Peste 5.000 de pelerini au participat, duminica, la slujba de canonizare a Sfantului Irodion si la sfintirea noii biserici a Manastirii Lainici, ceremonia religioasa fiind oficiata de Patriarhul Daniel, relateaza Mediafax.

Peste 5.000 de persoane au mers, duminica, la Manastirea Lainici din Defileul Jiului, pentru a asista la ceremonia de sfintire a noii biserici si la canonizarea Sfantului Irodion, fost staret al manastirii, intre participanti afalndu-se si liderul PSD, Victor Ponta, si sotia sa, Daciana Sarbu.

Oamenii au asistat, timp de mai multe ore, la slujba religioasa oficiata de Patriarhul Daniel, impreuna cu mitropolitii Ardealului, Olteniei si Moldovei si alti ierarhi.

Dupa oficierea slujbei de sfintire a noii biserici a manastirii, a carei constructie a inceput dupa 1990, a avut loc slujba de canonizare a Sfantului Irodion, racla cu moastele acestuia fiind apoi depusa in interiorul manastirii, unde va ramane.

Organizatorii au pregatit pentru pelerini mii de sarmale, fasole cu costita, oua rosii si cozonaci, masa fiind pregatita pentru 10.000 de persoane. Participantii au mancat in corturi special amenajate pe malul Jiului, in imediata apropiere a Manastirii Lainici.

Ordinea publica a fost asigurata de peste 150 de politisti si jandarmi, acestia fiind nevoiti de mai multe ori sa formeze cordoane pentru a bloca accesul haotic al pelerinilor in biserica si sa ii indemne pe oameni la calm. De altfel, iesirea pelerinilor din noua biserica s-a facut prin altar, accesul credinciosilor fiind permis la sfintirea lacasului de cult.

Din cauza aglomeratiei, mai multe persoane au fost scoase pe brate din multime.

Manastirea Lainici avea o biserica veche, din lemn, iar de acum exista si o constructie noua, sfintita duminica.

Moastele Cuviosului Irodion Ionescu erau ingropate in curtea Manastirii Lainici din Defileul Jiului. Acesta a fost staretul Manastirii Lainici in perioada 1852-1900, iar ramasitele sale pamantesti au fost descoperite in anul 2009.