Agentia Nationala de Integritate (ANI) a transmis, marti, un comunicat oficial in care anunta ca a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu privire la savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre fostul ministru al Muncii Ioan Botis. Inspectorii de integritate solicita DNA si cercetarea unor posibile fapte de coruptie savarsite de alte trei persoane, intre care si sotia fostului ministru, in legatura cu proiectul "Sansa la demnitate" derulat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita si finantat din fonduri UE.

"Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu la data de 19.04.2011, cu privire la posibila nerespectare de catre domnul BOTIS IOAN NELU, in perioada exercitarii mandatului de Ministru al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (03.09.2010 - 20.04.2011), a regimului juridic al conflictelor de interese", mentioneaza comunicatul ANI, care arata ca, in urma verificarilor efectuate, inspectorii de integritate au dispus sesizarea DNA.

De asemenea, ANI a sesizat DNA in legatura cu posibile fapte de coruptie savarsite de STOIAN DORIN RADU, in calitate de reprezentant al Asociatiei "Parteneriat Euroactiv" Bistrita, MAGDA CARMEN DIANA, manager al proiectului "Sansa la demnitate" desfasurat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv", si BOTIS LIGIA ADINA, sotia lui IOAN-NELU BOTIS, in calitate de expert de tip A in cadrul proiectului "Sansa la demnitate", respectiv in calitatea de asociat unic si administrator al SC Mobil Construct SRL.

ANI a mai constatat ca exista "elemente privind posibila incalcare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (...) de catre SC Mobil Construct SRL", firma detinuta de sotii Botis, si a dispus sesizarea ANAF.

Inspectorii ANI sustin ca sunt indicii temeinice ca fostul ministru al Muncii, IOAN NELU BOTIS, ar fi savarsit infractiunea de conflict de interese, potrivit art.253^1 Cod penal, "constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

  • Proiectul "Sansa la demnitate" desfasurat de Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita, a fost aprobat si semnat la o data ulterioara numirii in functie a Ministrului Botis Ioan Nelu. In calitate de Ministru al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, dl. Botis Ioan Nelu are atributii in gestionarea fondurilor structurale;
  • Atat la data depunerii proiectului, cat si la data semnarii contractului de finantare, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, prin reprezentant Botis Ioan Nelu, figura ca membru fondator al Asociatiei "Parteneriat Euroactiv" Bistrita.
  • Cererea de modificare a actului constitutiv, in sensul renuntarii de catre AJOFM Bistrita-Nasaud la calitatea de membru fondator, a fost admisa de Judecatoria Bistrita prin incheierea civila nr. 2394/CC/2010, modificarea Registrului National al persoanelor juridice fara scop patrimonial  a fost efectuata la data de 25.10.2010, data de la care produce efecte pentru terti.

In privinta lui DORIN RADU STOIAN, inspectorii ANI sustin ca sunt indicii privind savarsirea de posibile fapte de coruptie, "ca urmare a prezentarii de informatii inexacte, in calitate de reprezentant al Asociatiei Euroactiv, la depunerea cererii de finantare a proiectului `Sansa la demnitate`".

  • Dorin Radu Stoian este cel care a completat si transmis electronic cererea de finantare a proiectului. Potrivit ANI, el a modificat ulterior obiectul de activitate al Asociatiei Euroactiv, fata de cel prevazut initial la depunerea cererii de finantare, prin extinderea acestuia cu alte activitati similare proiectului depus.
  • "Astfel, prin completarea obiectului de activitate al Asociatei, ulterior depunerii cererii de finantare, rezulta elemente care arata faptul ca, la data depunerii cererii de finantare, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita nu avea inscrise mentiuni in obiectul de activitate privind realizarea obiectivelor pentru care a fost aprobat proiectul, aspect care putea avea un impact la evaluarea cererii de proiect, raportat la experienta in domeniu cu privire la modificarile aduse in actul constitutiv la data de 03.09.2010, opozabila prin decizia Judecatoriei Bistrita in dosarul nr. 8447/190/2010", arata ANI.

In ceea ce o priveste pe CARMEN DIANA MAGDA, inspectorii ANI sustin ca sunt indicii privind savarsirea de posibile fapte de coruptie, "ca urmare a gestionarii in mod fraudulos prin folosirea unor documente inexacte, a unora dintre activitatile proiectului, avand ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Comunitatilor Europene".

  • Potrivit ANI, Magda Carmen Diana, in calitate de manager al proiectului si reprezentant al Asociatiei Euroactiv, a incheiat, la data de 01.11.2010, contractul de inchiriere cu SC Mobil Construct SRL, societate detinuta si reprezentata in calitate de administrator de catre Ligia Adina Botis, avand ca obiect inchirierea spatiului situat in strada Closca nr. 3, mun. Bistrita, cu destinatia "sali de curs", contra sumei de 5.500 lei/luna, pe o perioada de 4 ani. Ligia Adina Botis detine in cadrul proiectului calitatea de expert.

In privinta sotiei fostului ministru, LIGIA ADINA BOTIS, inspectorii ANI sustin ca sunt indicii temeinice privind savarsirea de posibile fapte de coruptie, "ca urmare a diminuarii ilegale a resurselor obtinute din bugetul general al proiectului, prin activitatile desfasurate in dubla calitate". Ea detine in cadrul proiectului calitatea de expert de tip A, fiind in acelasi timp asociat unic si administrator al SC Mobil Construct SRL.

  • In calitate de expert de tip A, Ligia Adina Botis a fost remunerata in cadrul proiectului, conform fisei fiscale, pentru lunile noiembrie si decembrie 2010, cu suma de de 13.709 lei, si respectiv, cu suma de 16.800 lei pentru lunile ianuarie si februarie 2011.
  • In calitate de reprezentant al SC Mobil Construct SRL, Ligia Botis a incheiat la data de 01.11.2010, cu managerul proiectului "Sansa la demnitate", contractul de inchiriere al spatiului situat pe str. Closca, in suprafata de 100 mp, pe o durata de 4 ani, cu pretul de 5.500 lei/luna, pentru derularea activitatilor aferente proiectului.
  • Astfel, ea a detinut atat calitatea de expert de tip A in cadrul proiectului, cat si cea de "beneficiar" al contractului de inchiriere, prin cedarea folosintei spatiului proprietate personala, de catre societatea comerciala in cadrul careia este atat asociat cat si administrator unic.

ANI a mai stabilit ca exista "elemente privind posibila incalcare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (...) de catre SC Mobil Construct SRL", firma detinuta de sotii Botis, si a dispus sesizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala(ANAF) "in vederea stabilirii obligatiilor fiscale referitor la veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate in baza contractului de inchiriere nr. 41/01.11.2010", semnat intre Asociatia Euroactiv si SC Mobil Construct SRL.

In schimb, ANI a clasat lucrarea in ceea ce priveste incalcarea de catre Ioan Botis a regimului juridic al conflictelor de interese in materie administrativa.

Ce au constatat inspectorii ANI in urma verificarilor:

In urma cercetarilor efectuate, ANI a stabilit ca Asociatia "Parteneriat Euroactiv" Bistrita, persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial, a fost infiintata la data de 13.09.2007, unul din membrii fondatori fiind Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bistrita-Nasaud, reprezentata de Ioan-Nelu Botis.

La data de 19.09.2010, Asociatia a depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - Regiunea Nord-Vest (OIPOSDRU) cererea de finantare a proiectului "Sansa la demnitate", in vederea accesarii de fonduri europene.

La data de 01.10.2010, Ministerul Muncii - OIPOSDRU a aprobat cererea de finantare a proiectului ID 79740 intitulat "Sansa la demnitate", pentru o finantare nerambursabila in valoare de 2.086.141 lei (500.000 euro), beneficiar fiind Asociatia Euroactiv, cu sediul in str. Ecaterina Teodoroiu nr. 10, municipiul Bistrita.

La data de 22.10.2010, a fost semnat contractul de finantare nr. POSDRU/104/5.1/G/79740 pentru proiect, intre Ministerul Muncii - OIPOSDRU, reprezentat de Florica Ana Cimpean, si Asociatia Euroactiv, reprezentata de Dorin Radu Stoian.

Din echipa de management a proiectului "Sansa la demnitate" fac parte Magda Carmen Diana - manager de proiect, Morosanu Ioan Iany - ofiter financiar, Denes Daniel - consilier juridic, Maxian Cristina - asistent manager, Bartha Csaba - specialist IT, Hadarean Irina - responsabil grup de lucru 1, Botis Ligia Adina - responsabil grup de lucru 2, Capraru Alina Gabriela - responsabil grup de lucru 3, Lazaroaie Ovidiu - specialist in informare si publicitate.

Sotia fostului ministru, Ligia Botis, a detinut, in perioada 25.02.2011 - 31.03.2011, calitatea de asociat in cadrul SC Euroactiv Job SRL; Morosanu Ioan Iany, Hadarean Somlea Nicolina Irina si Alina Gabriela Capraru detin, incepand cu data de 25.02.2011 si pana in prezent, calitatea de asociat in cadrul SC Euroactiv Job SRL, iar Bartha Csaba detine calitatea de asociat si administrator in cadrul SC Euroactiv Job SRL.

Conform cererii de finantare, in planul proiectului "Sansa la demnitate" a fost prevazuta inchirierea unei sali de curs in suprafata de 100 mp, pentru o perioda de sase luni, necesara desfasurarii unor activitati ale proiectului, cu suma totala de 99.000 lei. Astfel, pentru aceste activitati a fost inchiriat spatiul situat in str. Closca nr. 3, din mun. Bistrita.