Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara apare, in ultima sa declaratie de interese, ca director de proiect pentru doua contracte ce au ca obiect “instruirea profesionala”. Unul dintre proiecte are valoarea de 1.182.000 euro si se afla inca in derulare, celalalt, de 478.000 lei s-a incheiat in decembrie 2010. Valeriu Tabara sustine ca s-a retras din aceste functii dupa ce a fost numit ministru si ca nu exista nicio similitudine intre afacerile lui si cazul fostului ministru Ioan Botis, informeaza Alianta pentru o Romanie Curata. Cu toate acestea, in declaratia de interese semnata la data de 1 noiembrie 2010, la aproape doua luni de la preluarea portofoliului, Tabara figureaza ca “director de proiect”.

Contractele in cauza au fost obtinute prin intermediul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB) – Timisoara, de la care Valeriu Tabara a incasat in 2009 - 2010, 174.361 lei, noteaza sursa citata.

Potrivit declaratiei de interese a lui Valeriu Tabara, USANVB Timisoara a fost beneficiarul unui contract de “instruire formare profesionala” in valoare de 1,18 milioane euro, finalizat in 31 martie 2010 si prelungit cu un an la data de 31 septembrie 2010, la 28 de zile dupa ce Tabara a fost numit ministru in Guvernul Boc. Seful de proiect derulat de USANVB este actualul demnitar. Potrivit site-ul oficial, (www.makis.ro) banii provin din proiectul “Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura” (MAKIS), program implementat in 2005 de Ministerul Agriculturii.

Potrivit RomaniaCurata.ro, valoarea totala a proiectului este de 59,88 milioane euro din care 41,4 milioane Euro dintr-un imprumut la Banca Mondiala si 18,48 din contributia Guvernului Romaniei (16,31 milioane prin bugetul MADR si 2,16 milioane prin bugetul Agentiei Nationale Sanitar Veterinare).

Este adevarat ca acest contract a fost prelungit dupa ce am preluat functia de ministru, insa eu m-am retras de la conducerea acestui proiect. Au ramas niste bani necheltuiti si s-a luat hotararea ca programul sa se prelungeasca pana in septembrie 2011. Atributiile sefului de proiect au fost transferate altor colegi, prelungirea contractului fiind decisa pentru toate cele patru centre universitare care au castigat proiecte similare”, a declarat pentru Romaniacurata.ro, ministrul Valeriu Tabara.

Cel de-al doilea proiect castigat de Valeriu Tabara tot prin intermediul USAMVB Timisoara a fost adjudecat in iunie 2010, are ca obiect "instruire, formare”, iar valoarea acestuia este de 478.000 lei, pentru o perioada de 6 luni. Banii europeni provin din Programul POS CEE, axa 2, masura 22.4, mai exact capitolul privind “intarirea capacitatii administrative”, contractul fiind trecut la pozitia 1133 in lista proiectelor contractate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Acest program este condus de o autoritate de management ce functioneaza in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.

Valeriu Tabara a precizat pentru sursa citata ca el nu mai este directorul acestui proiect si ca nu mai are in derulare niciun contract cu bani europeni, fiind suspendat din orice functie. “( …) va marturisesc ca-mi pare rau de acest lucru, deoarece nu ma pot ocupa in continuare de activitatea de cercetare”, a mai declarat ministrul Tabara. Intrebat ce presupune formula “instruire, formare profesionala” care apare in rubrica “obiectul contractului”, demnitarul ne-a explicat ca este vorba de cursuri de “formare de formatori pentru consultanta agricola”.