Majoritatea romanilor au o parere buna despre relatiile Romaniei cu NATO si participarea tarii la scutul antiracheta american, se arata intr-un sondaj al Insitutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), desfasurat in aprilie. O treime dintre respondenti nu au auzit insa de sistemul antiracheta, iar 9% cred ca Romania nu face parte din NATO. Dintre cei care au auzit de scut cred ca participarea Romaniei la sistem este o idee buna.

  • Vezi in atasament intreg sondajul IRES

Sondajul de opinie, realizat pe un esantion de 1.615 indivizi, avand o eroare de 2,4%, a avut ca scop identificarea atitudinilor si perceptiilor publice privind participarea Romaniei la scutul antiracheta american, anuntata in februarie 2010 de presedintele Traian Basescu.

Principalele rezultate ale sondajului:

  • NATO este o organizatie despre care au auzit 98% dintre respondentii inclusi in esantion.
  • In general, perceptia despre NATO este una pozitiva, oamenii avand preponderent o parere buna (66%) sau foarte buna (10%) despre aceasta organizatie.
  • NATO este perceputa ca avand o influenta destul de mare in Romania, respectiv 19% din populatie considera ca aceasta influenta este foarte mare, iar 42% este de parere ca influenta NATO este mare; 27% - considera ca influenta NATO este mai degraba mica.
  • Majoritatea respondentilor care au luat parte la acest studiu au o parere buna (67%) sau foarte buna (17%) despre Statele Unite ale Americii.
  • Majoritatea respondentilor - 66% - au auzit de sistemul american de aparare antiracheta; 33%nu au auzit de acest sistem.
  • Cel mai important avantaj al proiectului, mentionat de 31% dintre respondenti, este cel legat de siguranta tarii. Alte avantaje mentionate de subiecti sunt protectia din partea SUA sau NATO in caz de razboi si o mai buna colaborare cu SUA si alte tari.
  • Principalul dezavantaj al proiectului il reprezinta, in opinia respondentilor, faptul ca Romania ar putea deveni tinta unor atacuri (8,9%). Alte dezavantaje sunt: deteriorarea relatiilor cu Rusia (8,4%) sau cheltuielile mari pentru Romania (7,2%).
  • Doua treimi dintre cei care au auzit de scutul de aparare antiracheta cred ca participarea Romaniei la acest sistem este o idee buna, iar  74% spun ca aceasta participare va influenta securitatea nationala intr-un mod pozitiv.
  • Aproape o treime (31%) cred ca viata de zi cu zi a cetatenilor Romaniei va fi influentata in mare sau foarte mare masura de participarea la acest sistem, iar 42% prevad o influenta slaba. Dintre cei care se asteapta la efecte asupra traiului de zi cu zi, 52% anticipeaza ca acestea vor fi pozitive, iar 36% - negative.
  • Influenta asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor care locuiesc in zona in care va fi amplasat sistemul este perceputa ca fiind mai mare, 52% spunand ca acestia vor fi influentati in mare sau foarte mare masura, iar 34% - in mica masura. Tinerii (18-35 de ani, 22,3%) si cei cu studii elementare (22,2%) sunt cei care se asteapta in cea mai mare masura ca cei care locuiesc in zonele in care va fi amplasat sistemul sa resimta acut efectele prezentei acestuia.
  • Majoritatea romanilor - 52% - considera ca Romania are nevoie de protectia scutului antiracheta; in acelasi timp, 43% considera ca Romania nu avea nevoie de aceasta protectie, in timp ce restul de 5% sunt nehotarati sau nu ofera un raspuns.
  • Celor mai multe dintre persoanele intervievate le da un sentiment de siguranta faptul ca a fost luata decizia participarii Romaniei la sistemul american de aparare antiracheta - 51%, in timp ce 35% resimt mai degraba un sentiment de amenintare. 8% dintre romani reactioneaza neutru in acest caz.
  • Doar o treime dintre romani considera ca securitatea militara a tarii este ridicata sau foarte ridicata, in timp ce restul tind sa considere ca aceasta este mai degraba scazuta sau foarte scazuta.
  • Perceptiile privind propria siguranta releva faptul ca doar 54% dintre romani se simt in siguranta, in timp ce 42% afirma opusul.