Sefii delegatiilor Romaniei si SUA care negociaza Acordul privind amplasarea in Romania a unor elemente ale sistemului american antiracheta vor merge, marti, in judetul Olt, pentru a discuta cu autoritatile locale implicatiile deciziei de amplasare a acestui sistem in fosta baza aeriana de la Deveselu, anunta Mediafax. Decizia luata de CSAT a fost anuntata marti de presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Potrivit unor comunicate de presa transmise de MAE si MApN, secretarul de stat in MAE, Bogdan Aurescu si subsecretarul de stat al SUA, Ellen Tauscher, impreuna cu seful Statului Major General al Armatei Romaniei, general-maior Stefan Danila, vor merge, marti, in judetul Olt, pentru a avea, incepand cu ora 12.00, o intalnire de lucru cu autoritatile locale, la sediul Prefecturii.

Conform surselor citate, vor fi discutate ratiunile si implicatiile deciziei de amplasare la unitatea militara 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta.

Intalnirea cu autoritatile locale va fi urmata de scurte declaratii de presa ale secretarului de stat in MAE Bogdan Aurescu si subsecretarului de stat al SUA Ellen Tauscher.

Delegatia formata din oficiali romani si americani va merge apoi la unitatea militara 01871 Deveselu, unde va avea loc o ceremonie oficiala la care vor lua parte si reprezentanti ai autoritatilor locale.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, in sedinta de luni seara, ca locul in care vor fi amplasate elemente ale sistemului american de aparare antiracheta sa fie unitatea militara 01871 din judetul Olt.

Potrivit MAE si MApN, procesul a fost inceput in contextul negocierilor cadrului juridic aferent participarii Romaniei la proiectul american si s-a finalizat in urma cu cateva saptamani. El a constat in analiza in format interinstitutional, de catre institutiile romanesti si americane cu expertiza relevanta, a celei mai bune optiuni care sa corespunda tuturor criteriilor tehnice fixate de cele doua parti.

Decizia CSAT privind locatia este o decizie de etapa, importanta in procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfasurarea pe teritoriul Romaniei a sistemului SUA de aparare antiracheta, iar consimtamantul final privind locatia si regimul juridic al acesteia va fi exprimat de catre Parlamentul Romaniei, care, potrivit prevederilor legale in vigoare, urmeaza sa ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul Romaniei, a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta, rezultat in urma definitivarii procesului de negociere.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti, ca la fosta baza aeriana de la Deveselu vor fi dislocati in medie 200 de militari americani, subliniind ca baza aeriana de la Deveselu ramane in continuare sub comanda Fortelor Aeriene Romane, urmand sa aiba drept comandant un ofiter roman.

Seful statului a tinut sa sublinieze ca sistemul antiracheta este unul defensiv, ci nu este destinat ofensivei, iar elementele sale nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse.

Citeste aici declaratiile sefului statului pe aceasta tema.