Ministerul Educatiei: Parintii si societatea civila pot propune, incepand cu acest an, observatori la bacalaureat

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) a solicitat, joi, asociatiilor de parinti si reprezentantilor societatii civile sa desemneze observatori care sa monitorizeze organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat sesiunea 2011.

Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2011, observatorii pot monitoriza pregatirea examenului de bacalaureat, respectiv stabilirea, prin tragere la sorti a componentei comisiilor, realizarea instruirii generale a membrilor acestora, instruirea asistentilor din centrele de examen, verificarea salilor de examen, relateaza Mediafax.

Totodata, ei pot urmari desfasurarea examenului, fiind prezenti in sali ca asistenti in timpul desfasurarii probelor si pot monitoriza situatiile de sustinere a examenului in conditii speciale, avand posibilitatea de a sesiza eventualele incalcari ale prevederilor metodologiei. In activitatea de monitorizare, observatorii vor fi in permanenta insotiti de un membru al comisiei, mai precizeaza MECTS.

Pentru a putea participa cu observatori la examenul de bacalaureat, asociatiile de parinti constituite conform legii si organizatiile nonguvernamentale care au activitate relevanta in domeniul educatiei vor adresa Comisiei de bacalaureat judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti o solicitare scrisa, oficiala, pana la data de 1 iunie 2011.

Solicitarea va include si asumarea faptului ca persoanele nominalizate sunt eligibile, indeplinind conditia de a nu avea sotul/sotia, o ruda sau un afin de pana la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidatii care participa la examenul de bacalaureat in respectiva sesiune si care se angajeaza sa respecte prevederile legislatiei in vigoare si ale metodologiei de organizare si desfasurare a bacalaureatului.

Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2011, vor fi acceptati cel mult doi observatori/centru de bacalaureat/proba de examen.

La incheierea activitatii, observatorul va redacta un raport scris, datat si semnat, care va fi predat secretarului Comisiei de bacalaureat judeteana sau a Municipiului Bucuresti.

Inscrierea la examenul de bacalaureat are loc in perioada 23 - 27 mai. Examenul se desfasoara in perioada 6 iunie - 1 iulie. Rezultatele finale sunt afisate in 8 iulie.