Tribunalul Bucuresti a amanat judecarea dosarului in care Sorin Ovidiu Vintu este cercetat pentru favorizarea lui Nicolae Popa pentru data de 20 mai. Magistratii au motivat amanarea prin faptul ca dosarul de fond nu se afla la instanta, ci la Curtea de Apel Bucuresti si pentru ca Alexandru Stoian a invocat lipsa apararii.

Vintu nu a fost prezent la termenul de astazi, fiind reprezentat doar de avocati.

Aparatorul sau, Marian Nazat, a solicitat instantei sa il citeze pe Nicolae Popa in vederea audierii sale ulterioare. Instanta a refuzat aceasta cerere, pe motiv ca nu dispunea de date oficiale despre locatia in care se afla Nicolae Popa.

Dosarul este judecat de o noua judecatoarea, Viorica Dinu care o inlocuieste in urma unei cereri de recuzare pe Camelia Bogdan, magistrat contestat de Vintu prin avocatii sai. In acest caz CSM a demarat si o investigatie prin intermediul inspectiei judiciare care va determina daca recuzarea judecatorei Camelia Bogdan a fost realizat in mod corect. Parchetul General a sesiat CSM in cazul recuzarii judecatoarei Camelia Bogdan.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curtea de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului in dosarul privind fuga din tara a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI. In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei omul de afaceri Octavian Turcan si soferul lui Vintu, Alexandru Stoian.

Avocatul Danut Buganariu aparator in dosarul SOV-Popa a declarat ca instanta a amanat cauza deoarece dosarul de fond este la Curtea de Apel unde se solutioneaza doua recursuri. "Un alt motiv a fost si lipsa de procedura adica necitarea inculpatului Stoian. Domnul Naza a solicitat citarea domului Popa la arestul de la Cercatari Penale. Instanta nu a putut lua nici o masura pentru ca nu detinea informatii despre acest aspect. Procesul s-a amanat pana pe 20 mai ora 12"

Vineri dimineata la ora 2:30 a ajuns in tara Nicolae Popa. Fostul presedinte al Gelsor este pe lista martorilor care vor fi audiati. In sedinta de judecata din data de 2 martie, judecatoarea Camelia Bogdan a decis ca Nicolae Popa sa fie audiat. Initial judecatoarea a dorit sa il audieze pe Nicolae Popa din Indonezia prin inetermediul videotelefonului.

Viorica Dinu, noua judecatoare in acest dosar, celebra pentru achitarea unui criminal care si-ar fi transat si fiert victimele

Judecatoarea Viorica Dinu este cunoscuta pentru o sentinta controversata. In urma cu un an, aceasta l-a achitat pe chinezul Zhao Tun Guo, membru al mafiei chineze (Triada), acuzat ca si-a ucis si transat doi conationali in 1995, impreuna cu un complice.

  • Presa a relatat la acea vreme ca anchetatorii stabilisera, in acest caz, cu probe confirmate de criminalisti dar si de si martori, ca Zhao Tun Guo si-a ucis doi conationali, pe care ulterior i-a transat, le-a fiert carnea si a aruncat-o in WC-ul unui imobil situat pe bd. Dimitrie Cantemir, din Capitala, in 1995.
  • Cautat de autoritatile romane, suspectul a fost adus in 2007 in tara, dupa ce a fost descoperit intr-o inchisoare din Cehia. Judecatoarea Viorica Dinu a decis sa-l achite pe acesta, pe motiv a "nu a participat la comiterea faptelor", scandalizand criminalistii. In decembrie 2010, Curtea de Apel a decis sa il condamne pe Tun Guo la inchisoare, insa acesta disparuse la o luna dupa achitare.
  • Judecatoarea Viorica Dinu a deliberat si in cazul asistentei asistentei medicale Florentina Cirstea invinuita in dosarul bebelusilor arsi la Maternitatea Giulesti. Pe 30 septembrie Viorica Dinu a decis in recurs ca asistentei medicale Florentina Cirstea sa fie judecata in detentie. Vezi detalii aici
  • De asemenea judecatoare Dinu se afla si pe o lista cu magistrati care au ridica o exceptie de neconstitutionalitate Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Vezi detalii aici
  • Viorica Dinu a fost si cea care a solutionat, in ianuarie 2010, cererea procurorilor Parchetului General de prelungire a arestarii preventive pentru membrii clanului Preda, acuzati de trafic de droguri si furtul armelor de la Ciorogarla. La momentul emiterii prelungirii starii de arest, cei 14 inculpati nu erau trimisi in judecata.

In decembrie 2009, Tribunalul Bucuresti a decis sa emita mandate de arestare preventiva pentru 14 dintre cele 15 persoane retinute de DIICOT, in dosarul de trafic de droguri si al armelor furate de la Ciorgarla.

In declaratia depusa de judecatoarea Dinu in noiembrie 2010 mentioneaza ca detine un teren, trei apartamente in Bucuresti, un autoturism si bijuterii de 10 000 euro. Nu declara imprumuturi sau credite la banci sau persoane fizice. La capiptolul venituri a declarat ca in calitate de judecator a castigat 111 000 lei iar in dreptul veniturilor obtinute de sot a mentionat urmatoarele: MIRA, pensionar, comisar sef, 440 400 lei. Vezi mai jos declaratia de avere

Declaratia de avere a judecatoarei DINU VIORICA- dosarul SOV-Popa