Judecatoarea Elena Turcu a fost achitata de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice, insa decizia poate fi atacata cu recurs, relateaza Agerpres.

Purtatorul de cuvant al ICCJ, judecatoarea Georgeta Barbalata, a declarat marti ca, potrivit deciziei magistratilor, fapta nu este prevazuta de legea penala, ceea ce inseamna ca s-a stabilit ca Elena Turcu avea o concentratie de alcool in sange care ar atrage o raspundere contraventionala.

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au trimis-o in judecata, pe 4 iulie 2010, pe judecatoarea Elena Turcu, fost presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Dambovita, pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala.

Potrivit procurorilor, pe 14 mai 2007 Elena Turcu s-a deplasat cu autoturismul marca Dacia Logan la locuinta parintilor sai, intr-o localitate situata la aproximativ 40 de kilometri de Targoviste.

In apropierea serii, Elena Turcu a revenit catre Targoviste, autoturismul condus de ea fiind urmat de cel condus de sotul sau. Conform celor convenite anterior plecarii din localitatea de domiciliu a parintilor sai, Elena Turcu si-a continuat deplasarea catre domiciliu, sotul sau deviind de la acest traseu pentru a o lua acasa pe fiica lor minora.

In timp ce judecatoarea se deplasa pe strada Constantin Brancoveanu au avut loc doua incidente, relativ minore. Astfel, in dreptul unei pizzerii, autoturismul condus de inculpata aproape ca a lovit motoscuterul condus de martorul D.A. care, conform propriilor sustineri, ar fi reusit sa evite coliziunea urcand pe trotuar. Constatand ca soferul nu opreste, martorul a schimbat sensul de deplasare, urmarind masina condusa de invinuita cu intentia de a-i cere acesteia explicatii. Dupa parcurgerea unei scurte distante, in dreptul unei cofetarii, autoturismul condus de judecatoare a acrosat oglinda unui taxi stationat, in care se afla soferul acestuia. In mod similar, constatand ca masina inculpatei nu opreste, si acest conducator auto si-a pus vehiculul in miscare pentru a o urmari.

Cei doi conducatori auto au ajuns-o pe judecatoare in fata locuintei acesteia, reprosandu-i faptul ca 'era sa dea peste ei'.

In acel moment, un vecin al judecatoarei, observand ca aceasta se afla intr-o situatie pe care a apreciat-o ca periculoasa, a intervenit in apararea ei si, pe fondul discutiilor generate in acest mod, l-a lovit pe martorul D.A. cu pumnul in zona fetei si l-a imbrancit pe celalalt martor, dupa care a parasit parcarea intrand in bloc. Pentru aceste fapte de violenta fizica nu au fost formulate plangeri penale.

La fata locului a venit un echipaj de politie, iar agentii i-au solicitat judecatoarei in mod repetat si insistent sa sufle in aparatul alcooltest, cerere pe care Elena Turcu a refuzat-o de mai multe ori. In final a fost de acord, insa aerul nefiind expirat in mod corespunzator, aparatul folosit nu a dat rezultate concludente. Ulterior, Elena Turcu a fost condusa la Spitalul Judetean Targoviste - Unitatea de Primire Urgente unde i s-a recoltat o proba de sange.

Politistii care au cercetat-o au spus ca judecatoarea ar fi incercat sa ii intimideze, apeland diverse persoane pe telefonul mobil si amenintandu-i.

Elena Turcu i-a actionat in justitie, pentru abuz in serviciu, pe politistii care au cercetat-o, acestia fiind declarati nevinovati de catre instanta.

Din buletinul de examinare clinica rezulta ca Elena Turcu 'pare sub influenta alcoolului' si ca de la aceasta a fost recoltata o singura proba de sange la ora 23,40. Motivul pentru care cea de-a doua proba nu a mai fost prelevata nu s-a consemnat in formular.

Persoanele prezente au confirmat ca Elena Turcu ar fi refuzat in mod expres recoltarea celei de-a doua probe, aspect negat de aceasta, precizand in schimb ca o alta proba de sange nu i-a mai fost solicitata si nici nu a cerut din proprie initiativa o a doua recoltare.

Conform buletinului de analiza toxicologica emis de SML Ploiesti rezulta ca in proba predata spre analiza s-a decelat o intoxicatie etilica de 1 gram la mie.

Pe 16 decembrie 2009, procurorii i-au interzis judecatoarei sa paraseasca localitatea de domiciliu, masura care a fost revocata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In decembrie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea judecatoarei Elena Turcu de pensionare, insa cererea a fost respinsa de presedintele Traian Basescu.

Situatia Elenei Turcu s-a complicat dupa ce Baroul Dambovita a refuzat sa o inscrie ca avocat, pe motiv ca ea inca detine calitatea de magistrat.