Presedintele Traian Basescu a promulgat, vineri, legea care obliga persoanele fizice si juridice sa permita reprezentantilor Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) accesul in sedii, in masini si pe terenuri, precum si sa le prezinte acestora actele solicitate spre verificare, anunta Mediafax.

Conform Administratiei prezidentiale, seful statului a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind organizarea si functionarea Departamentului pentru lupta antifrauda.

Proiectul de lege a fost promovat de Guvern in decembrie 2010 si a fost respins de Senat in februarie 2011. Legea a fost trimisa apoi la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, care a dezbatut-o in procedura de urgenta. Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor in 12 aprilie, cu 284 de voturi "pentru", 6 voturi "impotriva" si 3 abtineri.

Legea stabileste ca "toate institutiile si autoritatile publice, operatorii economici cu capital de stat sau privat, orice alta entitate, precum si persoanele fizice sunt obligate sa permita reprezentantilor Departamentului accesul in sedii, pe terenuri, in mijloace de transport sau in alte spatii folosite in scopuri economice".

DLAF va avea dreptul sa solicite acestora documentele si informatiile necesare intocmirii actului de control, iar in cazul in care exista o imposibilitate "temporara motivata" in furnizarea acestora, cei vizati au obligatia sa raspunda solicitarii in cel mult zece zile de la formularea cererii.

Reprezentantii Departamentului vor lua declaratii de la orice persoana care poate furniza date si informatii cu privire la posibile nereguli, fraude sau alte activitati care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Prin aceasta lege, DLAF isi consacra calitatea de organ de constatare, in sensul articolului 214 din Codul de procedura penala, valabila doar in privinta aspectelor de natura infractionala care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania.

In cazul in care o persoana sau o firma refuza sa puna la dispozitie documentele cerute de catre inspectorii DLAF, acestia pot aplica amenzi cuprinse intre 500 lei si 5.000 de lei, amenda ce poate fi contestata in instanta.

Functionarilor cu statut special din cadrul DLAF le este interzis sa faca parte din partide politice, sa isi exprime public opinia cu privire la actiunile de control in curs de desfasurare, precum si in probleme nationale si europene in relatiile cu reprezentantii altor state, sa ofere consultanta.