​Campania - Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba

Fenomen national: Expozitie de gunoaie la marginea soselei. Oficial de la Garda de Mediu: Noi suntem idioti ca nu gandim

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 18 aprilie 2011, 19:47 Actualitate | Esenţial


In comuna Draganu din judetul Arges, gunoaiele stau ca la muzeu. Sunt aruncate la marginea DN 7, intr-un loc de maxima vizibilitate, dar incercuite in tarcuri special amenajate cu bani europeni. Situatia nu e singulara: in multe localitati din Romania au aparut astfel de tarcuri, chiar la marginea drumului. Foarte putine sunt camuflate, gunoaiele fiind astfel expuse ca in vitrina.

 • Semnaleaza-ne cazul din localitatea ta, sesizeaza autoritatile locale, trimite-ne  fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei.
 • Cea mai buna contributie va fi premiata la sfarsitul campaniei cu o bicicleta
Locuitorii sunt multumiti ca nu vor mai arunca gunoiul pe camp, dar nu inteleg de ce trebuie sa stea cu deseurile "in fruntea satului" si se gandesc cu ingrijorare la mirosul pe care il va degaja centrul de colectare. Haosul de langa curtile oamenilor e cauzat de neintelegerile si nesfarsitele contestatii intre diferitele verigi de pe lantul deseurilor. Situatia e caracterizata succint de seful Garzii de Mediu: "Ideea a fost buna, dar noi suntem idioti ca nu gandim si ne trezim cu mormane de gunoi".

Povestea gunoiului din fata portii

FOTOGALERIE Gunoaie la marginea soselei
Tarcul din comuna Draganu a fost ridicat in urma cu jumatate de an, ca parte a proiectului "Managementul integrat al deseurilor solide in judetul Arges". Valoarea totala estimata a investitiei prin acest program este de aproximativ 60 de milioane de euro, iar prima etapa a programului este finantata de catre Comisia Europeana in procent de 75% prin Programul ISPA, potrivit Consiliului Judetean Arges.
 • Click pe fotografie pentru a accesa Fotogaleria
Locuitorii sunt multumiti, pe de o parte, ca in sfarsit exista un loc unde isi pot arunca gunoiul. Nu inteleg, insa, de ce trebuia plasat tarcul chiar la intrarea in sat, in fata unei case, si se gandesc cu ingrijorare la mirosul pe care il va degaja acest centru, la vara.

Primarul comunei Draganu, Maria Aurelian: Gunoiul va fi ridicat o data la doua saptamani

Contactat de HotNews.ro, primarul comunei Draganu, Maria Aurelian, a declarat ca proiectul inca nu functioneaza pentru a fost ridicat doar tarcul, dar nu s-au amplasat pubelele si nu a fost stabilit prin licitatie operatorul de salubrizare.

"Gunoiul va fi ridicat o data la doua saptamani, dar problema mirosului va fi partial rezolvata de faptul ca acele pubele sunt inchise, au capace, deci nu va sta gunoiul deschis", a explicat acesta.

Potrivit primarului, tarcurile au fost ridicate in urma cu jumatate de an, iar "in 2-3 luni avem promisiunea ca se va termina si cu licitatiile si vom avea si un operator stabilit prin licitatie, astfel ca vom putea pune pubelele". In momentul acesta, gunoiul este ridicat de firma de salubrizare cu care primaria are contract.Inspectorul sef al Garzii de Mediu Arges, Ioan Ene: Ideea a fost buna, dar noi suntem idioti ca nu gandim si ne trezim cu mormane de gunoi

"Tarcul asta cu o platforma betonata si incercuita face parte din programul ISPA al Consiliului Judetean, care s-a impotmolit la licitatii in ce priveste stabilirea operatorului de salubritate care sa ridice acest gunoi. Se contesta unii pe altii si uitati ca nu demareaza programul", a explicat pentru HotNews.ro inspectorul sef al Garzii de Mediu Arges, Ioan Ene.

Acesta a declarat ca "in tarcul ala trebuia sa fie niste pubele de gunoi, de colectat selectiv, si nu au mai ajuns sa fie din cauza celor care se faulteaza intre ei. Cand castiga unul licitatia, fac contestatie ceilalti". "Am facut groapa de gunoi si ne-am impotmolit tocmai la colectarea gunoiului", a continuat acesta, precizand ca programul ISPA cuprinde tot judetul.

"Ideea a fost buna, dar noi suntem idioti ca nu gandim, ne faultam unii pe altii si ne trezim cu mormane de gunoi. Tarcul e facut, dar acum e vorba despre firmele de colectare a gunoiului", a explicat inspectorul sef al Garzii de Mediu Arges.

Seful Unitatii de Implementare a Proiectului - Consiliul Judetean Arges, Aurelian Gheorghe: In cateva luni o sa avem si pubele

"Acele platforme imprejmuite se doteaza cu eurocontainere de 1,9 metri cubi, pe tipuri de deseuri", a declarat pentru HotNews.ro Aurelian Gheorghe, seful Unitatii de Implementare a Proiectului - Consiliul Judetean Arges. Acesta a precizat ca toate containerele sunt deja achizitionate, ca parte a proiectului, si sunt date la primarii pentru a fi puse la dispozitia operatorului de salubritate ce urmeaza a fi ales in urma licitatiei.

"Din aceasta nesincronizare de pasi ati vazut vreo platforma care nu are inca containere pe ea si unde oamenii au aruncat, in virtutea bunelor maniere cu care suntem inzestrati, au aruncat gunoiul acolo ca si cum asta ar fi destinatia platformei", a explicat Aurelian Gheorghe.

In fiecare comuna a fost realizata cate o astfel de platforma. "Ele sunt dimensionate in functie de numarul populatiei si de configuratia comunei", a declarat seful Unitatii de Implementare a Proiectului, precizand ca au fost plasate astfel incat oamenii sa aiba de parcurs cel mult 200 de metri ca sa duca deseurile la platforma.

"Acesta este motivul pentru care au fost puse la strada, pentru ca o conditie era ca terenul sa apartina domeniului public, sa fie in zona populata si sa aiba acces mijloacele de colectare. Conditiile au fost prevazute prin memorandum, in documentatia de licitatie pe care am intocmit-o. Deci sunt norme valabile nu numai in Romania, sunt norme europene", sustine Aurelian Gheorghe.

Potrivit acestuia, "in cateva luni de zile - ca dureaza acuma, stiti cum e la noi cu licitatiile, cu contestatiile, cu solutionarile, cu toate nebuniile astea - speram sa intram in normalitate".

Platformele au fost ridicate de constructorul care a facut toate lucrarile prevazute in contract, inclusiv inchiderea vechilor depozite, realizarea centrului de management al deseurilor si un depozit ecologic. Este vorba despre consortiul Hidroconstructia Bucuresti S.A. - Iridex Group Constructii, "care a castigat o licitatie internationala, nu a fost desemnat de noi de aici", a declarat oficialul.

Ceea ce asteapta acum locuitorii satelor unde au fost ridicate platformele este finalizarea licitatiei cu firmele de salubrizare. Potrivit publicatiei ZiarulAncheta.ro, firmele care au participat la licitatie sunt Vivani Salubritate, Iridex Goup, Remondis Kft, Girexim-Eco Bihor-Keviep si Asocierea Arges Servicii pentru Mediu.

Campania HotNews.ro

HotNews.ro a demarat campania "Curăță Romania. Pune si autoritatile la treaba". Gunoaiele care sufoca Romania (pungi, PET-uri, resturi menajere) incep sa devina o problema majora. Vinovati sunt cei care arunca, dar in egala masura si autoritatile care, desi au parghii legale, nu-si fac treaba. Pot sa-i sanctioneze atat pe cei care arunca gunoaiele pe strada sau pe proprietatile altora, dar la fel de bine i-ar putea determina si pe proprietari sa-si curete pamanturile sufocate de pungi si PET-uri.

Legislatia privind protectia mediului
 • se sanctioneaza cu amenda de la 6500 lei (RON) la 7000 lei (RON) pentru persoane fizice, si de la 25000 lei (RON) la 30000 lei (RON) pentru persoane juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale:
 • obligatia proprietarilor si detinatorilor de terenuri cu titlu sau fara titlu, de a lua masuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau functional, in special a celor situate de-a lungul cailor de comunicatie rutiere, feroviare si de navigatie;
 • obligatiile autoritatilor administratiei publice locale, precum si ale persoanelor fizice si juridice, dupa caz, sa adopte si/sau sa aplice masuri obligatorii cu privire la intretinerea si infrumusetarea cladirilor, a curtilor si imprejurimilor acestora, a spatiilor verzi din curti si dintre cladiri, a arborilor si arbustilor decorativi;
 • obligatia autoritatilor administratiei publice locale, precum si a persoanelor fizice si juridice, dupa caz, de a nu degrada mediul prin depozitari necontrolate de deseuri de orice fel;
 • se sanctioneaza cu amenda de la 10000 lei (RON) la 15000 lei (RON) pentru persoane fizice, si de la 35000 lei (RON) la 40000 lei (RON), pentru persoane juridice, incalcarea urmatoarelor prevederi legale:
 • obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a avea servicii specializate pentru protectia mediului si de a colabora in acest scop cu autoritatile pentru protectia mediului;
 • obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a asigura, prin serviciile publice si operatorii economici responsabili, salubrizarea stradala, a spatiilor verzi, pietelor si parcurilor publice, si intretinerea acestora;
 • obligatiile autoritatilor administratiei publice locale de a respecta prevederile din planurile de urbanism cu privire la amplasarea (...) depozitelor de deseuri menajere, stradale si industriale, si a altor obiective, fara a prejudicia ambientul, spatiile de odihna, tratament si recreere, starea de sanatate si de confort a populatiei.
Vezi aici Ordonanta de Urgenta 195/2005 privind protectia mediului

Or, nu voluntariatul de o zi rezolva problema curateniei, ci o actiune constanta din partea autoritatilor, care in multe locuri din tara n-au iesit din pasivitate. Doar presiunea publica i-ar putea determina sa o faca. HotNews.ro va publica pe tot parcursul lunii aprilie poze, filme, sesizari de la cititori si articole realizate in parteneriat cu mai multe publicatii locale. Cea mai buna si eficienta contributie de la cititori va fi premiata la sfarsitul campaniei cu o bicicleta.
 • Strada ta este plina de hartii si de gunoaie?
 • Treci zilnic pe langa gropi de deseuri care nu dispar?
 • Ai facut sesizari la Garda de Mediu si la Primarie si nimeni nu ti-a raspuns?
 • Semnaleaza-ne cazul din localitatea ta, sesizeaza autoritatile locale, trimite-ne  fotografii si filmulete si le vom publica in cadrul campaniei. 
 • Folositi formularul de la finalul articolului pentru a urca fotografii si filmulete

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

5910 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  pungile luate de vânt s-au aşezat peste Bărăgan (Luni, 18 aprilie 2011, 21:21)

  mari [anonim]

  La o plimbare cu maşina prin Ialomiţa am zărit câmpuri pline de pungi de plastic aduse de vânt de la grămezile de gunoi de la marginea oraşelor.
 • +1 (3 voturi)    
  O PATESC SI ASTIA (Luni, 18 aprilie 2011, 21:50)

  gunoierul [anonim]

  ca in dambvita, acelasi program demarat, 16 lei de caciula serviciul de gunoi (taxa habitat), acelasi tip de proiect si de garduri, oamenii nu au bani, gunoiul troneza imprastiat pe langa publele, capacele au sarit de mult, s-o creada ei ca nu vor avea imputiciune, cateii comunitari sunt fericiti, gardurile se fura, firma cu colectarea fura si ea cosurile de gunoi de pe stalpi, (in tgv au mai ramas cateva) sa nu aibe prea mult de munca, iar dpdvd al selectarii, doar in visele lor minunate.. de fapt ii doare in cur.. selectarea e doar pe hartie si pe eticheta pubelei.. sa vada aia de la UE ca ne scrofocam pana la aplicare mai va... asta e romania, alesii is niste hoti iar noi astilalti, prosti da multi.. au de unde stoarce. vreti poze???, circulati si voi prin tgv si prin gaesti (cam toata tara e la fel) si faceti singuri... aveti de unde alege, doar daca sunteti chiori nu vedeti.
  • 0 (2 voturi)    
   despre gunoi si taxe... (Marţi, 19 aprilie 2011, 11:09)

   mantzi [anonim] i-a raspuns lui gunoierul

   apropo de taxa din Dambovita...faza cu strasnul gunoiului e doar un pretext...nu il fac in nici un fel...totul se reduce la stans bani...si cum ar putea "Baietii despeti ai gunoaielor " sa se asigure ca taxele se stang mai bine ??? sa dea mana cu alti "Baieti destepti din energie" si sa bage taxa de gunoi in factura de ELECTRICA...si se poate pentru ca toti sunt bine ancorati in politica si se inteleg tare bine!
   Imi amintesc ca anul trecut cand nu le venise inca ideea asta magistrala m-am trezit cu doua "Doamne" de la Primarie la Poarta sa imi spuna : "nu ne intereseaza daca vi s-a ridicat sau nu gunoiul - trebuie sa platiti ca e taxa si e obligatorie"...mai mult de atat cand am sesizat faptul ca nu am fost informati am primit o replica demna de marea parte a populatiei care traieste pe aceste meleaguri : "Ba sa stiti ca s-a informat lumea, s-a anuntat din gura-n gura!!!!" ... cat despre amenzi sau masuri coercitive...cine sa le aplice???
   • 0 (2 voturi)    
    si inca ceva! (Marţi, 19 aprilie 2011, 11:23)

    mantzi [anonim] i-a raspuns lui mantzi

    "MORȚII DIN GĂEȘTI, DATORI LA TAXA DE HABITAT

    Afisari: 124

    Scris de mihai eremia
    Vineri, 15 Aprilie 2011 06:56

    Şi morţii plătesc taxă de habitat la Găeşti. Foarte mulţi cetăţeni şi-au construit cavouri ce seamănă mai degrabă a vile, şi-au tras şi curent electric, şi-au pus contoare, totul cu acte în regulă, dar prin curţile cimitirelor. Şi întrucât Electrica colectează mai nou controversata taxă de habitat, iată că morţii s-au… trezit cu facturile. Fac nu fac mizerie, sunt buni de plată dacă au felinar electric la „poartă.” Deh, dacă nu sunt 2 metri sub pământ, vor suporta consecinţele. Le e foarte greu să se scoale din locul cu verdeaţă şi să demonstreze la Electrica faptul că nu aruncă nimic pe alei sau pe cărare, că nu fac nicio mişcare. Au contoare? Au şi gunoi! C-aşa s-a votat la noi!- autor Mariana Ionescu - www.cronicagaestiului.sock.ro"
 • -1 (1 vot)    
  Initiativa laudabila (Luni, 18 aprilie 2011, 22:13)

  Argeseanul [anonim]

  Bravo hotnews pentru acest proiect. Singurul amendament la articol, respectiv paragraful in care citati ziarul ancheta, trebuie facuta separarea intre notiunea de firma care ridica gunoiul si firma care administreaza groapa de gunoi.
  • +1 (1 vot)    
   Laudabila!? (Marţi, 19 aprilie 2011, 21:33)

   neaga1900 [utilizator] i-a raspuns lui Argeseanul

   Laudabila va fi atunci cand presa ,in general se va implica masiv , va veni cu idei ,va incerca sa educe cetateanul , fie el cel de rand , dar mai ales autoritatile .... Romanul terbuie invatat , ca ce nu ne serveste trebuie aruncat la cos ,dar nu oricum -organic ola rganic,hartie lahartie ,sticla la sticla, plastic ,brik-uri
   • -1 (1 vot)    
    Nu educatia cetateanului e problema (Miercuri, 20 aprilie 2011, 0:57)

    Nelu [anonim] i-a raspuns lui neaga1900

    Nimeni nu arunca gunoiul aiurea doar ca sa faca rau. Articolul cred ca este un semnal de alarma pentru autoritati: "aoleu, a aflat presa ceva. Se impute treaba". Recapituland. Nu gunoiul se impute. Ci faptul ca banii de la ue vin(au venit). S-a construit groapa de gunoi, dar nu are cine sa o administreze. Si atunci cel ce a dat banii (in cazut de fata ue) vine si intreaba: ce ati facut baieti cu banii de la noi? Nimic? Pai cum nimic? Atunci, va rog frumos sa ne dati banii inapoi.
    Atata timp cat licitatia pentru groapa de gunoi treneaza de un an de zile ( aproape un an, aici exagerez eu un pic, pentru ca stiu ca pana in vara nu se termina), ce pretentie sa mai ai sa se organizeze si sa se finalizeze cele 4 licitatii pentru ridicarea gunoiului din judet?
    In concluzie: numai presa poate sa zgarme un asemenea cacat ( sa-mi fie scuzata expresia) si bine face. Ca cetatean deranjat de asemenea gunoaie (de oameni, si nu ma refer la cei care nu arunca gunoil selectiv), poti sa faci reclamatii peste reclamatii. Nu te asculta nimeni!!! De presa, inca se mai tem cei care au painea si cutitul in mana.
    Hotnews, like
 • -1 (1 vot)    
  Hai gunoi,gunoi... (Marţi, 19 aprilie 2011, 6:54)

  daniel [anonim]

  Casuta noastra, cuibusor de gunoieri....Doamne in ce
  tziganie traim....nu stiu de unde le vin atatea idei 'geniale', dar pare ingrijorator. In 20 de ani ne-am trnasformat intr-o natie de capsunari, gunoieri, gainari...ce soarta pe Romania asta, zau asa!
 • -1 (1 vot)    
  decat.. (Marţi, 19 aprilie 2011, 10:21)

  hash [anonim]

  sa fie gunoi imprastiat prin tot satul, in albia raului si pe camp, mai bine asa.

  apropos, gunoiul nu se piteste sub pres, mai bine in vazul lumii (hartia bagata in calorifer de studenti, ca sa nu se vada).

  ganditi-va la ordine intai, pe urma la estetica.
 • -1 (1 vot)    
  cum ... doar o bicicleta? (Marţi, 19 aprilie 2011, 10:42)

  me [anonim]

  Bagati un Q7 acolo si vedeti ce interes major o sa fie...
 • 0 (2 voturi)    
  Gunoaiele precum primarii. (Marţi, 19 aprilie 2011, 10:43)

  mircea [anonim]

  Daca primarii sunt niste nesimtiti,de aceia sunt si gunoaiele puse la expozitie.Unii primari nu au de loc spirit gospodaresc si degeaba primesc niste bani de la UE,ca localitatile lor tot urat arata.Parlamentul e vinovat ca nu da legi care sa sanctioneze drastic pe primarii nesimtiti.Poate ca daca ar fi niste legi drastice nu s-ar mai ingramadi toti derbedeii sa fie primari.Parlamentarii se fac si ei de rusine sustinand asemenea nesimtiti.
 • -1 (1 vot)    
  gunoaiele afecteaza mediul (Marţi, 19 aprilie 2011, 11:04)

  nicolae elena [anonim]

  In satul RUCARENI, com. SOVEJA, judetul Vrancea satenii arunca gunoaiele pe malurile si in paraul NEGRU, pe tot cursul apei. Saptamanal , gunoiul menajer este ridicat prin grija primariei dar localnicii fac acelasi lucru, arunca gunoiul in parau. Garda de mediu ar putea usor identifica acesti "infractori" pentru ca gunoiul este aruncat in dreptul fiecarei gospodarii limitrofa paraului, dar nu face nimic de ani de zile. Daca puteti, influentati-i. Va multumesc.
 • +2 (4 voturi)    
  mediul inconjurator (Marţi, 19 aprilie 2011, 12:12)

  elena [anonim]

  Toata tara se scalda in mizerie si nu-mi dau seama cum de autoritatile nu vad si nu iau de urgenta masuri drastice, amenzi usturatoare, aplicate imediat. Gunoaiele sunt in fata blocului, pe trotuar, la marginea soselei, de-alungul autostrazii, la marginea satului, pe drum, iar campul este acoperit de gunoaie. Este marea rusine a romanilor si a Romaniei.Ne caracterizeaza mizeria, delasarea, indiferenta si, ce este mai grav, lipsa de implicare a autoritatilor care genereaza aceasta imagine dezastroasa a noastra.Soseaua Pantelimon spre iesirea la autostrada Soarelui arata dezolant, murdara, nemarcata, borduri lipsa, noroaie,comercianti ilegali pe trotuar, munti de gunoaie.Iti este rusine ca traiesti intr-o astfel de capitala ingropata in mizerie si sufocata de nepasarea si lipsa noastra de civilizatie.Iesim pe autostrada soarelui si-ti vine sa plangi si te intrebi de ce sunt platite atatea departamente care ar trebui sa se ocupe si sa inlature aceasta degradare a peisajului romanesc.Doresc cat mai multe dezbateri pe aceasta tema, este foarte importanta pentru noi.
 • -1 (1 vot)    
  GUNOAIELE ... (Marţi, 19 aprilie 2011, 13:50)

  Stefan Ivan [anonim]

  cea mai MARE AFACERE din lume. Din gunoi se poate recicla hartia, sticla, metalele, etc., ori se poate obtine metanolul, biomasa si biogazul. Daca am prelucra gunoaiele din Romania(si cu ajutorul fondurilor europene pt. mediu) de pe sol, din rauri, fluviu Dunarea, litoralul romanesc si din apele teritoriale ale Marii Negre am putea reduce chiar si importul de gaze naturale din Rusia si petrol, pt. 5 ani am putea oprii taierea si desertificarea Romaniei copacilor din padurile Romaniei si ar trebui sa facem acest lucru oricum. Aceste lucruri se pot face prin impunerea unor masuri prin care cetatenii sa-si faca singuri curatenie in fata locuintelor, curatenia in jurul spatiilor comerciale, gestionarea la nivel local a gunoaielor prin platforme de depunere asociate cu instalatii de prelucrare in vederea reciclarii si valorificarii gunoiului
 • -1 (1 vot)    
  magurele (Marţi, 19 aprilie 2011, 16:29)

  magurele [anonim]

  Arges ? Ohoo, dar ce parere aveti despre Bucuresti ? Mai exact Soseaua Bucuresti Magurele, este o groapa publica de gunoi atat pentru locuitorii zonei cat si pentru autoritati care nu se ingrijesc nici de curatenie nici de drum. Dupa ce in 2007 fusese refacut tot drumul, de aproape 1 an se fac din nou lucrari prin care s-a distrus toata investitia initiala acum fiind peticit plin de gropi si cratere, se lucreaza din August 2010 si nici acum n-au binevoit sa termine lucrarile. Trotuare ar exista, dar sunt ingropate sub 10-15cm de noroi pe timp de iarna care vara se transforma intr-o minunata patura de moloz, sunt de mult timp impracticabile. Gunoaiele sunt aruncate de locatarii zonei la marginea drumului pe mai multe parcele de teren nefolosite. Sesizarile la Administratia Strazilor cu privire la starea deplorabila a drumului si a lucrarilor interminabile se soldeaza cu un raspuns sec ca nu este in atributia lor repararea drumului. Promit ca fac poze si revin cu detalii, ce e in Arges e parfum pe langa ce e in Bucurestiu' capitala UE.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri