"Focul sfant" al Pastelui ortodox, care simbolizeaza, la miezul noptii, invierea lui Hristos, a fost aprins sambata, in prezenta a 20.000 de credinciosi, in biserca Sfantului Mormant din Ierusalim, relateaza AFP.

Acest ritual milenar, simbol al eternitatii, pacii si reinnoirii, s-a derulat intr-o biserica intesata si luata cu asalt de pelerini greci, rusi, arabi sau romani.

Restrictiile stricte de acces la Sfantul Mormant au nemultumit crestinii palestinieni, fiind semnalate si cateva ciocniri cu fortele de securitate.

"In fiecare an e din ce in ce mai rau. Politia israeliana ne provoaca si trateaza oamenii ca niste animale. Vrem sa sarbatorim Pastele liberi, pentru a ne respecta ritualurile si traditiile", s-a plans Issa Carmi, un locuitor palestinian al Orasului vechi.

Numeroase puncte de verificare si bariere au fost amplasate in ultimele zile in zona, pentru a putea dirija credinciosii in Orasul Vechi, situat in sectorul majoritar arab al Ierusalimului, anexat in 1967.

Patriarhul ortodox grec, Theophilos al III-lea, si-a facut intrarea solemna in fruntea unei procesiuni de calugari si prelati.

A intrat singur in mormantul lui Christos, imbracat cu o sutana neagra, si a iesit purtand o lumanare mare, aprinsa, sub strigatele "Axios".

Aplauze si aclamatii de bucurie au izbucnit in timp ce toate clopotele din Orasul Vechi au inceput sa sune. Credinciosii s-au inghesuit pentru a primi lumina, transmisa din lumanare in lumanare.

Focul Sfant va fi purtat in procesiune la Bethleem (Cisjordanie), locul de nastere al lui Iisus, in timp ce o alta flacara va fi trimisa in tarile ortodoxe, inclusiv in Romania. Majoritatea crestinilor din Pamantul sfant sunt de rit greco-ortodox.

Sfantul Mormant este in grija celor sase biserici crestine, Grecii ortodocsi, Catolicii de rit latin, armenii apostolici, coptii egipteni, sirienii ortodocsi si etiopienii ortodocsi. Fiecare dintre aceste biserici controleaza o parte strict delimitata din cladire.

In trecut, ceremonia Focului Sfant a fost insotita de multe ori de certuri intre credinciosii diferitelor comunitati religioase, dar calmul a prevalat in aceasta sambata, cu exceptia catorva busculade obisnuite.