Majoritatea imigrantilor in Romania provin din Siria, Iordania, Iran, dar si din Egipt, releva datele unui studiu efectuat asupra fenomenului imigratiei in Romania, prezentat public joi de Fundatia Soros Romania si citat de Agerpres.

Cercetarea arata ca pana in 2004 numarul de imigranti a fost relativ scazut, incepand din 2005-2006 remarcandu-se o crestere a numarului strainilor veniti din alte tari in Romania.

O mare parte a strainilor sunt barbati si se afla in tara noastra cu scopul de a desfasura activitati comerciale, avand avantajul unei legislatii permisive si favorabile investitiilor straine si deschiderii de afaceri, se mai spune in studiu.

Alte tari de provenienta a imigrantilor din Romania mai sunt China si Turcia. Alaturi de acestia, tara noastra mai primeste imigranti din Republica Moldova.

Spre deosebire de imigrantii din China si Turcia, cetatenii moldoveni sunt atrasi de Romania in special pentru completarea studiilor si in scop de munca, mai putin pentru activitati antreprenoriale.

Potrivit studiului, dinamica mobilitatii din ultimii trei ani evidentiaza o tendinta ascendenta a numarului de cetateni europeni aflati legal pe teritoriul tarii noastre. Acesta a crescut de doua ori si jumatate in perioada 2006-2011, variatiile de crestere de la an la an fiind in medie de peste 35%.

De asemenea, anii 2007-2010 au prezentat o perioada interesanta a fenomenului imigratiei pe fondul dezvoltarii economice a Romaniei.

In perioada 2009-2010 a fost sesizata o declansare a contractiei economice si o scadere a imigrantilor.

In luna septembrie in 2010, in Romania, se aflau inregistrati cu sedere legala circa 60.000 de straini, dintre care peste 49.000 erau cu sedere temporara si peste 10.000 cu sedere permanenta.

Studiul arata ca, in prezent, o treime din imigrantii din Romania o reprezinta categoria celor veniti sa invete, sa urmeze cursurile scolilor romanesti, 15% au ales tara noastra pentru un loc de munca si sub 5% pentru mici afaceri.

Strainii care au ajuns in Romania prin reunificare familiala sunt parteneri de viata ai cetatenilor straini aflati deja in Romania, in principal ai celor veniti in primul val de imigratie cu afaceri, studii sau munca. Cei mai multi imigranti cu reunificare familiala sunt femei din Orientul Mijlociu, Turcia, China sau cetateni din Republica Moldova.

Managerul de proiect al Fundatiei Soros, Iris Alexe, a prezentat studiul asupra fenomenului imigratiei in Romania, precizand ca acesta a fost realizat in cadrul unui proiect finantat prin programul general 'Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii' al Uniunii Europene gestionat in Romania de Ministerul Administratiei si Internelor prin Directia Schengen si Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI).

Prezent la lansarea oficiala a acestui studiu, Radu Mircea, reprezentant al ORI, a declarat ca fenomenul imigratiei in Romania arata ca majoritatea romanilor au o parere buna sau foarte buna despre strainii aflati in tara noastra. "Aceasta opinie publica favorabila poate conta mai mult chiar decat aspectele economice ale procesului in sine", a precizat reprezentantul ORI.