Salvamontistii sibieni ii avertizeaza pe turisti sa nu urce pana la inceputul saptamanii viitoare mai sus de cabanele din Muntii Fagaras si sa evite practicarea sporturilor de iarna inclusiv la Balea Lac, pentru ca riscul de producere a avalanselor este maxim, alerta fiind de gradul cinci, a declarat joi, pentru Agerpres, Adrian David, seful Salvamont Sibiu.

Si meteorologii sibieni fac apel la turisti sa nu urce la Balea Lac pentru a schia, pentru ca stratul de zapada gros de 223 de centimetri este instabil si riscul este maxim de producere de avalanse.

Pana luni sunt interzise ascensiunile pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a Muntilor Fagaras.

In zona turistica Balea Lac din Muntii Fagaras, la peste 2.000 de metri altitudine, unde se afla singurele constructii de gheata din Romania - Hotelul si Biserica de Gheata - accesul se poate face doar cu telecabina de la Balea Cascada. In caldarea Balea deplasarile trebuie efectuate respectand toate conditiile impuse de perioada in care riscul de avalansa ramane ridicat. Turistii care doresc sa practice sporturi de iarna in aceasta zona sunt rugati sa solicite informatii si sa respecte recomandarile patrulei Salvamont aflata in zona.

Salvamontistii recomanda turistilor care se deplaseaza in zona montana sa fie echipati specific perioadei de iarna si cu echipament de salvare din avalansa (sonda de avalanse, lopata de zapada, dispozitiv electronic de cautare in avalansa).

In caz de avalansa, salvamontistii sibieni vor apela la caini special antrenati la singura scoala de dresaj din Romania, cea de la Sibiu, si la un elicopter pus la dispozitie de Ministerul Apararii.