A stat in picioare sub doua razboaie mondiale si a rezistat tuturor cutremurelor care au lovit Bucurestiul, dar si-a incetat existenta astazi, pentru a face loc unui bloc cu 6 etaje. Este vorba de un imobil de 120 de ani de pe strada Povernei, nr. 2, edificiu proiectat de faimosul arhitect Luis Blanc, in 1889, pentru generalul Gheorghe Adrian, fost Ministru de Razboi al Romaniei.

Povernei 2- demolataFoto: Hotnews

Potrivit panoului afisat la santier, batranul conac este demolat in baza unei autorizatii emise de Primaria sector 1, pe 18 decembrie 2008. Autorizatia de demolare se refera insa la adresa Vasile Alecsandri, nr.4, unde a fost deja demolata casa, in urma cu ceva vreme, nu la Povernei, nr.2, adresa casei demolate astazi. Interesant este ca numarul postal al casei generalului, desi este trecut pe poarta si toti vecinii stiu ca este Povernei 2, nu mai exista nici in documentele cadastrale.

Povernei 2

Povernei 2

Foto: Hotnews

"Frumoasa casa a Generalului George Adrian se regaseste cu numarul postal Povernei, nr.2, inca de pe vremea planurilor cadastrale din 1911. De altfel, pana de curind, pe stilpul portii maiestuoase de la intrare se afla o eleganta tablita interbelica pe care scria Povernei 2. Nu mica ne-a fost insa mirarea cand, studiind planurile cadastrale din 2007, am observat ca Povernei 2 disparuse. Casa generalului nu mai avea numar postal.

Planurile cadastrale, in mod inexplicabil, nu mai mentioneaza Povernei 2. Se incearca acreditarea ideii ca imobilul ar apartine parcelei din V. Alecsandri 4. Strada Povernei in aceste planuri incepe cu numarul 4! Misterul se adanceste cind observam ca pe strada Constantin Daniel se regasesc doua numere 11. Unul linga Povernei 4 si celalalt in aceeasi parcela cu Povernei 1-3. Ambele cladiri, proprietatea Proiect Bucuresti", ne-a declarat Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro_Do_Mo, un ONG care protejeaza patrimoniul bucurestean.

Mai mult, aceasta spune ca investitorul, Alecsandri Estates SRL, a facut special disparut numarul postal, ca sa poata demola, pe sest, casa: "De ce "a disparut" Povernei 2? Pentru ca este putin probabil ca "beneficiarii" sa fi putut obtine autorizatia de desfiintare, asa ca nu au mai cerut-o. Folosesc pentru Povernei 2, dupa caz, fie numarul postal V. Alecsandri, nr. 4, deja demolat, fie Constantin Daniel, o casa modesta fara mare valoare arhitecturala.Asa de joaca 'alba-neagra' cu numerele postale, cind interesul 'investitorilor' o cere".

Santier in lucru

Santier in lucru

Foto: Hotnews

Dan Marin, membru in Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, spune ca Alecsandri Estates a venit anul trecut la acest for pentru a cere demolarea casei de pe Povernei 2, cu adresa Vasile Alecsandri nr.4/Constantin Daniel, nr. 11. Cererea insa a fost respinsa, imobilul fiind considerat foarte important.

Ahitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu spune ca Primaria Capitalei nu a emis nicio autorizatie de demolare pentru imobilul de pe Povernei 2, cu exceptia celei emise de Primaria sector 1, in 2008, pentru Vasile Alecsandri 4. De asemenea, exista un aviz de demolare de la Directia de Cultura Bucuresti pentru adresa Constantin Daniel, nr. 11. Pe planul cadastral exista doua adrese diferite cu numele Constantin Daniel, nr. 11.

Nu se stie pentru care adresa este avizul. Cert este ca la una dintre aceste adrese se afla langa o cladire monument istoric - casa Rosetti-Solescu.

Contactat de Hotnews.ro, constructorul care demoleaza imobilul a declarat ca autorizatia de demolare este legala si valabila. "Vasile Alexandri 4 si Povernei 2 sunt aceeasi adresa, adica Vasile Alecsandri nr 4. Am pus panoul pe Povernei 2 pentru ca este mai circulata. Asa cum se vede din panoul de santier, avem autorizatie de desfiintare, care a fost prelungita", ne-a declarat Ionut Apostol de la Euroconstruct Management, firma care efectueaza demolarile.

In locul casei demolate, si a celorlalte cladiri care au apartinut Institutului "Proiect Bucuresti", va fi ridicat un complex de birouri a carui inaltime maxima va fi de 6 etaje. Proiectul a fost aprobat in 2006.

Desi nu era monument, casa generalului Adrian se afla in Zona Protejata 94 (Caderea Bastiliei), unde figureaza cu grad mediu de protectie. Conform Planului Urbanistic Zonal al zonei protejate, imobilul nu poate fi demolat integral. Totodata, pe str. V Alecsandri, in zona casei demolate, sunt monumente istorice la numerele 1, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 16, 18, 20. Printre ele se numara Muzeul Storck (arh. Clavel), case de arhitectii Statie Ciortan, Ghica-Budesti, H. Stern, State Balosin etc.

Adresa si panou demolare

Adresa si panou demolare

Foto: Hotnews

Potrivit arhitectului Dan Ionescu, casele General Gheorghe (George) Adrian se afla pe Str. Povernei nr. 2 colt cu Str. V. Alecsandri. Proiectul casei a fost facut de arhitectul Louis Pierre Blanc, executia sa realizandu-se intre 1885-1889. Cum arhitectul Blanc a venit in Romania in 1885, aceasta casa este se numara printre cele mai timpurii lucrari ale sale, facute in tara noastra. Generalul Gheorghe Adrian a fost pasoptist, inrolat intr-una din legiunile lui Avram Iancu (1848 - 1849), dupa care s-a refugiat in Tara Romaneasca unde a fost integrat in Armata Romana avansand pana la gradul de general. A devenit Ministru de Razboi (28 Iulie 1860 - 16 Aprilie 1861 si 24 Mai 1867 - 11 August 1868), teoretician militar si membru de onoare al Academiei Romane (1875). Sotia sa a fost Elena Sturdza.

Silvia Colfescu, autoarea "Bucuresti. Ghid turistic, istoric, artistic" spune ca aceasta cladire este foarte importanta pentru istoria arhitecturii romanesti: "Cladirea prezinta o importanta cu totul deosebita din punct de vedere al istoriei arhitecturii Capitalei, fiind una dintre rarele case bucurestene pastrate din perioada de trecere de la stilul academist, caracteristic celei de a doua jumatati a sec. XIX, la stilul national al perioadei urmatoare, cunoscut si sub numele de stil neo-romanesc si ilustrat cu precadere de arhitectii Ion Mincu, P. Smarandescu, State Balosin, Arghir Culina etc. Arhitectul Louis Blanc a mai construt numai una sau doua case in stil national".