Mihail Grecu, presedintele Asociatiei Nationale a Surzilor din Romania (ANSR), a declarat, sambata, pentru Mediafax, privind proiectul legislativ al lui Victor Socaciu care prevede obligativitatea dublarii filmelor straine in limba romana, ca ar fi o discriminare a persoanelor cu handicap auditiv.

"Am citit despre aceasta initiativa legislativa si am trimis raspunsul nostru la cei care se ocupa de asta. Cred ca initiativa are in vedere aducerea Romaniei la standarde europene, dar ei se gandesc la majoritatea persoanelor, nu si la minoritati. Prin subtitrare, persoanele surde aveau posibilitatea de a intelege tot ceea ce se intampla intr-un film", a declarat Grecu.

"Daca nu vor mai exista subtitrari, persoanele surde se vor uita la un film ca la o pantomima, nu vor mai intelege nimic. Din punctul nostru de vedere, este o discriminare. La nivel european si chiar global, exista programe speciale pentru persoanele surde. La noi nu exista asa ceva, deci filmele si banda cu informatii care apare la televizor sunt singurele noastre posibilitati de a ne informa", a mai spus Grecu.

Deputatul PSD Victor Socaciu a depus, in aceasta saptamana, la Camera Deputatilor, o initiativa de modificare a Legii audiovizualului care prevede obligativitatea dublarii filmelor straine in limba romana, in locul subtitrarii folosite in prezent, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) urmand sa vegheze asupra respectarii si aplicarii acestei prevederi.

Victor Socaciu sustine in expunerea de motive ca urmareste in special "protejarea identitatii nationale". "Folosirea subtitrarii introduce cuvinte noi, care ulterior vor fi asimilate de populatie. Aceste cuvinte sunt apoi folosite din ce in ce mai des in limbaj si ajung sa fie considerate ca termeni obisnuiti. Din aceasta cauza, limba se deterioreaza, acest aspect conducand la afectarea identitatii nationale", spune deputatul PSD.

"Daca un film este dublat, telespectatorul poate urmari mai atent scenele filmului si jocului actoricesc. Acestea contin adesea mesaje subtile, astfel ca procedeul dublarii poate ajuta la o mai buna receptare a mesajului filmului. De asemenea, mesajul este mai usor de receptat de toate categoriile de persoane, inclusiv copii sau batrani care nu pot citi sau oameni cu dificultati de vedere", se mai arata in expunerea de motive.

Initiativa legislativa a fost depusa la Camera Deputatilor, fiind solicitate avizul Consiliului Legislativ si punctul de vedere al Guvernului.

Mai multi actori, ca Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Mircea Albulescu si senatorul Mircea Diaconu, dar si vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, au criticat aceasta propunere legislativa.