VIDEO Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea privind uniformizarea salariilor din invatamant si pe Codul de dialog social. Emil Boc: Majorarile nu trebuie facute doar din pix, fara acoperire in economie

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 18 aprilie 2011, 16:45 Actualitate | Esenţial

Executivul si-a angajat, luni, raspunderea in fata Parlamentului pentru Legea de uniformizare a salariilor din invatamant in anul 2011, dar si pentru Codul de dialog social. "Asumarea raspunderii in privinta salariilor profesorilor este necesara deoarece Romania nu are astazi posibilitatea de a sustine o majorare a acestora cu 50%", a declarat premierul Emil Boc in plenul Parlamentului.
 • "Azi, economia Romaniei nu are resursele financiare pentru a-si putea permite majorarea salariilor profesorilor", a spus el, argumentand ca o astfel de lege ofera asigurari ca bugetul ramane in tintele de deficit asumate cu FMI.
 • "Orice crestere de salarii nu trebuie facuta doar din pix, fara acoperire in economie", a continuat el, mentionand ca "datorita practicii neunitare" profesorii au ajuns sa aiba salarii diferite de la un judet la altul.
 • "Este evident ca salariile profesorilor sunt inca mici, asa cum sunt inca mici si salariile functionarilor publici, ale medicilor si altor categorii bugatere", dar printr-o majorare a lor fara sustinere in economia reala s-ar reveni "la conditiile din 2008 iar rezultate le cunoastem cu totii".
 • Emil Boc a sustinut ca nu este vorba de plafonarea sau inghetarea salariilor profesorilor, ci de "o lege care spune ca in 2011 salariile nu pot fi majoate cu 50%".
 • Primul ministru sustine ca aproximativ 90% din cadrele didactice nu vor suferi nicio modificare salariala in raport cu salariul primit in ianuarie.
 • El a facut un apel la clasa politica sa evite sa cada "in patima salariilor care nu pot fi acordate".
 • In ceea ce priveste reactia opozitiei, Emil Boc i-a reamintit lui Victor Ponta ca a avizat favorabil, pe vremea cand era ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, o ordonanta care prevedea acest lucru.
 • Mai mult, la acel moment ministru al invatamantului era tot un membru al PSD, Ecaterina Andronescu, in coalitia de guvernare PDL-PSD.
 • "Cand a fost impreuna cu noi, a sustinut exact acelasi lucru, ca nu pot fi majorate salariile profesorilor cu 50%. (...) Diferenta e ca acum nu se face prin ordonanta de urgenta, ci prin lege", a comentat el.
La inceputul sedintei a fost anuntata prezenta a 338 de parlamentari. Reprezentantii USL nu au participat la sedinta Parlamentului.Intr-o a doua sedinta comuna, Executivul si-a asumat raspunderea asupra proiectului legii Dialogului Social. "Contractele colective la nivel national trebuie eliminate deoarece genereaza dezechilibre", a afirmat premierul Boc, potrivit Mediafax.
 • Contractele colective la nivel national trebuie eliminate, prin Codul Social, deoarece negocierea acestora genereaza in cascada dezechilibre economice, distorsioneaza principiul negocierii voluntare si introduce obligatii care depasesc posibilitatile bugetare ale unitatilor.
 • El a amintit ca proiectul Codului de Dialog Social reglementeaza contractele colective de munca la nivel sectorial si a sustinut ca astfel de intelegeri reprezinta o practica valabila in majritatea statelor europene.
 • Premierul a sustinut totodata ca acest Cod ii aseaza pe pozitii de egalitate pe partenerii sociali si consolideaza rolul sindicatelor la nivel de unitate si sector de activitate.
Guvernul a acceptat doar 19 amendamente ale coalitiei de guvernare la proiectul legii salarizarii profesorilor si la Codul Social dintr-un total de 144 propuneri formulate de catre parlamentari, cele mai multe dintre acestea rezolvand probleme de acuratete a formularii si de corelare legislativa.

Pentru proiectul Codului de Dialog Social au fost depuse 129 amendamente din partea parlamentarilor, dintre care 128 de la Camera Deputatilor si 1 de la Senat.

Pentru proiectul legii care reglementeaza salarizarea profesorilor au fost depuse 15 amendamente, dintre care 14 de la Camera Deputatilor si 1 de la Senat.

Din totalul acestor amendamente, Guvernul a acceptat 13 pentru Codul Social si 6 pentru salarizarea profesorilor, explicatia la cele mai multe dintre aceste amendamente fiind ca sunt introduse pentru acuratetea formularii, simetrie, clarificarea unor definitii sau corelari legislative, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Prin cele mai importante amendamente acceptate la Codul Social este si cel care stabileste, la propunerea UNPR, ca in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative, contractul colectiv de munca sa fie negociat de catre reprezentantii federatiei la solicitarea si in baza mandatului daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie reprezentativa "in sectorul de activitate din care face parte unitatea". Daca exista un sindicat neafiliat la o federatie reprezentativa "in sectorul de activitate din care face parte unitatea" sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.

Sintagma "in sectorul de activitate din care face parte unitatea" a fost introdusa pentru a se evita situatiile in care o federatie sindicala reprezentativa in alt sector de activitate decat cel in care are loc negocierea sa influenteze si/sau distorsioneze desfasurarea si rezultatele acesteia.

In cazul in care la nivelul grupului de unitati nu exista organizatii sindicale reprezentative care sa reprezinte cel putin jumatate din numarul total de angajati ai grupului de unitati, la negocierea contractului colectiv de munca salariatii sunt reprezentati de catre delegatii mandatati de organizatiile sindicale reprezentative din cadrul fiecarei unitati care au decis constituirea grupului. Pentru unitatile membre ale grupului in care nu exista sindicate reprezentative, dar exista sindicate afiliate la federatii reprezentative in sectorul de activitate in care s-a constituit grupul, angajatii sunt reprezentati de catre federatiile respective, in baza solicitarii si mandatului sindicatelor si reprezentantii angajatilor din respectivele unitati.

A fost eliminata (la propunerea UNPR) prevederea conform careia principiul reprezentarii angajatilor de catre sindicate in conflictele colective de munca la nivel de unitate se aplica si la nivelul subunitatilor sau al unor compartimente din aceeasi unitate, pe considerentul ca astfel de conflicte pot avea loc la nivel de unitate, grup de unitati si sectoare de activitate, nu si la nivelul subunitatilor sau al unor compartimente din aceeasi unitate.

In proiectul Codului de Dialog Social se va stabili totodata ca reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a legii produce efecte "dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate".

"Amendamentul este acceptat pentru alinierea tuturor organizatiilor sindicale si patronale la prevederile legislatiei adoptate intr-o perioada de timp rezonabila (nu de ordinul anilor). Amendamentul propune ca, dupa intrarea in vigoare a legii, reprezentativitatea invocata de organizatiile sindicale si patronale sa fie conforma cu prevederile legii", este argumentul Guvernului.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1233 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  ce usor a uitat (Luni, 18 aprilie 2011, 17:41)

  astersc [anonim]

  cand el, Boc, GARANTA aplicare acelei legi!

  La fel de usor a uitat ca era o lege votata de tot PD-ul si promulgata de presedinte!

  Nu-mi amintesc ca in 2008 Boc sa fi fost asa de dur!
  • -1 (5 voturi)    
   tot asa de usor (Luni, 18 aprilie 2011, 18:10)

   PedeLEU [anonim] i-a raspuns lui astersc

   Tot asa de usor o sa uiti si tu cand o sa te duci la vot si o sa votezi cu Boc & PDL !
   • -3 (5 voturi)    
    ai (Luni, 18 aprilie 2011, 19:27)

    ai [anonim] i-a raspuns lui PedeLEU

    ai partial dreptate: nu o sa votez PDL, Boc si Basescu pentru prostiile pe care le-au facut in 2008, ci o sa votez cu ei pentru ceea ce au reusit sa faca din mai 2010 incoace. de-abia de atunci Romania a inceput sa se urneasca (mai precis, sa fie urnita) pe calea modernizarii. a pierdut 20-21 de ani. lucrurile pe care le-au realizat azi Basescu, Boc & PDL sunt cele care ne-au lipsit (ceea ce e marea tragedie a Romaniei) in 1990.
    • +1 (1 vot)    
     regres si harababura (Luni, 18 aprilie 2011, 20:40)

     Tolstoi [anonim] i-a raspuns lui ai

     care modernizare ? incompetenta si carpeala,improvizatia ????!!!!!!!!!!!!!!!!!(editat de HotNews.ro)
     • -1 (1 vot)    
      dar (Luni, 18 aprilie 2011, 21:18)

      dar [anonim] i-a raspuns lui Tolstoi

      dar de ce nu imi citezi dumneata cateva "realizari" de-ale echipei iliescu-nastase-tariceanu? vanzarea petromului? a bcr-ului? indatorarea atat de absurda a tarii si explozia deficitului atunci cand economia "duduia"? preturile imense la locuinte? mai tine minte cineva anii 2007-2008, cand era mai ieftin sa devii proprietar la... paris?
   • +2 (2 voturi)    
    Ce bine l-ai citit pe cel de mai jos! (Luni, 18 aprilie 2011, 20:05)

    .... [utilizator] i-a raspuns lui PedeLEU

    Inca e mandru nevoie mare de marili realizari (inclusiv de asumarea raspunderii pe legea dialogului social - o culme a democratiei demna de legile lui Murfy)!!
    • -1 (1 vot)    
     este (Luni, 18 aprilie 2011, 21:15)

     este [anonim] i-a raspuns lui ....

     este o procedura cat se poate de democratica: este prevazuta de constitutia votata cat se poate de democratic. dupa cum la fel de democratic a fost si faptul ca dumneata ai votat (sau nu ai votat) constitutia respectiva.
     de ce nu a inaintat psdul sau pnlul un proiect de lege, pe care sa il dezbata ei in regim de urgenta in parlament?
     si inca ceva: ce mai face ecaterina andronescu? tot rector si parlamentar, adica incompatibilitate obraznica fatisa? se ia de mana cu adrian severin? chiar le sade bine impreuna.
     • 0 (0 voturi)    
      Vai,Vai !!! (Marţi, 19 aprilie 2011, 22:10)

      Tolstoi [anonim] i-a raspuns lui este

      Compari pe Ecaterina Andronescu cu cel cu 11 clase ? RUSINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu am intentionat asta (Marţi, 19 aprilie 2011, 9:50)

  PeDeLEu [anonim]

  Eu raman profund miscat de cat de mult unii incearca sa arate cu degetul. Numai ca nu folosesc degetul corect ! Nu sunt implicat politic si nu am idee cu cine o sa votez, nici nu mi-am propus sa-mi fac acum o idee. Dar vad ca pt unii a arunca cu matze moarte a devenit sport national. Vreau sa stiu si eu cine conduce aceasta tara ? Ponta, Crin , mogulii, sau incompetenta unora, sau orbul gainii ? Oricum am observat ca intai ni s-a spus sa plecam, acum ni se spune ca nu suntem corespunzatori ; si maine ce ? Pentru ca vad ca incet, incet ne indreptam spre lozinca scrisa cu succese : Munca te elibereaza ! Primul pas - inchiderea spitalelor. Urmatorul - sa traiti si o sa vedeti.
 • 0 (0 voturi)    
  mai lipseste ceva (Marţi, 19 aprilie 2011, 10:21)

  curios [anonim]

  lipseste OBLIGAREA liderilor sindicali sa DEMONSTREZE cu acte numarulmebrilor de sindicate. Asta a disparut pe vremea lui Nastase, asa ca daca aduni ce zic burtoshii ai mai multi membri decat salariati!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version