Numirea colonelului roman Marian Petre in calitate de sef al Departamentului de Politie speciala in cadrul misiunii EULEX Kosovo starneste reactii vehemente in Kosovo. Miscarea Vetevendosje, al doilea grup mare de opozitie din Parlament a inaintat o scrisoare sefei diplomatiei UE, Catherine Ashton, in care solicita anularea numirii lui Petre. Reactiile vin dupa ce ofiteri romani dislocati cu UNMIK au fost trasi la raspundere pentru ca ar fi tras cu gloante de cauciuc asupra unei multimi de protestatari la Pristina in februarie 2007, omorand doi activisti Vetevendosje si ranind alti 80, scrie SETimes.com.

Vetevendosje adauga in scrisoare ca din moment ce romanii nu si-au cerut scuze pentru incident, numirea lui Petre este considerata o insulta grava la adresa poporului din Kosovo.

Colonelul Marian Petre nu a fost in misiune in Kosovo in anul 2007 si, pe cale de consecinta, nici nu a fost implicat in evenimentele la care se face referire stirea de presa privind ''moartea unor protestatari pasnici la 10 februarie 2007 in timpul unei manifestatii organizate de Miscarea Vetevendosje'', au declarat miercuri pentru Agerpres oficiali ai Ministerului Administratiei si Internelor.

Acestia au precizat ca la momentul respectiv, la care face referire stirea, colonelul Marian Petre detinea functia de comandant al Centrului de pregatire a Jandarmeriei de la Ochiuri.

Ministrul kosovar de externe, Bajram Radzepi, a declarat pentru presa de la Pristina ca nu a fost informat oficial cu privire la numirea colonelului Marian Petre ca sef al Departamentului de Politie speciala in cadrul misiunii EULEX Kosovo, subliniind ca a aflat acest lucru din presa, a relatat marti Agentia Tanjug.

Anuntand numirea colonelului Petre in postul mentionat, presa kosovara a comentat marti ca politia romana nu se bucura de o reputatie buna in randul albanezilor din Kosovo, care considera raspunzatori doi jandarmi romani de moartea a doua persoane si ranirea a peste 80 de oameni in timpul unei manifestatii a Miscarii de Auto-Determinare din februarie 2007.

Colonelul Marian Petre a obtinut postul de sef al Departamentului de Politie speciala in cadrul misiunii EULEX Kosovo, in urma selectiei realizate la nivelul Capacitatii de Planificare si Conducere a misiunilor civile UE, unitate din structura Serviciului European de Actiune Externa. Aceasta reprezinta cea mai inalta pozitie in organigrama EULEX Kosovo pe dimensiunea de planificare a activitatilor de politie.