Ceremonia pentru plecarea fregatei "Regele Ferdinand" la operatiunea NATO "Unified Protector" de impunere a unui embargo privind armele impotriva Libiei s-a desfasurat, vineri seara, la Constanta, in prezenta presedintelui Traian Basescu, relateaza Mediafax. Seful statului a declarat ca "pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, flota navala romana este angajata intr-o misiune reala de lupta, o misiune importanta care are ca obiectiv sa diminueze numarul victimelor in razboiul civil din Libia".

Alaturi de seful statului, la ceremonie au participat mai multi oficiali, intre care si ministrul Apararii, Gabriel Oprea, precum si cateva zeci de persoane, membri de familie si prieteni ai militarilor care vor pleca in misiune.

Dupa ce a fost intonat imnul de stat, presedintele Traian Basescu a trecut in revista garda de onoare.

Apoi, dupa ce a fost citit ordinul pentru aceasta operatiune, un sobor de preoti, in frunte cu Inalt Preasfintitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a oficiat o slujba religioasa.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

  • Este pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial cand fortele navale romane sunt angrenate intr-o misiune reala de lupta
  • Este o misiune care decurge din hotararea Consiliului de Securitate al ONU si din decizia Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, misiune ce are ca principal obiectiv diminuarea numarului de victime in razboiul civil din Libia, prin interdictia pe care va trebui sa o impuna pentru importurile de armament pe mare
  • Este o misiune extrem de importanta, aproape o misiune umanitara. Fiecare stopare de tranzit de armament catre teritoriul libian va fi o salvare de vieti omenesti
  • Este o misiune in numele Romaniei. Romania are acum capacitatea sa-si proiecteze fortele nu numai pe uscat, dar si fortele maritime, la distanta de apele sale teritoriale. Este o evolutie pozitiva a capacitatii de lupta a Armatei Romane
  • Este timpul ca fortele navale sa confirme ca toate categoriile de arme sunt capabile sa indeplineasca misiuni NATO. Fortele terestre romane si cele aeriene sunt extrem de bine apreciate in Afganistan, in Irak; iar astazi fortele navale ale Romaniei sunt chemate intr-o misiune importanta in Mediterana
  • Numele navei ne proiecteaza si inapoi in istorie, dar si inainte. Distrugatorul Ferdinand a fost una din navele care s-au acoperit de glorie in cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar astazi fregata Ferdinand trebuie sa continue traditia Fortelor Navale Romane

Fregata, comandata de comandorul Mihai Panait, va avea la bord pentru aceasta misiune un echipaj alcatuit din 205 marinari si va executa misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, in Marea Mediterana. La bordul navei se vor afla si doi ofiteri din Fortele Navale care vor face parte din statul major al gruparii navale NATO din Marea Mediterana.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotarat, la 22 martie, participarea Romaniei cu forte si mijloace la misiunea de impunere a unui embargo asupra armelor impotriva Libiei, constand in fregata "Regele Ferdinand" si doi ofiteri de stat major. Executivul a adoptat, la 23 martie, Hotararea de Guvern 270 privind suplimentarea bugetului MApN pe anul 2011 cu suma de 19.164.000 lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru participarea la misiune.

Fregata "Regele Ferdinand" a participat, in anii 2005, 2007, 2008 si 2010, la operatia "Active Endeavour" in Marea Mediterana, unde a executat misiuni specifice de prevenire si combatere a terorismului si a traficului ilegal, alaturi de alte nave si forte aflate sub comanda NATO.

Fregata a fost lansata la apa in 1986, a iesit din serviciul Marinei Britanice in 2002, in 2003 a intrat intr-un proces de refacere, in 2004 fiind preluata de Fortele Navale Romane.

Potrivit site-ului Fortelor Navale Romane, fregata Regele Ferdinand are un deplasament de 4900 tdw, o lungime de 148,2 m, latimea de 14,75 m, viteza maxima de 30 Nd, pescaj maxim.6,4 m, opt punti.

Echipajul numara 18 ofiteri, 77 de maistri militari si 110 militari angajati pe baza de contract. La bordul navei se afla: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalatii lansare torpile; sistem de comanda asistat de calculator; instalatii de bruiaj pasiv; sisteme de lupta electronica; noua sisteme radar; sistem de propulsie, patru turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a cate l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.

Fregata Regele Ferdinand, comandata de comandorul Mihai Panait, in varsta de 43 de ani, este capabila sa execute lupta in toate cele trei medii: la suprafata, aerian si sub apa.

Alaturi de Romania, la componenta maritima a Operatiunii Unified Protector mai participa 11 state membre NATO.

Unified Protector este o operatiune navala si aeriana NATO pentru implementarea unui embargo privind armele si o zona de interdictie aeriana in Libia in contextul rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU 1970 si 1973.