Deputatii au amanat, marti, pana dupa Pasti votul final asupra proiectului de lege ce prevede eutanasierea cainilor comunitari. Proiectul de lege a trecut deja de Senat si a primit aviz favorabil din partea deputatilor din Comisia de Administratie, Camera Deputatilor fiind for decizional. Reprezentantii ONG-urilor pentru protectia animalelor au protestat din nou, astazi, la Palatul Parlamentului, impotriva adoptarii proiectului de lege initiat de prefectul Capitalei. Proiectul de lege prevede ca animalele bolnave si cele agresive sa fie eutanasiate, iar restul sa fie cazate in adaposturi, insa decizia finala va apartine Consiliilor locale.

ONG-urile pentru protectia animalelor au protestat in mai multe randuri la Palatul Parlamentului sustinand ca eutanasierea cainilor fara stapan nu reprezinta o solutie si cerand ca animalele sa fie doar sterilizate.

Modificarea legii cainilor fara stapan a fost initiata de prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei. Pe data de 27 aprilie 2010, el a anuntat ca a trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii atat a cainilor grav bolnavi, a celor agresivi si a celor care nu sunt adoptati in sapte zile.

Potrivit prefectului, propunerile din lege respecta legislatia europeana si incearca rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele ONG-urilor, sau a celor aproximativ 100.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele administratiei locale.

In privinta propunerilor aduse prin noua lege, prefectul Capitalei arata ca "este incurajata adoptia cainilor fara stapan, care va fi facuta cu responsabilitate si spirit civic". In acest sens, persoanele care vor dori adoptarea a mai mult de doi caini trebuie sa faca dovada ca ii pot intretine si au spatiul necesar, sa aiba acordul vecinilor sau asociatiei de proprietari, sa plateasca taxele de sterilizare, microcipare si tratare de boli.

O alta propunere vizeaza amendarea persoanelor care adopta un caine si apoi ii dau drumul pe strada, a celor care hranesc in locuri publice cainii fara stapan, precum si a celor care nu isi inregistreaza animalele in registrele speciale sau nu isi sterilizeaza cainii de rasa comuna.

Marius Marinescu (PRM) este initiatorul actualei legi privind protectia animalelor, Legea 9/2008, prin care a fost abrogata eutanasierea acestora. Conform acestui act normativ, care a modificat Legea 205/2004, constituie infractiune detinerea si comercializarea de animale salbatice, cu exceptia gradinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cersetorie, omorarea animalelor, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, maltratarea si schingiuirea acestora, despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani, precum si interventiiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative. Actul normativ prevede pedepse care pot merge pana la amenzi penale de 2.000 lei sau inchisoare de pana la un an.