Caporalul Constantin-Laurentiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", a cazut la datorie joi, in Provincia Zabul din Afganistan, anunta Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat. Constantin-Laurentiu Lixandru avea 30 de ani, era casatorit si nu avea copii.Constantin-Laurentiu Lixandru este al 18-lea militar roman care isi pierde viata in Afganistan, de la inceputul misiunii in aceasta tara.

Incidentul s-a petrecut joi, in jurul orei 13:30. In timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul roman executa cercetarea terestra a unui obiectiv, conform procedurilor. In urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost ranit grav, fiind evacuat de urgenta la Spitalul Militar din baza Lagman pentru ingrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vietii sale, caporalul Lixandru a decedat.

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurentiu Lixandru, aratand ca acesta "si-a sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan".

De asemenea, ministrul Apararii Nationale a inaintat Presedintelui Romaniei propunerea de decorare post-mortem a sublocotenentului cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Vineri 6 mai, la ora 08:00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national, vor fi organizate ceremonii militare si religioase, in semn de respect fata de Constantin-Laurentiu Lixandru, mai informeaza MApN.