In timp ce legea care permite eutanasierea cainilor comunitari treneaza la Camera Deputatilor, iar ONG-urile striga in gura mare ca nu eutanasierea este solutia, ci sterilizarea cainilor si intoarcerea lor in comunitate, mai multe persoane din tara au hotarat sa rezolve pe cont propriu problema maidanezilor. Dupa ce saptamana trecuta, in centrul municipiului Deva, persoane necunoscute au impuscat dintr-o masina cateva zeci de caini, un sucevean a fost acuzat miercuri ca a impuscat cinci caini in sase luni pentru ca ii intrau in ograda si ii mancau gainile.Pana la o solutie din partea autoritatilor, bilantul cainilor comunitari in 2011, asa cum apare in presa, este urmatorul: O femeie atacata mortal in Capitala, alta in judetul Arges, 1.500 de oameni muscati in primele doua luni din 2011 si, mai recent, iepurasi de Paste sfasiati in centrul Timisoarei.

Din ce in ce mai multi maidanezi impuscatiFoto: Vier Pfoten

Un sucevean, acuzat ca a impuscat cinci caini maidanezi

Problema cainilor fara stapan nu este o problema doar in orase. Un barbat din localitatea Vicovu de Jos, judetul Suceava, este cercetat de politisti dupa ce a impuscat cinci caini cu o arma de vanatoare pe motiv ca animalele intrau in curtea sa si ii atacau gainile, informeaza agentia Mediafax, citata de Gandul.

Politistii s-au deplasat la domiciliul barbatului si au gasit in gradina acestuia cinci caini maidanezi morti. Barbatul a spus ca a impuscat cainii intrucat aveau raie si ii atacau gainile si ca a folosit o arma de vanatoare pe care o detine in mod legal.

In urma anchetei s-a stabilit ca cei cinci caini au fost impuscati in perioada octombrie 2010 - aprilie 2011, iar ultimii doi caini au fost impuscati in urma cu trei saptamani.

Braila: A tras cu arma de vanatoare spre un caine pentru a-l speria

Un barbat din Braila, care se deplasa cu masina pe DJ 203R, a tras cu arma de vanatoare in directia unui caine aflat in apropiere, fara a-l impusca, doar ca sa il sperie, se arata intr-un comunicat de presa remis miercuri de Inspectoratului de Politie Judetean Braila, informeaza Agerpres.

Inspectoratul de Politie a precizat ca barbatul in varsta de 62 de ani, la intrarea in localitatea Batogu, a facut uz de arma de vanatoare in directia unui caine, fara a-l impusca.

Deva: Zeci de caini impuscati din masina. Primarul se recunoaste depasit de situatie si ii felicita pe atacatori

In municipiul Deva, un grup de persoane a decis sa nu mai astepte ca autoritatile sa rezolve problema cainilor comunitari si au iesit la vanatoare de maidanezi. Potrivit unor martori citati de publicatia Hunedoreanul, zeci de caini au fost impuscati dintr-o masina aflata in mers in centrul orasului Deva.

"Au venit cu masina, iar aici, in sensul giratoriu, au deschis geamul, au strigat cainele, iar cand animalul a pornit spre masina, un barbat a scos pe geam o arma cu aer comprimat cu otrava, in loc de tranchilizant. Dupa aceea, au plecat. Am ramas inmarmurita. Nu am mai stiut cum sa reactionez. Catelusa pe care au impuscat-o a murit in aproximativ 15 minute", povesteste o martora pentru publicatia citata.

Cadavrele maidanezilor nu a ramas mult timp pe strada. Potrivit martorilor "pe la 7:00 au venit niste oameni cu o dubita cu remorca in care se aflau saci si mai multe crengi, ca acelea adunate de angajatii de la spatii verzi, au bagat cainele intr-un sac si l-au aruncat in remorca".

Viceprimarul Devei, Marcel Morar, spune ca nu primaria a luat cadavrele patrupedelor si nici nu stie cine ar fi facut acest lucru.

A doua zi, primarul Mircia Muntean a declarat ca ii felicita pe cei care i-au impuscat si a facut un apel catre vanatori pentru a ajuta administratia sa rezolve problema cainilor.

"Ii felicit pe cei care i-au impuscat. Nu putem sa ne batem joc de orasul Deva si de munca primariei. Acei caini isi faceau toata ziua nevoile pe rondul de flori din giratoriul de la Lido. Ii rog pe toti vanatorii sa mearga sa-i ridice. Nu se mai poate asa! Vin masini din Calan sau din alte zone cu caini si-i lasa la noi in oras. Am si eu 10 caini acasa, de rase diferite, dar pe care ii tin in curte, fiecare cu cusca lui. Ii rog pe deveni sa ia masuri", declara Mircia Muntean.

Ulterior, Mircia Muntean a precizat pentru Evenimentul Zilei ca a fost gresit inteles: "Regret acea declaratie pentru ca a fost gresit interpretata. Am facut apel la ajutorul vanatorilor pentru ca asemenea operatiuni, in tarile civilizate, sunt facute de vanatori cu experienta. Nu poate oricine sa vina sa traga cu pusca cu tranchilizante in centrul orasului, dupa caini. Asociatiile pentru protectia animalelor bine fac ca protesteaza. Abia astept si eu ca politia sa elucideze acest caz pentru a se vedea clar ca primaria nu a avut nimic de-a face cu acest incident. Eu am incercat doar sa-i resposabilizez pe deveni, mai ales ca noi limitam numarul cainilor, dar ne chinuim degeaba. Daca acum ducem la adapost 50 de caini, din 400, maine vom avea pe strazi 450 pentru ca din alte zone sunt adusi la Deva".

Potrivit site-ului hunedoreanul.ro primaria Deva a semnat un contract cu o societate care se va ocupa de ecarisaj. Contractul dintre SC Magnum Ball si Primaria Deva se ridica la 270.000 de lei, banii care vor fi folositi pentru actiunile de capturare, sterilizare, deparazitare si, eventual, eutanasiere.

"Daca aceasta propunere de modificare a legii va fi adoptata, vom eutanasia toti cainii din municipiul Deva", declara in martie viceprimarul Devei, Cosmin Costa.

Mihailesti, luna martie - opt caini impuscati pe camp

In luna martie, in comuna ilfoveana Mihailesti, opt caini fara stapan au fost impuscati de un grup de persoane necunoscute, dupa cum noteaza Cancan.

Timisoara: Iepurasii de Paste, omorati de cainii comunitari

Luni dimineata, agentii Politiei Locale a Municipiului Timisoara au gasit mai multi iepuri morti in centrul orasului, in tarcul amenajat special cu ocazia Pastelui. Iepurii au fost omorati de cainii comunitari care au patruns in tarc.

"In aceasta dimineata (n.r. luni dimineata) a fost constatat decesul iepurilor de la Targul de Paste din Piata Operei. Una dintre banuieli este ca au fost mancati de cainii comunitari. Politia Locala a mai avut cereri de interventie pe tema cainilor vagabonzi, dar firma care se ocupa de acest serviciu a refuzat sa vina. Rolul agentilor de Politie Locala din zona centrala nu este sa pazeasca iepurii, ci sa asigure siguranta si protectia cetatenilor. Are loc o ancheta interna pe aceasa tema. La ora actuala sunt verificate rapoartele de patrulare ale angajatilor care au avut in serviciu centrul orasului", a spus Nicoleta Popa, ofiter de presa al Politiei Locale.

"Iepurasii au fost omorati de caini. Gardul care apara iepurasii e mic, deci cainii nu au avut nicio problema ca sa sara in tarc. Acum curatam locul si in cateva ore vom aduce alti iepuri", a spus unul dintre angajatii primariei citati de Adevarul.

Aproape 1.500 de bucuresteni, muscati de cainii fara stapan in ianuarie si februarie

Aproape 1.500 de persoane, dintre care 274 copii, au fost muscate in Capitala de cainii fara stapan, in primele doua luni ale anului, conform datelor transmise Prefecturii Bucuresti de Centrul Antirabic din Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", informeaza Mediafax.

Potrivit aceleiasi surse, in anul 2010, 13.220 de persoane au fost agresate de cainii comunitari in Capitala.

Sorin Oprescu despre eutanasierea cainilor comunitari: Nu sunt de acord, dar vreau sa-i adun de pe strazi. Cainii care au omorat o persoana in Sectorul 5 au fost scosi din adapost de un ONG

In luna ianuarie, o femeie a murit in Capitala dupa ce a fost atacata de o haita de caini comunitari in curtea ADP Sector 5. (Sursa)

In luna martie, o femeie de 62 de ani, din comuna Albota, judetul Arges, a murit dupa ce a fost atacata de o haita de caini pe o strada din localitate, iar primarul spune ca sunt frecvente cazurile in care animalele sunt abandonate din masinile care trec prin zona, informa agentia Mediafax.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, luni, primarul general Sorin Oprescu a precizat ca maidanezii au fost dusi in curtea ADP sector 5 de catre un ONG pentru protectia animalelor dupa ce au fost scosi din adapost.

"Stiti cine i-a scos pe cainii aia de acolo (n.r. - ADP Sector 5) si i-au luat in adoptie? Un ONG. I-au scos de la adapost si i-a trimis inapoi", a declarat Sorin Oprescu.

Oprescu a mai declarat ca el, personal, nu este de acord cu masura eutanasierii, dar ca vrea sa ridice cainii de pe strazile comunitare. Edilul s-a aratat, insa, sceptic fata de masura adoptiei.

"Adoptia este o poveste, e o minciuna in momentul asta. Unii sunt seriosi, jos palaria, ii iau si ii ingrijesc. Altii semneaza, ii scot de acolo, ii duc la blocuri inapoi si uita sa le dea mancare si apa", a declarat Oprescu.

Legea ce prevede eutanasierea maidanezilor, adoptata in Comisia de Administratie din Camera Deputatilor

Deputatii din Comisia de Administratie au avizat favorabil, marti 5 aprilie, legea ce prevede eutanasierea cainilor fara stapan, cu 16 voturi "pentru" si 6 "impotriva" (cele impotriva fiind voturile opozitiei). Proiectul de lege prevede ca animalele bolnave si cele agresive sa fie eutanasiate, iar restul sa fie cazate in adaposturi, insa decizia finala apartine Consiliilor locale. Proiectul de lege merge acum in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Cum protesteaza ONG-urile - Mitinguri, marsuri, conferinte de presa si spam

Proiectul de lege a iscat o intreaga dezbatere, organizatiile pentru protectia animalelor au anuntat ca masura eutanasierii este una ineficienta si constisitoare. In schimb, ONG-urile sustin ca singura masura viabila este returnarea cainilor in comunitate si exclud posibilitatea ca patrupedele sa fie tinute in adapost sau gasirea unei alte solutii.

De mai bine de 3 saptamani, ONG-urile sustin mitinguri in apropierea Palatului Parlamentului, organizeaza marsuri de protest si conferinte de presa in speranta ca pot convinge deputatii sa nu voteze in plen legea care permite eutanasierea maidanezilor.

In plus, pe internet, de cateva saptamani, circula obsesiv mai multe email-uri (sub forma de spam) in care statul roman este acuzat ca opteaza pentru "uciderea in masa" a cainilor comunitari si se pomeneste de Bulgaria care a optat pentru "sterilizarea in masa". Email-urile sunt semnate de diferite persoane, sunt scrise fie in engleza, fie in franceza sau romana si sunt trimise mereu de la adrese diferite.

Citeste si: