Guvernul urmeaza sa creeze o functie de ministru delegat pentru probleme de competitivitate, care sa promoveze si sa puna in aplicare hotararile viitorului Consiliu National de Competitivitate (CNC) care se va constitui pe langa Executiv pentru coordonarea politicilor publice, se arata in Programul National de Reforma 2011-2013, recent adoptat de Palatul Victoria, relateaza Agerpres.

CNC va fi un organism consultativ pe langa Guvernul Romaniei, cu atributii in "coordonarea strategica si operationala a politicilor publice pentru asigurarea dezvoltarii competitive a economiei romanesti si in elaborarea Strategiei de Competitivitate a Romaniei".

Consiliul va face rapoarte bianuale privind implementarea strategiei mentionate si va evalua impactul acesteia.

Infiintarea CNC implica si numirea unui ministru delegat pe probleme de competitivitate, cu mandat de a promova si pune in aplicare hotararile Consiliului.

CNC va fi compus si din ministri ai ministerelor-cheie pentru dezvoltarea competitiva a Romaniei, experti guvernamentali, experti reputati din sfera academica, reprezentanti ai mediului de afaceri, ai sindicatelor si societatii civile, consultanti.

De asemenea, din cadrul Consiliului, va fi selectat un Grup de Experti de Nivel Inalt, care va avea mandatul de a propune spre dezbatere Strategia de Competitivitate a Romaniei 2020.

Dupa aprobarea in cadrul Consiliului de Competitivitate, Strategia de Competitivitate va fi supusa aprobarii Parlamentului, mai prevede Programul National de Reforma.

Necesitatea infiintarii CNC este motivata de "problema acuta" a Guvernului de coordonare a dezvoltarii competitive a Romaniei, in lipsa unei viziuni de ansamblu pentru alocarea fondurilor nationale sau europene la diversele proiecte publice.

Infiintarea CNC este motivata si prin necesitatea crearii unei institutii care sa asigure ca urmatorul Program Operational dedicat competitivitatii, pentru perioada 2014-2020, "va fi gandit si pregatit din vreme pentru a avea un impact de ansamblu asupra dezvoltarii economiei romanesti".

Totodata, in 2010, Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a propus infiintarea unui organism similar, denumit Consiliu de Dezvoltare Economica.