Mii de crestini au infruntat frigul, furtuna si grindina vineri pentru a parcurge, in Orasul Sfant al Ierusalimului, drumul pe care, potrivit traditiei crestine, Iisus l-a facut, cu crucea in spate, pana la locul crucificarii sale, relateaza AFP.

Inainte de festivitatile care celebreaza invierea lui Christos, duminica, de Paste, credinciosii - unii dintre ei carand cruci grele de lemn - au comemorat moartea sa, in Vinerea Sfanta, urmand celebra Via Dolorosa.

Patriarhul latin al Ierusalimului, monseniorul Twal, reprezentand Biserica Catolica de rit latin in Tara Sfanta, a marcat cele 14 opriri pe drumul crucii, pana la Biserica Sfantului Mormant, in inima Orasului Vechi.

"In calitate de crestini, nu vom lasa timpul rece si ploios sa ne potoleasca ardoarea", a explicat Victor Jack, un britanic ce munceste in Ierusalim, si care adauga ca este cea mai rece Vinere Sfanta din ultimii peste 20 de ani.

In mesajul pascal, patriarhii si liderii Bisericilor din Ierusalim au evocat in aceasta saptamana tulburarile politice din regiune si situatia dificila a crestinilor din Orient, in special din Irak si Egipt.

"Ne rugam ca reformele sa conduca la o societate civila moderna, unde libertatea de expresie, de religie si drepturile omului, inclusiv drepturile celor care sunt considerati minoritati, sa fie respectate", afirma acesti lideri religiosi, in scrisoarea comuna.

"Cerem tuturor oamenilor de buna credinta sa urmareasca pacea, recunoscand totodata ca aceasta pace nu poate fi atinsa cu pretul tacerii si al supunerii la coruptie si nedreptate", subliniaza ei.

Mesajul episcopilor indeamna totodata crestinii sa se "roage pentru reconciliere intre popoarele din Tara Sfanta, unde deteriorarea situatiei face ca pacea si justitia sa fie mai departe ca oricand".

Ca in fiecare an, politia israeliana a instalat posturi de control si bariere metalice care au ingradit accesul la Sfantul Mormant.

Via Dolorosa este situata in sectorul oriental al Ierusalimului, majoritar arab si anexat de Israel in iunie 1967.

Politia se afla in stare de alerta in aceasta saptamana, de teama unor eventuale atentate palestiniene in timpul sarbatorilor Pastelui evreiesc, care au inceput luni si se vor termina marti seara.

Armata israeliana a impus un blocaj strict in Cisiordania pana marti seara. Palestinienii nu se pot intoarce in Israel decat in cazuri umanitare sau care necesita tratament medical. Sunt insa posibile derogari pentru palestinienii crestini care doresc sa mearga in pelerinaj la locurile sfinte.

In acest an, Pastele de rit latin sau ortodox sunt sarbatorite simultan.