sa fie daramate si inlocuite cu unele noi, care oricat de prost ar fi facute tot sunt mai de calitate decat cele existente...
 • -1 (1 vot)    
  Iubitori de fiare vechi (Miercuri, 11 mai 2011, 7:54)

  BaBaus [utilizator]

  Felicitari pentru Demolare!

  Restu puteti latra cat vreti. Ce istorie? Ce monumente? Cati dintre voi locuiti in case vechi , fara de tehnologie? Istoria sa ramana In Istorie. Mortii cu mortii, vii cu vii! Urat oras Bucurestul. Dar suntem bolnavi ca nu putem trai fara el.
  Dati fratilor drumul la bani, sa circule!
 • -1 (1 vot)    
  E dreptul sau... (Joi, 14 iulie 2011, 13:12)

  Just for just [anonim]

  Din moment ce acel proprietar a cumparat imobilul cu acte in regula, e dreptul dansului sa faca cu acel imobil ce doreste, altfel nu s-ar mai numi proprietate...cine vrea sa conserve orice casa veche si darapanata, s-o cumpere mai intai, si n-are decat s-o restaureze, nu-l impiedica nimeni...dar nu puteti impune unui proprietar sa tina cont de nostalgii si idiosincrazii arhitectonice, in fond, doar Bucurestiul nu e muzeu al arhitecturii sec. XIX, nu vad de ce nu s-ar schimba!
 • -1 (1 vot)    
  Vai, vai (Joi, 14 iulie 2011, 17:42)

  Eusebiu [anonim]

  Ce tragedieeeeeeee...a fost demolat maretul si inegalabilul konak cu veceul in fundul curtii, sa nu mai vorbim de splendidele tevi de apa, care contineau piatra depusa de un secol in interior...probabil ar trebui sa-i pedepsim si pe cei care au demolat casa de paianta in 1885, cand s-a construit maretul konak, care acum la randul lui e...demolat...kreka si generalul ala ar rade de si-ar face maro pantalonii, sa vada ca bociti dupa casoiul lui darapanat:-)))))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by