Termenul 2015 pentru adoptarea euro de catre Romania este "un factor mobilizator", a declarat intr-un interviu la RFI seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Niculae Idu. Oficialul a adaugat ca aderarea la euro aduce "mai degraba beneficii, decat ingrijorari".

Niculae Idu considera ca "e greu de facut predictii in zona economico-monetara, atata timp cat evolutiile sunt extrem de complexe nu doar in Romania, dar si pe plan european si mondial".

"Ceea ce este important este sa se mentina in mod explicit acest termen (2015 - n.r.), pentru ca el nu face decat sa mobilizeze resursele si sa creeze niste planuri mai ambitioase, pentru ca la limita, aderarea la zona euro nu este un obiectiv in sine, obiectivul esential este acela de a se alinia intreaga economie, inclusiv zona de infrastructura financiara si monetara la criteriile de aderare la zona euro, care ar aduce mai multa predictibilitate, functionabilitate si sanatate in economia romaneasca si apoi sa ne punem problema aderarii la zona euro", a explicat seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

La finalul sedintei de Guvern din 29 aprilie, premierul Emil Boc a spus ca "Romania isi mentine obiectivul 2015 de adoptare a monedei euro". Boc a afirmat ca aceasta este decizia Guvernului in urma consultarii cu membrii coalitiei de guvernare, cu Mugur Isarescu si presedintele Traian Basescu. "Nu avem niciun motiv sa renuntam la acest obiectiv. Prin ceea ce facem astazi facem ce trebuie ca Romania sa adere in 2015 la zona euro", a precizat premierul. Guvernul a aprobat, la 29 aprilie, programul de convergenta, prin care Romania isi mentine obiectivul de aderare la zona euro in 2015.

Data exacta de aderare va fi stabilita insa in urma discutiilor cu partenerii europeni, urmand a fi aleasa impreuna cu acestia data de pe parcursul anului 2015 cand Romania va intra in zona euro, a explicat premierul.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.