Crestinii ortodocsi, catolici si greco-catolici au intrat astazi in Saptamana Luminata. In aceasta saptamana, slujbele se tin cu usile altarului larg deschise, ceea ce simbolizeaza usa deschisa de la mormantul Mantuitorului, aminteste Radio Romania Actualitati. Luni, in a doua zi de Paste, crestinii ortodocsi si cei greco-catolici il sarbatoresc pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Intr-un comunicat dat publicitatii, Patriarhia Romana a anuntat ca anul acesta, "sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta (23 aprilie), coincide cu Sambata Mare din Saptamana Sfintelor Patimiri, zi de post, meditatie si intensa pregatire duhovniceasca pentru sarbatoarea Invierii Domnului.

Din acest motiv, potrivit randuielilor tipiconale si liturgice la Saptamana Sfintelor Patimiri din cartea Triodului, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe va fi praznuit a doua zi de Paste (25 aprilie 2011), slujba Sfantului fiind oficiata impreuna cu cea a sarbatorii Invierii Domnului" - se mai arata in document.

Sfantul Gheorghe fost ostas roman martirizat in anul 303, in timpul persecutiei anticrestine a Imparatului Diocletian) este venerat de credinciosi ca un mare facator de minuni. In intreaga lume, mai multe tari il au drept patron, printre acestea numarandu-se Anglia, Rusia, Portugalia, Grecia sau Georgia.