Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va candida la functia de presedinte al Societatii Nationale Crucea Rosie Romania (SNCRR), impotriva actualului presedinte al societatii, Mihaela Geoana, sotia presedintelui Senatului, Mircea Geoana. Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de catre reprezentantii Crucea Rosie care au precizat ca Oprescu, membru Crucea Rosie Filiala Sector 5 Bucuresti, si-a depus candidatura miercuri, 13 aprilie, si ca alegerile se vor tine pe data de 29 aprilie in Bucuresti.

Sorin OprescuFoto: Agerpres

"Alegerile pentru functia de presedinte vor fi organizate pe 29 aprilie in Bucuresti. Pana in acest moment si-au depus candidatura doi membri. Doamna Mihaela Geoana si domnul Sorin Oprescu. Candidatii trebuie sa fie membri ai SNCRR", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Crucea Rosie, mentionand ca Sorin Oprescu este membru la Filiala Crucea Rosie Sector 5 Bucuresti.

"Sorin Oprescu este din 2003 coordonator pe educatie pe sanatate in cadrul Filialei Sector 5 Bucuresti a Crucii Rosii", ne-a declarat directorul Filialei Sector 5 Crucea Rosie, Ana Ungureanu.

Potrivit Statutului Crucea Rosie, articolul 43 spune ca "Presedintele este personalitatea reprezentativa a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania. Reprezinta SNCRR in raporturile cu orice alta institutie si organizatie din tara, precum si in relatiile internationale. El raspunde, impreuna cu Comitetul de Directie, in fata Adunarii Generale de modul in care SNCRR isi indeplineste obiectivele stabilite".

Statulul mai stipuleaza ca "functia de presedinte este functie onorifica" si ca "mandatul presedintelui este de 4 ani", iar o persoana nu poate detine functia de presedinte decat pentru cel mult doua mandate care pot fi si succesive.

Mihaela Geoana a fost aleasa in aprilie 2007 de Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie, care s-a desfasurat atunci la Brasov. Mihaela Geoana a candidat din partea filialei de Cruce Rosie Brasov si a obtinut 88 de voturi din cele 113 valabil exprimate, in timp ce contracandidatul sau, Toma Dumitru, propus de filiala Constanta, a intrunit doar 25 de voturi. Inainte de vot, Mihaela Geoana a declarat ca, in urma cu trei ani, a inceput colaborarea cu filiala Brasov a Crucii Rosii, care a constat in informarea si diagnosticarea precoce a cancerului de san in randul femeilor cu venit redus din judet. Sursa.

In 2009, Asociatia Academica de Administratie Publica "EUROPA" a acuzat-o pe Mihaela Geoana ca ar fi implicat Societatea Nationala a Crucii Rosii Romania in campania prezidentiala a sotului sau Mircea Geoana. Aosciatia aminteste ca la 21 octombrie 2009 "doamna Geoana facea urmatoarea declaratie, urmata apoi de fapte pe masura: <>>". Asociatia Europa mai acuza ca site-ul www.b-red.ro al Crucii Rosii era prea asemanator cu site-ul de campanie al PSD-ului de atunci www.BeRedBeCool.ro . Detalii aici.

Crucea Rosie a replicat printr-un comunicat in care sustine ca Mihaela Geoana, presedintele societatii, nu a implicat niciodata Crucea Rosie in vreo controversa de natura politica, religioasa, rasiala sau de alt tip, drept raspuns la acuzatiile aduse public de catre Asociatia "Europa", condusa de Bogdan Draghici si specifica faptul ca legea permite ca in conducerea Crucii Rosii sa se afle membri ai partidelor politice. Comunicatul mai spunea ca site-ul b-red.ro este o paltforma de comunicare a voluntarilor si membrilor Crucii Rosii din Romania, fiind activa inca din anul 2008., iar conceptul B-red este utilizat in cadrul Miscarii Internationale de Cruce Rosie. Detalii aici.