Ministerul Afacerilor Externe a postat sau reinnoit in ultimele zile alertele de calatorie pentru mai multe state, intre care Israel, Irak, Columbia, Liban, Egipt, Thailanda, Madagascar, Yemen, Sudan, Republica Congo, Republica Democrata Congo si Coasta de Fildes, potrivit Mediafax.

Alertele postate de MAE pe site-ul institutiei sunt de diferite niveluri. Astfel, in ceea ce priveste Israelul, MAE atrage atentia ca exista "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase".

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa manifeste atentie sporita atunci cand calatoresc in Statul Israel, din cauza tensiunilor existente in Orientul Mijlociu si precizeaza ca, "in contextul actualei situatii de securitate, afectata de evolutia conflictului palestiniano-israelian, cetatenii romani sunt sfatuiti sa evite cu desavarsire deplasarile in Fasia Gaza".

Ambasadele statelor UE, inclusiv Romania, nu au contacte cu structurile de putere din Gaza, ceea ce face ca, practic, asistenta consulara sa fie imposibil de acordat, precizeaza MAE, adaugand ca este indicat ca deplasarile in Cisiordania sa fie evitate.

"In cazul unei deplasari in Ierusalim sau in zonele turistice din apropiere, cetatenii romani sunt sfatuiti sa manifeste maxima prudenta. Recent, s-a inregistrat un atac terorist cu bomba la Ierusalim, primul dupa 7 ani", mai atrage atentia MAE, sfatuindu-i pe romanii care se deplaseaza in Israel sau se afla deja pe teritoriul acestui stat sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Tel Aviv si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand astfel coordonatele pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

In ceea ce priveste Irak, MAE a postat la 13 aprilie un avertisment atragand atentia ca in aceasta tara "exista factori confirmati de risc". Astfel, romanii "sunt sfatuiti sa evite calatoriile in Irak, situatia de securitate din aceasta tara fiind afectata de actiuni cu caracter terorist".

"Cetatenii romani care calatoresc in Republica Irak, in scop turistic sau de afaceri, cu vize de sedere eliberate de autoritatile Guvernului Regional Kurdistan la granitele cu Siria si Turcia si doresc sa viziteze alte regiuni alte Irakului pot fi pusi in situatia de a fi retinuti pentru trecere frauduloasa a frontierei. Pentru eliberarea de vize in vederea calatoriei pe intreg teritoriul Republicii Irak, cetatenii romani trebuie sa se adreseze exclusiv Ambasadei Republicii Irak la Bucuresti, singura autorizata sa inregistreze, sa proceseze si sa solutioneze aceste solicitari", scrie MAE.

MAE atrage atentia asupra statelor Coasta de Fildes si Yemen, unde exista un "pericol major", iar cetatenilor romani li se "recomanda insistent" sa paraseasca imediat teritoriul acestor state.

Ministerul de Externe a actualizat si avertizarea de calatorie pentru Egipt, atentionand ca exista "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase".

"Calatoriile, in grup organizat, in statiunile de la Marea Rosie (Hurgada si Sharm El Sheikh) precum si calatoriile care includ vizitarea siturilor de la Luxor si Aswan sunt exceptate de la aceasta regula. Cetatenii romani sunt sfatuiti sa fie prudenti in locurile publice, in special in statiunile din nordul Peninsulei Sinai. In ultima perioada au avut loc actiuni de protest ale diferitelor categorii profesionale, ale caror revendicari au caracter socio-economic", precizeaza MAE.

In privinta Columbiei, Ministerul de Externe atrage atentia ca exista factori de risc si recomanda cetatenilor romani sa evite deplasarile ce nu sunt necesare. "Columbia este o tara cu un nivel ridicat de criminalitate si cu manifestari de violenta cauzate de trupele de gherila (FARC, ELN, etc.) si de traficul de droguri. Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite deplasarile care nu sunt necesare in aceasta tara. Atacurile cu dispozitive explozive improvizate, precum si rapirile de persoane sunt frecvente. Atacurile pot fi nediscriminatorii la adresa cetatenilor straini. De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste este crescut", scrie MAE.

Aceeasi avertizare, legata de existenta unor factori de risc si necesitatea evitarii deplasarilor ce nu sunt necesare, a fost postata de MAE pentru Madagascar.

"Cetatenii romani care sunt nevoiti sa se deplaseze in Madagascar sau se afla deja pe teritoriul acestei tari sunt sfatuiti cu insistenta sa evite grupurile de demonstranti, precum si zonele aglomerate si sa nu se implice in discutii politice sau de orice alta natura, chiar daca sunt pasnice. In cazul in care exista cetateni romani in zonele in care se inregistreaza manifestari violente, sunt sfatuiti sa aiba provizii de apa, mancare si combustibil si sa evite deplasarile in afara locuintei, pana la calmarea situatiei", atrage atentia MAE.

In privinta Thailandei, MAE atrage atentia ca exista "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase" si le recomanda cetatenilor romani sa fie precauti atunci cand calatoresc in aceasta tara.

MAE recomanda de asemenea ca, "in cazul in care nu exista un motiv intemeiat si urgent de calatorie in Sudan", cetatenii romani sa evite deplasarea in aceasta tara pana la sfarsitul anului 2011.

MAE avertizeaza, de asemenea, ca in Liban exista "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase" si le recomanda romanilor sa manifeste "prudenta si vigilenta" pe durata calatoriilor in aceasta tara.