Ministerul Apararii Nationale a anuntat ca trei soldati romani au fost raniti duminica dimineata in Afghanistan, dupa ce autovehiculul lor blindat a fost atacat cu un dispozitiv exploziv. Cei trei au fost evacuati catre Spitalul Militar din Kandahar. Un al patrulea militar aflat in autovehicul in momentul deflagratiei a acuzat doar lovituri superficiale, el reluandu-si activitatea in Baza Lagman.

MRAP in AfganistanFoto: DVIDS

Potrivit informatiilor, incidentul s-a produs duminica, in jurul orei 05.30, cand un autovehicul blindat de tip MRAP, aflat in misiune cu militari din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", pe autostrada A1 in Provincia Zabul, Afganistan, a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.

"Desi cantitatea de explozibil utilizata in atac a fost foarte mare, fapt care a dus la rasturnarea vehiculului tip MRAP, gradul ridicat de protectie asigurat de blindajul masinilor de lupta folosite de fortele NATO in Afganistan a dus la salvarea vietilor militarilor romani", a precizat ministerul de al Bucuresti.

In urma deflagratiei, locotenentul George Olteanu a suferit leziuni in zona spatelui si la muschii piciorului stang, plutonierul major Marius Apostol are glezna piciorului stang fracturata si caporalul Daniel Riza a suferit o ruptura de ligamente la genunchiul stang, starea lor fiind stabila. Al patrulea militar aflat in vehicul, caporalul Nicolae Barbu, a acuzat doar lovituri superficiale.

Ministerul Apararii Nationale a informat ca locotenentul Olteanu, plutonierul major Apostol si caporalul Riza au fost evacuati catre Spitalul Militar din Kandahar, pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

Ministrul Gabriel Oprea si conducerea armatei urmaresc cu atentie evolutia starii de sanatate a militarilor raniti, se spune in comunicat.