ANI a sesizat DNA in cazul lui Ioan Nelu Botis. Fostul ministru al Muncii este acuzat de conflict de interese

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 aprilie 2011, 20:41 Actualitate | Esenţial

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a transmis, marti, un comunicat oficial in care anunta ca a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre fostul ministru al Muncii Ioan Botis. Inspectorii de integritate solicita DNA si cercetarea unor posibile fapte de coruptie savarsite de alte trei persoane, intre care si sotia fostului ministru, in legatura cu proiectul "Sansa la demnitate" derulat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita si finantat din fonduri UE.

"Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu la data de 19.04.2011, cu privire la posibila nerespectare de catre domnul BOTIS IOAN NELU, in perioada exercitarii mandatului de Ministru al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (03.09.2010 - 20.04.2011), a regimului juridic al conflictelor de interese", mentioneaza comunicatul ANI, care arata ca, in urma verificarilor efectuate, inspectorii de integritate au dispus sesizarea DNA.

De asemenea, ANI a sesizat DNA in legatura cu posibile fapte de coruptie savarsite de STOIAN DORIN RADU, in calitate de reprezentant al Asociatiei "Parteneriat Euroactiv" Bistrita, MAGDA CARMEN DIANA, manager al proiectului "Sansa la demnitate" desfasurat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv", si BOTIS LIGIA ADINA, sotia lui IOAN-NELU BOTIS, in calitate de expert de tip A in cadrul proiectului "Sansa la demnitate", respectiv in calitatea de asociat unic si administrator al SC Mobil Construct SRL.

ANI a mai constatat ca exista "elemente privind posibila incalcare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (...) de catre SC Mobil Construct SRL", firma detinuta de sotii Botis, si a dispus sesizarea ANAF.

Inspectorii ANI sustin ca sunt indicii temeinice ca fostul ministru al Muncii, IOAN NELU BOTIS, ar fi savarsit infractiunea de conflict de interese, potrivit art.253^1 Cod penal, "constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".
 • Proiectul "Sansa la demnitate" desfasurat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita, a fost aprobat si semnat la o data ulterioara numirii in functie a Ministrului Botis Ioan Nelu. In calitate de Ministru al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dl. Botis Ioan Nelu are atributii in gestionarea fondurilor structurale;
 • Atat la data depunerii proiectului, cat si la data semnarii contractului de finantare, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, prin reprezentant Botis Ioan Nelu, figura ca membru fondator al Asociatiei "Parteneriat Euroactiv" Bistrita.
 • Cererea de modificare a actului constitutiv, in sensul renuntarii de catre AJOFM Bistrita-Nasaud la calitatea de membru fondator, a fost admisa de Judecatoria Bistrita prin incheierea civila nr. 2394/CC/2010, modificarea Registrului National al persoanelor juridice fara scop patrimonial  a fost efectuata la data de 25.10.2010, data de la care produce efecte pentru terti.
In privinta lui DORIN RADU STOIAN, inspectorii ANI sustin ca sunt indicii privind savarsirea de posibile fapte de coruptie, "ca urmare a prezentarii de informatii inexacte, in calitate de reprezentant al Asociatiei Euroactiv, la depunerea cererii de finantare a proiectului `Sansa la demnitate`".
 • Dorin Radu Stoian este cel care a completat si transmis electronic cererea de finantare a proiectului. Potrivit ANI, el a modificat ulterior obiectul de activitate al Asociatiei Euroactiv, fata de cel prevazut initial la depunerea cererii de finantare, prin extinderea acestuia cu alte activitati similare proiectului depus.
 • "Astfel, prin completarea obiectului de activitate al Asociatei, ulterior depunerii cererii de finantare, rezulta elemente care arata faptul ca, la data depunerii cererii de finantare, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita nu avea inscrise mentiuni in obiectul de activitate privind realizarea obiectivelor pentru care a fost aprobat proiectul, aspect care putea avea un impact la evaluarea cererii de proiect, raportat la experienta in domeniu cu privire la modificarile aduse in actul constitutiv la data de 03.09.2010, opozabila prin decizia Judecatoriei Bistrita in dosarul nr. 8447/190/2010", arata ANI.
In ceea ce o priveste pe CARMEN DIANA MAGDA, inspectorii ANI sustin ca sunt indicii privind savarsirea de posibile fapte de coruptie, "ca urmare a gestionarii in mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, a unora dintre activitatile proiectului, avand ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Comunitatilor Europene".
 • Potrivit ANI, Magda Carmen Diana, in calitate de manager al proiectului si reprezentant al Asociatiei Euroactiv, a incheiat, la data de 01.11.2010, contractul de inchiriere cu SC Mobil Construct SRL, societate detinuta si reprezentata in calitate de administrator de catre Ligia Adina Botis, avand ca obiect inchirierea spatiului situat in strada Closca nr. 3, mun. Bistrita, cu destinatia "sali de curs", contra sumei de 5.500 lei/luna, pe o perioada de 4 ani. Ligia Adina Botis detine in cadrul proiectului calitatea de expert.
In privinta sotiei fostului ministru, LIGIA ADINA BOTIS, inspectorii ANI sustin ca sunt indicii temeinice privind savarsirea de posibile fapte de coruptie, "ca urmare a diminuarii ilegale a resurselor obtinute din bugetul general al proiectului, prin activitatile desfasurate in dubla calitate". Ea detine in cadrul proiectului calitatea de expert de tip A, fiind in acelasi timp asociat unic si administrator al SC Mobil Construct SRL.
 • In calitate de expert de tip A, Ligia Adina Botis a fost remunerata in cadrul proiectului, conform fisei fiscale, pentru lunile noiembrie si decembrie 2010, cu suma de de 13.709 lei, si respectiv, cu suma de 16.800 lei pentru lunile ianuarie si februarie 2011.
 • In calitate de reprezentant al SC Mobil Construct SRL, Ligia Botis a incheiat la data de 01.11.2010, cu managerul proiectului "Sansa la demnitate", contractul de inchiriere al spatiului situat pe str. Closca, in suprafata de 100 mp, pe o durata de 4 ani, cu pretul de 5.500 lei/luna, pentru derularea activitatilor aferente proiectului.
 • Astfel, ea a detinut atat calitatea de expert de tip A in cadrul proiectului, cat si cea de "beneficiar" al contractului de inchiriere, prin cedarea folosintei spatiului proprietate personala, de catre societatea comerciala in cadrul careia este atat asociat cat si administrator unic.
ANI a mai stabilit ca exista "elemente privind posibila incalcare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (...) de catre SC Mobil Construct SRL", firma detinuta de sotii Botis, si a dispus sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) "in vederea stabilirii obligatiilor fiscale referitor la veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate in baza contractului de inchiriere nr. 41/01.11.2010", semnat intre Asociatia Euroactiv si SC Mobil Construct SRL.

In schimb, ANI a clasat lucrarea in ceea ce priveste incalcarea de catre Ioan Botis a regimului juridic al conflictelor de interese in materie administrativa.

Ce au constatat inspectorii ANI in urma verificarilor:

    In urma cercetarilor efectuate, ANI a stabilit ca Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita, persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial, a fost infiintata la data de 13.09.2007, unul din membrii fondatori fiind Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, reprezentata de Ioan-Nelu Botis.

    La data de 19.09.2010, Asociatia a depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU) cererea de finantare a proiectului "Sansa la demnitate", in vederea accesarii de fonduri europene.

    La data de 01.10.2010, Ministerul Muncii - OIPOSDRU a aprobat cererea de finantare a proiectului ID 79740 intitulat "Sansa la demnitate", pentru o finantare nerambursabila in valoare de 2.086.141 lei (500.000 euro), beneficiar fiind Asociatia Euroactiv, cu sediul in str. Ecaterina Teodoroiu nr. 10, municipiul Bistrita.

    La data de 22.10.2010, a fost semnat contractul de finantare nr. POSDRU/104/5.1/G/79740 pentru proiect, intre Ministerul Muncii - OIPOSDRU, reprezentat de Florica Ana Cimpean, si Asociatia Euroactiv, reprezentata de Dorin Radu Stoian.

    Din echipa de management a proiectului "Sansa la demnitate" fac parte Magda Carmen Diana - manager de proiect, Morosanu Ioan Iany - ofiter financiar, Denes Daniel - consilier juridic, Maxian Cristina - asistent manager, Bartha Csaba - specialist IT, Hadarean Irina - responsabil grup de lucru 1, Botis Ligia Adina - responsabil grup de lucru 2, Capraru Alina Gabriela - responsabil grup de lucru 3, Lazaroaie Ovidiu - specialist in informare si publicitate.

    Sotia fostului ministru, Ligia Botis, a detinut, in perioada 25.02.2011 - 31.03.2011, calitatea de asociat in cadrul SC Euroactiv Job SRL; Morosanu Ioan Iany, Hadarean Somlea Nicolina Irina si Alina Gabriela Capraru detin, incepand cu data de 25.02.2011 si pana in prezent, calitatea de asociat in cadrul SC Euroactiv Job SRL, iar Bartha Csaba detine calitatea de asociat si administrator in cadrul SC Euroactiv Job SRL.

    Conform cererii de finantare, in planul proiectului "Sansa la demnitate" a fost prevazuta inchirierea unei sali de curs in suprafata de 100 mp, pentru o perioda de sase luni, necesara desfasurarii unor activitati ale proiectului, cu suma totala de 99.000 lei. Astfel, pentru aceste activitati a fost inchiriat spatiul situat in str. Closca nr. 3, din mun. Bistrita.


Citeste mai multe despre   2531 vizualizari

 • -3 (15 voturi)    
  niste panarame - hotnews, nu cenzurati (Marţi, 26 aprilie 2011, 20:58)

  monica L [anonim]

  Intreg guvernul Boc merita un proiect Sansa la demnitate, finantat din fondurui europene... cu ministrii grup tinta, nu consultanti ...las ca e bine, nelutu crede in viitorul Romaniei, mama lui de puslama!
  • +3 (9 voturi)    
   Cucoana, (Marţi, 26 aprilie 2011, 22:13)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui monica L

   cand vei fi impartiala mai stam de vorba!
   Pana atunci, nici la cratita nu esti buna!
   Cratita presupune cunostinte, tu esti seaca!
   Daca ar fi sa iti pun o intrebare, cum ti se pare guvernarea bombo (puwak, plumb, nicolaiciuc, bombo, mitrea),,,...?
   Asa ca, lasa/ma!
   Nu as avea incredere in tine nici sa tii polonicul de coada!
   Succesuri!
   • -1 (1 vot)    
    curios despre guvernul bombo? (Miercuri, 27 aprilie 2011, 13:15)

    monica L [anonim] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Cit despre guvernarea Nastase, aceeasi parere execrabila, Emile... numai ca a ta nr. 6 sau 7 grupeaza niste specimene cu IQ (acquis-ul conform secretar de stat Bica de la justitie) mai mic decit circumferinta taliei.
    Chestiile cu cratita si polonicul sint deja de 40 de ani in manualul combativ al feministelor no more nice girls, asa ca "lasa/ma"... Numai esece!
 • 0 (8 voturi)    
  nu cred in ce spune ANI !!! (Marţi, 26 aprilie 2011, 21:02)

  cpstica [anonim]

  Dl Boc spunea altceva, mai zilele trecute, spunea ca Dl Botis Ioan si Nelu e om onest si curat ca lacrima si baga manuta in foc ptr el, asa cinstit este Dl Botis!!! Cum sa-l trimita ANI asta la DNA pe Dl Botis portocaliu si Nelu si Ioan si Ministru PDList ??!! Nu cred, este mana lui Patrciu sau Voiculescu sau Vantu, ceva nu e curat aici!!!!
 • +4 (6 voturi)    
  frauda (Marţi, 26 aprilie 2011, 21:19)

  adriana [anonim]

  chiar nimeni nu observa ca OIR POS DRU Nord Vest care a semnat contractul avea obligatia verificarilor asociatiei inainte de semnare si responsabilitatea semnarii contractului? Pe site-ul Ministerului de Finante aceasta asociatie apare cu bilant ne depus sau "nepublicat " pentru 2008 si 2009...pai daca nu aveau bilant depus erau in culpa si nu puteau semna contractul in aceste conditii.....
 • +4 (8 voturi)    
  HotNews ati facut o sinteza ..... (Marţi, 26 aprilie 2011, 22:13)

  lili [anonim]

  punctele alea cu incalcarea Codului fiscal sunt de fapt ilegalitati grave mai ales ca e vorba de Ministrul Muncii, adica este vorba de in Contract de inchiriere din care rezultau venituri ptr familia Botis(sediul asociatiei era in casa familiei Botis prin acest Contract de inchiriere)) si care Contract nu a fost declarat drept care veniturile sunt nefiscalizate, nu se platesc taxele catre statul roman !! Asta face Ministrul Muncii din Romania, si noua ne spune sa muncim si sa fim corecti!!! Ipocrizie portocalie cat cuprinde !!!!
 • +5 (5 voturi)    
  botis (Marţi, 26 aprilie 2011, 22:31)

  dorina [anonim]

  mare noutate!!un alt hot dovedit,dar sigur nepedepsit!!e plina scena politica de borfasi care distrug padurile,au prapadit delta,fura tot ce se poate,ce mare lucru niste bani europeni???
  trai pe vatrai sa fie,pentru ei si ai lor! restul.....ce conteaza?
 • 0 (6 voturi)    
  Bravo fetele felicitari ptr remarci (Miercuri, 27 aprilie 2011, 2:50)

  alex [anonim]

  Numai Lili o da in bara ca de obicei, "ipocrizie portocalie" zice ea, pai ce ipocrizia are culoare, toate partidele au corupti sa fie clar, cel putin de ros-galbenul USL nu are rost de mentionat caci sunt pline ziarele de la d-l Iliescu incoace
  • +2 (6 voturi)    
   Ipocrit esti atunci cand (Miercuri, 27 aprilie 2011, 8:50)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui alex

   zici ca lupti contra coruptiei si de fapt o promovezi. Cei din USL n-au sustinut niciodata ca lupta contra coruptiei chiar, din declaratiile lor, se intelege c-o sustin. De aceea ipocrizia a capatat o anumite culoare in Romania.
   • 0 (2 voturi)    
    o culoare portocaliu intens.... (Miercuri, 27 aprilie 2011, 11:36)

    costica [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 0 (4 voturi)    
  :) (Miercuri, 27 aprilie 2011, 8:03)

  Codrea [utilizator]

  Si acum cateva zile era plin hotnews-ul de comentarii despre cat de "onorabil" si-a dat ministrul demisia.....
 • 0 (2 voturi)    
  Pepiniera PSD (FSN) (Miercuri, 27 aprilie 2011, 9:45)

  hotnewsfil [utilizator]

  La noi, partidele isi sunt pepiniere, unul, altuia, produc soiul 'transpartinici' dar si soiul 'independenti' (diferenta acestui soi fata de celalalt este doar aspectul- de fatada).
  Exemplarele puse pe piata de pepiniera PSD pastreaza intacte caracteristicile genetice viguroase, iliesciene, de inceput, feseniste pur-sange., mostenite de la corifeii 'epocii de aur'.
  Este si cazul exemplarului Botis, achititionat de PDL de la pepiniera PSD.
  PDL a 'facut-o' cu dorinta arzatoare, oarba, de a capata un plus de vigoare.
  L-a plantat pe pretiosul Botis in solul de cea mai buna calitate, ca sa dea roade rapid, sa se inmulteasca, sa devina o specie de baza in noul partid -gradina, specia 'taurul', care sa insamanteze intreaga natie.
  Si Severin este un expemplar reusit al pepinierei iliesciene PSD (trasaturile genetice de baza i-au fost implantate inca din faza primara a FSN).
 • +2 (4 voturi)    
  Vanatorii de ONG-uri ,Striblea si Soviani ! (Miercuri, 27 aprilie 2011, 10:10)

  martin [anonim]

  Acesti admirabili ziaristi ,l-au prins pe Botis,l-au demisionat si acum diseca la el. Rugamintea mea este sa analizeze si alte ONG-uri , pe care le banui ca sunt asemanatoare, dar probabil fara PDL-isti.
  De exemplu Fundatia CUTU CUTU are si ea probabil fonduri europene si nationale, iar fetele isterice de acolo, nu cred sa presteze pe salariul minim sau mediu pe economie.
  Se aude ANI, Striblea, Soviani ?
 • 0 (2 voturi)    
  demisia de onoare a lui Botis...... (Miercuri, 27 aprilie 2011, 10:37)

  mihaela [anonim]

  mai zilele trecute sustinatorii portocalii se umflau in pene cu demisia de onoare a lui Botis, lucru nemaintalnit pe la alte culori politice, ziceau ei.... nu e deloc de onoare, e grav chiar, CE a demarat o ancheta proprie prin DLAF si aceasta ancheta va duce la analiza mai multor programe europene derulate cu Romania, nu numai asta pe Resurse Umane, si este posibil spun specialistii in fonduri europene ca la discutia in plenul CE sa apara voci care sa ceara reducerea fondurilor catre Romania, oricum vor lua la puricat si alte programe de fonduri structurale pentru Romania.... Cine plateste ??!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  se numeste furt (Miercuri, 27 aprilie 2011, 13:46)

  un [anonim]

  PDL, PSD, UDMR, PNL, UNPR in sus si-n jos...

  Raciti-va gura cat vreti, BOTIS tot un HOT ramane.
  Trebuie legat si bagat la parnaie.Sper ca cineva si-a dat seama ca este vorba de ceva ILEGAL si nu IMORAL.
 • +1 (1 vot)    
  Dar pe cei de la OI POSDRU dc nu ii cerceteaza? (Miercuri, 27 aprilie 2011, 15:00)

  carmen [anonim]

  Avand in vedere ca proiectul a fost aprobat de catre cei de la OI POS DRU in baza documentelor prezentate la acea data atunci ar trebui luati si ei la intrebari cum au aprobat un proiect fiind vora de conflict de interese ( pana la semnarea contractului se cer listele cu echipa de management si expertii deci domnii au vazut ca figura si doamana Botis). La fel la evaluare ei nu au vazut ca in statut nu figurau toate acivitatile pe care ulteior le-au modificat? Ar trebui sa li se impute rambursarea banilor si celor care au aprobat, in felul acesta poate atunci cand sunt evaluate proiectele o sa fie cu mai multa raspundere
  • 0 (0 voturi)    
   prea multa suspiciune... (Miercuri, 27 aprilie 2011, 16:48)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui carmen

   Nu e cazul sa-i cerceteze pe cei din reteaua AMPOSDRU, pentru ca si ei, ca si Botis, sint oameni de toata isprava, cinstiti, curati, pentru care Emil Boc ar baga mina in foc... Uite, aia Zavedei, pila lelitei Udrea, fosta entertainerita la bara sau cam asa ceva... e preacurata in persoana... Pai altfel cum? Toti lacrima!!!!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi