Factura zborului efectuat de Compania Tarom pe ruta Bucuresti-Tokyo-Seul-Bucuresti, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, in perioada 18-21 martie, pentru repatrierea celor 30 de cetateni romani rezidenti in Japonia, se ridica la suma 1.041.521 lei, a informat joi, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al MAE, Doris Mircea.

"MAE a primit de la Compania Tarom, in data de 20 aprilie, factura aferenta in valoare de 1.041.521,48 lei. A fost intocmita documentatia de plata conform procedurii de aplicare a ordinului Ministerului Finantelor Publice 1792/2002, iar in momentul de fata documentatia isi urmeaza cursul de avizare si aprobare, urmand a fi efectuata plata. In perioada imediat urmatoare vom aplica dispozitiile HG si vom comunica si cetatenilor romani repatriati suma pe care trebuie sa o achite", a declarat oficialul MAE, potrivit Agerpres.

De la Fondul de Rezerva al Guvernului fusese alocata MAE pe 18 martie, printr-o Hotarare de Guvern, suma de 200.000 de euro pentru costurile aferente organizarii operatiunii de repatriere a cetatenilor romani rezidenti in Japonia pe fondul situatiei de criza de la centrala nucleara de la Fukushima, dupa cutremur si valul tsunami.

MAE a informat pe 22 martie ca, in data de 18 martie, Ambasada Romaniei la Tokyo inregistrase solicitari de sprijin pentru repatriere din partea a 247 de cetateni romani rezidenti in Japonia, la care se adaugau membrii familiilor acestora, rezultand un total de 365 de inregistrari, dintre care 103 copii minori. Solicitarile acestor cetateni catre Ambasada Romaniei erau pentru sprijin in rezervarea de locuri pe cursele aeriene comerciale, in conditiile supraaglomerarii din acea perioada si imposibilitatii gasirii de locuri libere intr-un timp rezonabil, la care se adaugau si preturile foarte ridicate ale biletelor, intre 3.000 si 5.000 de euro de persoana, cerute de companiile aeriene.

La momentul decolarii pe 20 martie, de pe aeroportul din Tokyo a zborului special al Tarom, numai 30 dintre cetatenii romani s-au imbarcat in aeronava, iar la sosirea la Bucuresti unii dintre acesti pasageri au declarat ca au aflat in ultimul moment despre faptul ca trebuiau sa suporte jumatate din costul transportului, prin semnarea unui angajament de plata cu MAE in valoare de 1.000 de euro pentru adulti si 500 de euro pentru minori.

MAE a precizat ulterior ca a informat opinia publica, in dupa-amiaza zilei de 18 martie, cu privire la faptul ca Guvernul va suporta numai jumatate din costul biletelor de avion pe aceasta cursa comerciala speciala, cetatenii romani urmand sa acopere cealalta jumatate atat pentru adulti, cat si pentru copii. De asemenea, potrivit precizarilor MAE, toti cetatenii romani de pe lista celor care solicitasera repatrierea au fost informati de personalul Ambasadei de la Tokyo, cu cel putin 8 ore inainte de decolarea aeronavei Tarom, ca acest zbor este unul comercial, iar costul va trebui suportat in proportie de 50% de pasageri.

"Cetatenii romani care s-au razgandit in ultimul moment au facut acest lucru pe propria raspundere. Nu au fost situatii de cetateni romani care sa se fi prezentat la aeroport si sa nu-i fi luat din cauza ca nu aveau sumele necesare pentru acoperirea biletelor de avion", a subliniat MAE in precizarea din 22 martie.

"Indiferent de costurile pentru zborul special Tarom, sprijinirea cetatenilor romani este o chestiune de onoare, in conditiile fara precedent ale cutremurului si in contextul deciziilor altor state referitoare la modalitatile de sprijinire a cetatenilor lor din Japonia", a mentionat MAE.