Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a doua persoane pentru savarsirea infractiunilor de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, specializat in traficul international de droguri de mare risc - cocaina si heroina.

Potrivit unui comunicat al DIICOT remis sambata si citat de Agerpres, Nadolu Constantin, zis ''Paco'' si Iosef Catalin, zis ''Jesi'' si ''Carlitos'', au aderat la o grupare de crima organizata transfrontaliera, constituita din cetateni columbieni, romani si de alte nationalitati, avand nucleul in Columbia, reprezentat de liderii cartelului de droguri Medellin, respectiv fratii Miguel si Victor Mejia Munera ('Gemenii' sau 'Los Mellizos').

"Activitatea infractionala a fost desfasurata in Romania de inculpatii Iosef Catalin si Nadolu Constantin sub coordonarea lui Victor Manuel Porto Sanchez, acestia asigurand preluarea in Romania a drogurilor de mare risc provenind din America de Sud. Victor Manuel Porto Sanchez zis 'El Viejo', de nationalitate columbiana, este cercetat pentru savarsirea unor infractiuni de trafic international de droguri de mare risc si omor", se arata in comunicatul DIICOT.

Potrivit sursei citate, cele doua persoane trimise in judecata au participat la organizarea transportarii pe cale maritima, pe ruta Ecuador (Guayaquil) - Spania (Algeciras) - Italia (Gioia tauro) - Romania (Portul Constanta - Agigea - Sud) a unor mari cantitati de cocaina disimulate in containere incarcate cu peste congelat. Preluarea drogurilor era realizata sub forma importului legal de marfuri, cei doi folosind in acest scop o societate comerciala avand sediul in comuna Stefanestii de Jos, judetul Ilfov, pentru importarea unor containere test, in scopul verificarii reactiei autoritatilor.

"Dupa efectuarea testului, inculpatii au si realizat un transport efectiv de cocaina, pe ruta maritima Ecuador - Romania, destinatia finala a drogurilor fiind catre beneficiari din Europa de Vest. La data de 5.12.2007, autoritatile ecuadoriene au capturat acest transport de 364 kg cocaina, in valoare de 22 milioane de euro, drogurile fiind disimulate in cutii cu peste congelat. Intentia inculpatilor a fost aceea de a trafica, pe ruta America De Sud - Romania - Vestul Europei, cantitatea totala de 1.5 tone de cocaina, in valoare de 90 de milioane euro", precizeaza DIICOT.

Potrivit comunicatului, in sarcina lui Nadolu Constantin s-a mai retinut ca, impreuna cu Cojan Vasile si cu alte persoane, trimise anterior in judecata de procurorii DIICOT, a organizat transportul, pe ruta Germania-Franta, a cantitatii de 106 kg heroina, provenind din Turcia. Drogurile au fost ambalate in 216 pachete si ascunse printre cutii continand obiecte de mobilier, incarcate intr-un autotren cu semiremorca.

Transportul de heroina a fost capturat in 8 mai 2008, in punctul de control al trecerii frontierei Petea, valoarea drogurilor fiind de peste 2.100.000 de euro.

Procurorii DIICOT au monitorizat activitatea infractionala a membrilor gruparii in mod coordonat si in cooperare cu ofiterii DEA si cu autoritatile competente din Ecuador, Italia si Spania, Olanda si Turcia.

Cauza a fost trimisa spre solutionare Tribunalului Bucuresti.