Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucuresti, Mark Gitenstein, a intrat, joi, in timpul unei vizite la Marea Sinagoga din Botosani, in posesia unei copii a certificatului de deces al strabunicului tatalui sau, relateaza Agerpres. Documentul, descoperit in Arhivele Statului din Botosani, i-a fost pus la dispozitie de unul dintre membrii comunitatii evreiesti din Botosani, Gustav Finkel, care a decis sa studieze arborele genealogic al ambasadorului american.

Mark GitensteinFoto: DGP / HotNews.ro

Potrivit documentelor, strabunicul tatalui lui Mark Gitenstein se numeste Sama Bralever si a decedat in 1888. De altfel, ambasadorul detinea o fotografie cu sotia lui Sama Bralever.

Ambasadorul a pus palma pe documentul original, declarand ulterior ca a avut sentimentul ca isi atinge stra-strabunicul, precum si tatal, decedat la sfarsitul anului 2010.

"In acest fel, am putut restabili legatura cu familia. Sunt convins ca Sama Bralever nu se gandea ca stra-stranepotul sau va ajunge in Romania ca ambasador al SUA. Aceasta este o poveste frumoasa intre Romania si Statele Unite. Am simtit ca ii ating pe stra-strabunicul meu si pe tata. Tata ar fi fost foarte mandru si fericit", a declarat diplomatul american.

Mark Gitenstein a vizitat, ulterior, Cimitirul Evreiesc din municipiul Botosani.