Parisul si Roma au cerut Bruxellesului sa "examineze posibilitatea de a restabili temporar controlul la frontierele interioare" ale statelor membre, intr-o scrisoare adresata marti Comisiei Europene si Consiliului european, potrivit AFP.

Berlusconi si Sarkozy la RomaFoto: Reuters

Scrisoarea, al carei text a fost distribuit presei cu ocazia summitului franco-italian de la Roma, precizeaza ca aceasta restabilire trebuie avuta in vedere "in caz de dificultati exceptionale in gestionarea frontierelor exterioare comune, in conditii ce vor fi definite".

Dupa ce a constatat ca "presiunile la frontierele comune antreneaza consecinte pentru ansamblul statelor membre", Sarkozy si Berlusconi apreciaza ca la consiliul european din iunie "trebuie dat impusul politic ce va permite depasirea obstacolelor pentru a putea lua decizii concrete ca raspuns la dificultatile actuale".

"Principala prioritate pentru Uniunea Europeana este sa gaseasca rapid un acord global cu vecinii din sudul Meditaranei", se arata textul citat.

Cei doi lideri cer de asemenea ca "mecanisme de solidaritate financiara" in privinta statelor care primesc imigranti trebuie "intarite", apreciind totodata drept "fundamental" ca "UE sa construiasca un regim de azil european comun".

Din aceasta perspectiva, "o mai mare convergenta in norme si practici ar trebui sustinuta cat mai curand posibil".

UPDATE Comisia Europeana va redefini "conditiile exceptionale" care permit statelor membre ale Zonei Schengen sa restabileasca "temporar" controale la frontierele nationale", a anuntat marti un purtator de cuvant.

"Este deja posibil sa restabilesti temporar controalele la frontierele nationale. Ce incercam este sa precizam conditiile in care acest lucru este posibil", a explicat Olivier Bailly.

Propuneri vor fi formulate in 4 mai de comisarul insarcinat cu securitatea, Cecilia Malmstrom, in vederea unei prime examinari de catre ministrii de interne ai UE in data de 12 mai, a subliniat acesta.

"Dar nu vom revolutiona domeniul", a avertizat el. "Este vorba de a regla diferentele de interpretare", a precizat acesta.