Romania are semne oficiale de iesire din recesiune si de reluare a cresterii economice, iar potrivit oficialilor europeni, este "un model de redresare economica", a afirmat, sambata, premierul Emil Boc, citat de Agerpres: "Toate datele pe care le avem in fata arata ca Romania iese din recesiune dupa primul trimestru. Este semnul oficial ca mergem pe crestere economica si ca e vremea in sfarsit si a noastra, din punct de vedere politic. Daca Romaniei ii merge bine, si PDL ii va merge bine".

Emil Boc a mai spus ca, potrivit oficialilor europeni, Romania este un model de redresare economica: "Asta inseamna ca cheltuim cat producem si ne-am ajustat cheltuielile statului dupa ceea ce poate aceasta tara. (...) Asta inseamna sa faci o politica ce duce Romania spre crestere economica''.

Potrivit acestuia, Romania are in acest an 35 miliarde de lei pentru investitii, in conditiile in care au fost doar 33 miliarde de lei anul trecut, iar din cresterea economica vor veni resursele pentru cresterea salariilor si pensiilor: "In 2012 bugetarii vor recupera integral pierderea din 2010, iar pensiile vor putea fi indexate cel putin cu rata inflatiei".

Emil Boc mai spune ca Romania are cea mai mare productie la export de dupa 1989 si ca este pe primul loc in Uniunea Europeana la comenzile noi in industrie, semne care arata insanatosirea economiei.

Premierul a vizitat sambata doua santiere din Suceava unde se executa lucrari in cadrul unor proiecte cu finantare europeana, respectiv Programul Operational Regional (municipiul Suceava) si Programul Operational Sectorial de Mediu (Platforma Gropii Ecologice Moara). Boc a spus ca Suceava poate reprezenta un model de absorbtie a fondurilor europene si s-a aratat nemultumit de alte administratii judetene care nu s-au implicat suficient sau deloc in implementarea proiectelor europene.

El a precizat ca se afla in implementare proiecte europene in valoare de peste 12 miliarde de euro, dar, din pacate, la partea de plati efective este vorba doar de 2,3 miliarde euro, constand in cofinantari sau rambursari.

In opinia acestuia, Suceava, dar si Botosani se afla pe primul loc in tara la utilizarea fondurilor europene in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

Totodata, el a precizat ca vor mai fi situatii in tara in care se vor rezilia contracte, fara a face nominalizari, acolo unde nu exista performanta si a subliniat ca Suceava si Botosani nu au avut 'niciun avantaj politic' in obtinerea de finantari, ci doar au reusit sa trimita la timp proiecte in cadrul PNDI.

"Am reziliat o parte din contracte, iar acum facem o analiza. Iar acolo unde sunt intarzieri nepermise si pun in pericol realizarea programelor nu vom avea ce face si vom trece la partea de bici, nu numai la zaharel", a spus Boc.