Functionarul Administratiei Financiare a Sectorului 2 Csibi Barna, care a "spanzurat" un manechin cu chipul lui Avram Iancu, ar putea fi demis deoarece nu s-a prezentat la serviciu de la detasarea pe noul post, a declarat pentru Mediafax presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Csibi BarnaFoto: Hotnews

"El (Barna, n.r.) nu s-a prezentat la serviciu de miercurea trecuta. Voi sesiza maine dimineata Comisia de Disciplina pentru a lua masurile legale potrivit Legii 188/99 (privind Statutul functionarilor publici, n.r.)", a spus Blejnar.

Seful ANAF a precizat ca, potrivit legii, sanctiunile care ar putea fi aplicate impotriva lui Csibi Barna sunt diminuarea salariului, interzicerea promovarii pentru o anumita perioada, mustrare, avertisment, dar si demiterea din functie.

Detasat de la Miercurea Ciuc la Abrud, apoi la Bucuresti

Csibi Barna a fost detasat la mijlocul lunii aprilie de la Administratia Financiara Abrud la Administratia Financiara a Sectorului 2 din Capitala. Blejnar a afirmat atunci ca decizia a fost luata pentru ca Barna sa fie mai aproape de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere ca a inceput procesul de urmarire penala impotriva acestuia.

In luna martie, Blejnar a decis ca Barna, angajat al Directiei Finantelor Publice a judetului Harghita, sa fie detasat pentru sase luni in Abrud, judetul Alba, la scurt timp dupa ce acesta a luat un manechin purtand pe figura o poza a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" si apoi l-a "spanzurat".

Csibi Barna s-a aflat in ultima luna in concediu de odihna. Dupa detasarea la Abrud, el a depus o cerere pentru acordarea concediului legal de odihna pe o perioada de 21 de zile.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au declansat urmarirea penala fata de Barna, acesta fiind acuzat de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii si linistii publice si instigare la discriminare.

Barna a solicitat, in luna martie, autorizatie de la Primaria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicata Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menita sa aduca in atentia locuitorilor din municipiu istoria evenimentelor din 1848-1849. El a luat un manechin purtand pe figura o poza a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" si apoi l-a "spanzurat".