Societatile care folosesc munca la negru risca amenzi de 3-4 ori mai mari decat cele actuale si chiar pedepse penale, prin noul Cod al Muncii, a declarat marti premierul Emil Boc, care i-a avertizat pe toti cei care recurg la aceasta forma de evaziune fiscala sa incheie contracte de munca.

"Atrag atentia ferm tuturor celor care utilizeaza sau se gandesc sa utilizeze forme ilegale sa incheie contracte de munca", a afirmat el, la iesirea din Ministerul Muncii, unde a preluat interimatul, dupa demisia lui Ioan Botis.

"Am stabilit, impreuna cu ministrul de Interne, cu Ministerul Finantelor, un program complex de combatere a muncii la negru, cu scopul de a creste numarul contractelor de munca. In subsidiar ne intereseaza numarul amenzilor sau sanctiunea penala. Exact cum am facut in cazul combaterii evaziunii fiscale, cand am pus la masa autoritati diferite cu competente in acest domeniu, exact asa vom face si in privinta muncii la negru, punand la aceeasi masa Inspectia Muncii, Garda Financiara, Ministerul de Interne, inclusiv Jandarmeria, pentru a realiza un plan complet si complex de combatere a muncii la negru", a spus Emil Boc, citat de Agerpres.

Seful Executivului a adaugat ca vineri va semna si normele metodologice la Legea zilierilor si a precizat ca toti cei ce folosesc aceasta forma de angajare trebuie sa respecte legea, "pentru ca si acolo exista sanctiuni aspre".

Este o "ofensiva generala pentru a atrage atentia ca legislatia se respecta si nu se publica doar in Monitorul Oficial", a spus prim-ministrul, subliniind ca intentia guvernului este sa aplice sanctiuni mai dure pentru munca la negru.

Emil Boc a intrerupt declaratiile de presa, la insistentele reporterilor, afirmand: "Multumesc, ma duc la munca, gata, multumesc!".