Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicita printr-un apel public adresat premierului Emil Boc sa anuleze un ordin emis de fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis prin care toate informatiile legate de contractele de finantare pe bani europeni sunt secretizate. “Inainte de a pleca de la minister, Ioan Botis a adoptat Ordinul nr. 1301/2011 care bloca practic accesul la toate informatiile din contractele de finantare POSDRU, inclusiv la cele din proiectul “Sansa la demnitate!”, in care era implicata sotia sa si pentru care este cercetat pentru conflict de interese”. Contactat de HotNews.ro, fostul ministru a declarat initial ca nu stie exact ce contine ordinul, apoi a revenit cu urmatoarea explicatie: “Cei de la juridic mi-au spus ca fundamentul ordinului a fost acela ca in aceste contracte sunt date cu caracter personal care nu pot fi facute publice. Dar contractul cadru nu este secret”.

Vezi mai jos text ordinul integral

Ordin nr. 1301_04.04

Descarca documentul aici

IPP a transmis un comunicat public prin care condamna ordinul emis de fostul ministru Botis si mentioneaza ca ordinul a fost emis la numai trei zile dupa ce institutul a cerut o lista cu toate contractele finantate din bani europeni. IPP mentioneaza si ca, daca premierul nu va anula ordinul in cauza, va ataca documentul in instanta. Citeste mai jos comunicatul IPP:

  • Inainte de plecarea din fruntea Ministerului Muncii, cel care raspundea de Autoritatea de Management a Fondurilor Structurale din domeniul muncii, ministrul Ioan Botis, adopta Ordinul nr. 1301/2011 si bloca practic accesul la toate informatiile din contractele de finantare POSDRU inclusiv la cele din proiectul "Sansa la demnitate!", in care era implicata sotia si pentru care este cercetat pentru conflict de interese.
  • Ordinul  este adoptat in 4 aprilie 2011, dupa ce in data de 1 aprilie a.c., Institutul pentru Politici Publice adresase o solicitare de informatii de interes public catre AMPOSDRU pentru a obtine copii ale contractelor proiectelor finantate, rapoartelor de evaluare ale POSDRU, dosarelor de licitatie, listei evaluatorilor proiectelor, etc. Dupa solicitarea IPP, ministrul Muncii si sefa Autoritatii de Management clasificau toate aceste informatii, ca si alte categorii de date ce sunt publice in orice tara civilizata - ofertele de licitatie, dosarele de achizitie, corespondenta aferenta procesului de selectie, dosarele cererilor de rambursare, dosarele de plata TVA, registrele de debitori, registrul de iesire corespondenta, etc.
  • Cerem Premierului României sa anuleze Ordinul 1301/2011 si sa permita oricarei persoane interesate sa aiba acces la informatii care deriva din folosirea fondurilor europene nerambursabile, acestea fiind fonduri publice ce trebuie cheltuite transparent.
  • Gestul ministrului Botis reprezinta un abuz incalificabil impotriva principiilor fundamentale stabilite prin Constitutie si prin legea privind liberul acces la informatii de interes public. In acelasi timp Ordinul sau ne arata modul in care autoritatile Statului care sunt implicate in managementul fondurilor europene au tendinta de a interpreta discretionar prevederile Regulamentului Comisiei Europene aplicabil fondurilor structurale.
  • Institutul pentru Politici Publice a sesizat deja Comisia Europeana si ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene la Bucuresti cu privire la abuzurile care se comit la nivelul Autoritatii de Management prin aceste practici si va ataca in instanta Ordinul Ministrului nr. 1301/4 aprilie 2011, daca nu va fi anulat de Premier.

Contactat de HotNews.ro pentru a explica de ce a emis pe 4 aprilie ordinul prin care contractele sunt secretizate, fostul ministru a facut urmatoarele afirmatii:

Nu imi amintesc de acest ordin. Va dati seama ca nu retin toate ordinele pe care le-am semnat. Poate ca a fost vorba de un ordin mai vechi care a expirat si nu am facut decat sa semnez inca unul dar inca o data va spun ca nu imi amintesc. Cred ca e vorba de o procedura. O sa ma documentez. Oricum trebuie vazut daca pana la acest ordin cum erau aceste contracte daca si pana atunci erau publice sau nu”.

Fostul ministru a revenit si facut cateva clarificari: “Cei de la juridic mi-au spus ca fundamentul ordinului a fost acela ca in aceste contracte sunt date cu caracter personal care nu pot fi facute publice. Dar contractul cadru nu este secret. Oricum nu vad ce alte date ar fi in contract devreme ce datele financiare sunt facute publice”.

Intrebat daca atunci cand a semnat ordinul a avut in minte contractul cu asociatia parteneriat Euroactiv, fostul ministru a spus vehement ca nu a avut in vedere acest aspect. “Nu, nici vorba. Nu m-am gandit la asta si pentru ca acel contract nu contine nimic altceva din ce contin toate contracte de acest gen.”

Cazul Botis-Euroactiv. Pe 18 aprilie presa a dezvaluit ca sotia ministrului Ioan Botis a castigat 8.400 lei pe luna in cadrul proiectului “Sansa la demnitate”, realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si a carui finantare europeana a fost aprobata de o institutie aflata in subordinea ministrului Ioan Botis. Ministrul Botis a fost suspectat de incompatibilitate, deoarece coincidentele din acest caz se tin lant. Prima coincidenta este ca Parteneriat Euroactiv Bistrita a primit o finantare de 500.000 euro la numai o luna dupa ce Botis a fost numit ministru. Botis a sprijinit infiintarea asociatiei in 2007. Asociatia are sediul intr-un imobil detinut de ministru. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a ministrului sunt implicati in afacere. Vezi aici detaliile afacerii.

Pe 26 aprilie ANI a sesizat DNA in cazul lui Ioan Nelu Botis. Inspectorii ANI sustin ca sunt indicii temeinice ca fostul ministru al Muncii, IOAN NELU BOTIS, ar fi savarsit infractiunea de conflict de interese, potrivit art.253^1 Cod penal, "constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura". Vezi detalii aici.

Fostul ministru a declarat pentru HotNews.ro ca inca nu a fost chemat la DNA si ca ANAF a facut un control in acest caz.