Sebastian Ghita, managerul Realitatea TV, spune, intr-o declaratie remisa Mediafax, ca a fost "santajat si amenintat cu moartea de catre Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie", care au incercat sa obtina de la el "peste doua milioane de euro pe an, timp de cinci ani, fara acte, ca taxa de liniste": "Am fost santajat si amenintat cu moartea de catre Sorin Ovidiu Vantu si Ion Ilie. Acestia au incercat sa obtina de la mine peste doua milioane de euro pe an, timp de cinci ani, fara acte, ca taxa de liniste. Nu am luat in niciun moment in calcul varianta acceptarii santajului si am actionat in consecinta".

  • "Procurorii au realizat flagrantul in care se luau primii bani. Vantu mi-a propus mereu sa anunt ca suntem un tandem. Ca lucram impreuna. L-am refuzat constant, fara iesiri publice, incercand sa protejez postul Realitatea de un scandal cu domnul Vantu", mai spune Sebastian Ghita in documentul citat.
  • Managerul Realitatea TV mai precizeaza ca, pentru prima data in viata, a cerut agenti de paza acasa, din cauza amenintarilor: "Am depus plangere pentru ca ma tem de ce se mi se poate intampla. Nu cred ca se poate vorbi de metafore, de ironii, de glume, de parabole, atunci cand cineva te ameninta direct cu moartea si actioneaza in acest sens. Cred ca trebuie sa luam in serios aceasta chestiune, a sigurantei fizice in mediul de afaceri, daca nu vrem sa deplasam centrul sistemului nostru de valori catre estul frontierelor Romaniei".
  • El mai spune ca a apelat la institutiile statului, pentru ca altfel ar fi devenit "complicele" lui Vantu si Ilie. "Orice cetatean de buna credinta ar trebui sa procedeze la fel. Doar in acest mod pot fi oprite astfel de practici".
  • "Imi voi duce pana la capat contractul (cu Realitatea Media - n.red.), nefiind nici jurnalist, nici mogul de presa, ci un reprezentant al capitalului romanesc care isi propune sa reuseasca inclusiv in domeniul presei. Lumea de astazi presupune intr-o mare masura integrarea continutului informational cu tehnologia informatiei, iar consumatorul roman de presa trebuie sa fie servit de pe o platforma de comunicare completa si libera. Sunt convins ca vom ajunge mai repede decat cred unii sau decat au altii interes la un model de societate libera, capabila sa sustina competitia de idei si de proiecte. Aceasta societate nu va mai fi tributara chingilor instituite dupa 1990", mai spune Sebastian Ghita.

Sebastian Ghita, care controleaza grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media in octombrie 2010. Compania Asesoft a anuntat atunci ca intentioneaza sa faca o investitie de 75 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in grupul controlat de Sorin Ovidiu Vantu.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 19 aprilie, inceperea urmaririi penale in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu si a lui Ion Ilie Cezar, pentru santaj, cei doi fiind retinuti miercurea trecuta.

Pe 22 aprilie insa, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a decis ca Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar pot fi cercetati in libertate in dosarul in care sunt acuzati de santajarea lui Sebastian Ghita, respingand propunerea procurorilor de arestare preventiva a celor doi. Sorin Ovidiu Vintu a plecat imediat dupa incheiera sedintei de judecata, preferand sa astepte pronuntarea deciziei acasa. La finalul sedintei de judecata, Sorin Ovidiu Vintu a declarat ca miercuri, cand a fost audiat, i-a spus procurorului Marius Iacob ca are "probe indubitabile, audio-video, care demonstreaza falsitatea tuturor acuzatiilor", pe care acesta le-a refuzat si a dispus retinerea sa. El a adaugat ca a prezentat aceste probe in fata instantei. Procurorul de sedinta aflat in sala la pronuntarea deciziei a declarat recurs, care va fi judecat la Tribunalul Bucuresti.

Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar sunt acuzati ca l-au santajat pe Sebastian Ghita, de la care ar fi cerut 150.000 de euro pentru a nu denunta contractul de consultanta si management dintre Realitatea si Asesoft. Procurorii Parchetului instantei supreme sustin, in propunerea de arestare preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu, ca acesta nu s-a abtinut de la repetarea infractiunilor, desi in cazul sau era luata o masura preventiva de catre instanta, anchetatorii indicand periculozitatea sporita a faptelor sale.

Potrivit procurorilor, in perioada martie - aprilie 2011, sub amenintarea denuntarii unilaterale a unui contract de consultanta si management, Vintu i-a pretins lui Sebastian Ghita suma de 150.000 de euro. "Actele de amenintare si constrangere au fost intreprinse de inculpatul Vintu atat personal, cat si prin intermediul inculpatului Cezar, care la randul sau urma sa obtina un folos injust. Inculpatul Vintu a recurs la amenintari cu moartea la adresa partii vatamate si a familiei, de natura a induce acesteia temerea ca se pot materializa, fapt ce l-a determinat sa-si ia masuri de protectie", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului instantei supreme.

Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost ridicati in urma unui flagrant delict organizat de procurori, care au marcat cei 150.000 de euro pretinsi de patronul Realitatea de la Sebastian Ghita, pentru a nu-i rezilia contractul de management dupa ce acesta a investit patru milioane de euro.

Echipa de flagrant condusa procurori l-a prins, miercurea trecuta, in jurul orei 17.00, la sediul Realitatea Media, pe Ion Ilie Cezar (fost Berbeci) dupa ce a primit de la Alexandru Iacobescu suma de 150.000 de euro. Miercuri era data limita la care Sebastian Ghita trebuia sa plateasca 200.000 de euro pentru ca Sorin Ovidiu Vintu sa nu rezilieze contractul de management al Realitatii. Ghita a spus ca plateste 150.000 de euro lunar si a incercat, initial, sa amane termenul stabilit, invocand faptul ca trebuie sa plateasca salariile angajatilor postului TV Publika. Pentru ca nu a reusit sa ajunga la o intelegere, miercuri, Ghita a platit 150.000 de euro, prin intermediul lui Alexandru Iacobescu, banii fiind insemnati anterior la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, au aratat procurorii in propunerea de arestare preventiva a lui Vintu. Iacobescu este martor in dosar.

Omul de afaceri Sebastian Ghita, managerul Realitatea Media, a inaintat la inceputul lunii aprilie Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie o plangere in care il acuza pe Sorin Ovidiu Vintu de amenintare si santaj. Biroul de presa al Ministerului Public a confirmat, pentru Mediafax, ca pe 4 aprilie s-a inregistrat plangerea lui Sebastian Ghita, cel care controleaza grupul de firme Asesoft, impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu, care patroneaza Realitatea Media.

Miercurea trecuta, Ghita a facut publica o inregistrare audio din 2 apilie in care Sorin Ovidiu Vantu il ameninta si declara ca a facut "eforturi disperate sa nu se dea in fapt de unde vine si cine e". Sebastian Ghita, despre care Vantu spune, potrivit inregistrarii, ca vine "dintr-o lume, totusi cinstitita, ordonata, civilizata", este atentionat de Sorin Ovidiu Vintu: "Eu vin dintr-o mahala tiganeasca, din parnai, din contrabanda cu de-astia. Eu am facut eforturi disperate sa nu ma dau in fapt de unde vin si cine sunt. Prietenul tau Magureanu poate confirma ca mi-a dat ok-ul sa impusc rachetii".