​Cititorul "Shuly" este castigatorul campaniei derulate de HotNews.ro "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba" si va primi din partea redactiei o bicicleta. Castigatorul a fost desemnat in urma fotografiilor trimise si a eforturilor pe care le depune pentru a ecologiza zona in care locuieste: cititorul a sesizat in mod corect si metodic institutiile cu responsabilitati in aceasta zona, a notat numarul de inregistrare al solicitarilor sale, a urmarit progresul acestora, dupa care a intrat in cadrul campaniei cu dovezi ale fiecarei etape parcurse institutional. Pe 19 aprilie, acesta a trimis in cadrul campaniei povestea luptei sale cu autoritatile responsabile pentru mentinerea curateniei. Intr-un email trimis marti la adresa redactiei, cititorul HotNews.ro a anuntat ca, in urma demersurilor din cadrul campaniei, Primaria l-a amendat pe proprietarul terenului plin de deseuri cu suma de 5.000 de lei.

Cititorul Hotnews.ro a sesizat Garda de Mediu, Primaria Sectorului 6 si Primaria Generala cu privire la gunoaiele din cartierul in care traieste: Str Piscul Crasani, Militari, Sector 6, Bucuresti.

Ca urmare a publicarii cazului in Campania "Curata Romania. Pune si autoritatile la treaba", HotNews.ro a sesizat din nou Primaria Sectorului 6, Primaria Generala a Capitalei si Garda de Mediu - Comisariatul Municipiului Bucuresti. Vezi aici raspunsurile autoritatilor la solicitarile HotNews.ro. In urma acestor demersuri, cititorul "Shuly" ne-a informat printr-un email trimis marti la adresa redactiei ca a fost informat de comisarul de la Garda de Mediu Aurelian Parvu ca Primaria a amendat proprietarul terenului plin de deseuri cu suma de 5.000 de lei, pe care acesta a platit-o integral.

"De asemenea, a tinut sa ma asigure ca dumnealui personal va monitoriza situatia, dar si ca din acest moment competentele legale ale Garzii de Mediu se cam termina, ramanand ca Primaria de sector sa preia cazul pana la solutionarea acestuia", se arata in mesajul primit de la cititorul HotNews.ro.

Iata comentariul integral si fotografiile trimise la redactia HotNews.ro de cititorul "Shuly" pe data de 19 aprilie, in cadrul campaniei "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba"

"Am ajuns la disperare! Suntem nevoiti sa ne crestem copiii in conditiile de insalubritate pe care le vedeti in poze, desi nu noi suntem cei care le producem. Practic, comunitatea rroma care infloreste pe acest teren viran ne impune sa traim cum le place lor sa traiasca. Nu este corect pentru ca noi suntem oameni platitori de taxe si avem pretentia sa ne crestem copiii intr-un mediu salubru.

Am facut sesizare la Garda de mediu (sesizarea inregistrata sub nr. 44/RP/13.01.2011 la G.N.M. – C.G. si nr. 56/13.01.2011 la C.M.Buc) care la randul ei a sesizat Primaria sectorului 6. Am sesizat Primaria Generala, dar nimeni nu a intreprins nimic pana acum sau, daca a intreprins cineva ceva, noi nu vedem asta in schimbarea situatiei de la fata locului.

Suntem inconjurati de gunoaie, iar ceea ce vedeti este numai in fata blocului, caci aceeasi situatie se gaseste pe orice teren viran din cartier. Va rugam sa ne ajutati, salvati-ne copii de aerul poluat, de sobolani, de fecale, de mirosul fetid care va fi cand vine caldura!"

Primaria Sectorului 6 a raspuns la o solicitare facuta de HotNews.ro ca "situaţia ne este cunoscută, au fost întreprinse anchete la faţa locului, iar pe linia de competenţă a Serviciului Control şi Monitorizare a Stării Mediului şi Salubrizare, din cadrul Direcţiei Inspecţie Generală, i-am somat şi sancţionat contravenţional pe proprietarii terenului afectat de deşeuri".

Potrivit autoritatii, "obligaţia de salubrizare a proprietăţilor private a persoanelor fizice sau juridice revine acestora, autoritatea publică locală neputând interveni decât contravenţional, fapt realizat. Cheltuirea banului public pentru salubrizarea terenurilor proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice este interzisă de lege, cunoscut fiind faptul că fondurile derulate de către Primăria Sectorului 6 şi direcţiile descentralizate fac obiectul controlului Curţii de Conturi".

La randul sau, Primaria Municipiului Bucuresti a anuntat, intr-un raspuns la solicitarea HotNews.ro, ca, "fiind vorba despre proprietati private, (…) obligativitatea salubrizarii acestora revine proprietarilor. In privinta terenului viran situat in spatele blocului P7, pe suprafata caruia se gaseste o constructie si depozite necontrolate de deseuri, mentionam ca a fost identificat proprietarul, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie dispuse masurile legale pentru salubrizare si ingradire totala in conformitate cu prevederile H.C.G.M.B. nr.120/2010 privind normele de salubrizare si igienizare ale municipiului Bucuresti".

Marti, 3 mai, cititorul "Shuly" a trimis un e-mail pe adresa redactiei, cu urmatorul continut:

"Aseara, in jurul orei 21, am primit un telefon de la Dl. Parvu din partea Garzii de Mediu care a tinut sa ma informeze ca ieri, dupa discutia avuta cu mine, a mers la Primaria Sectorului 6 si a dispus in limita competentelor legale rezolvarea problemei incepand din ziua urmatoare (adica de astazi).

Dumnealui m-a informat, pe cale verbala bineinteles, ca cei de la Primarie au amendat proprietarul cu suma de 5.000 de lei si ca acesta a si platit integral amenda. De asemenea, a tinut sa ma asigure ca dumnealui personal va monitoriza situatia, dar si ca din acest moment competentele legale ale Garzii de Mediu se cam termina, ramanand ca Primaria de sector sa preia cazul pana la solutionarea acestuia.

Tin sa mentionez ca, pana acum, Dl Parvu este singura persoana ce reprezinta o autoritate a statului care s-a implicat atat de intens in solutionarea problemei (din pacate de abia dupa interventiile facute de dumneavoastra).

Ramanem in continuare in asteptarea solutionarii problemei care ne doare si anume disparitia gunoiului si implicarea primariei in impiedicarea formarii din nou a mormanelor de gunoi (incercuirea perimetrului, aplicarea de afise cu amenzile ce se aplica pentru cei care vor fi prinsi ca depoziteaza gunoiul si patrularea mai intensa a zonei de catre politia comunitara pe care sincer nu prea ii vedem la datorie in cartier).

Sper ca impreuna cu dumneavoastra sa reusim sa punem in miscare autoritatile responsabile deoarece altfel cred ca copiii nostri vor fi nevoiti cu totii sa traiasca intr-o tara ca o groapa de gunoi.

Sunt convins ca cetatenii acestei tari pot fi educati numai cu ajutorul aplicarii ferme a legilor, legi care, sunt acum tot mai convins, trebuie modificate in asa fel incat sa ajute efectiv cetatenii".

Cititorul precizeaza totodata ca nu a primit niciun raspuns scris din partea Primariei Sectorului 6 cu privire la masurile luate de aceasta in cazul semnalat, asa cum a anuntat autoritatea intr-un raspuns la solicitarea HotNews.ro. Redactia a trimis o noua solicitare in acest sens Primariei Sectorului 6, de la care asteapta raspuns.

Campania HotNews.ro

HotNews.ro a derulat campania "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba" pentru a determina o actiune constanta din partea autoritatilor, care in multe locuri din tara n-au iesit din pasivitate. Gunoaiele care sufoca Romania (pungi, PET-uri, resturi menajere) au inceput sa devina o problema majora. Vinovati sunt cei care arunca, dar in egala masura si autoritatile care, desi au parghii legale, nu-si fac treaba. Pot sa-i sanctioneze atat pe cei care arunca gunoaiele pe strada sau pe proprietatile altora, dar la fel de bine i-ar putea determina si pe proprietari sa-si curete pamanturile sufocate de pungi si PET-uri.

Or, nu voluntariatul de o zi rezolva problema curateniei, ci activitatea sustinuta si constanta a autoritatilor. In unele cazuri, doar presiunea publica i-ar putea determina sa o faca. HotNews.ro a publicat pe parcursul lunii aprilie fotografii si sesizari de la cititori, iar cea mai buna si eficienta contributie de la cititori a fost premiata la sfarsitul campaniei cu o bicicleta.

Vezi cele sapte episoade ale campaniei: