Dumitru Prunariu, singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, a fost decorat marti de presedintele rus Dmitri Medvedev, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Kremlin. Ceremonia a avut loc cu prilejul implinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiul cosmic, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin, transmite Agerpres.

Dumitru Prunariu si Dmitri MedvedevFoto: kremlin.ru

Medvedev i-a inmanat lui Dumitru Prunariu medalia pentru "merite in cucerirea spatiului cosmic". Cu aceasta distinctie au fost onorati 14 cetateni proveniti din alte state decat Rusia, si anume din SUA, Japonia, Franta, Germania, Belgia, Bulgaria, Ungaria si Slovacia.

"Pentru mine este o onoare deosebita sa primesc o decoratie din partea presedintelui Federatiei Ruse cu ocazia acestei zile memorabile. Am avut prilejul sa intalnesc pana acum multi sefi de stat, inclusiv trei presedinti ai fostei URSS si de fiecare data intalnirile au fost emotionante si placute", a declarat pentru AGERPRES Dumitru Prunariu, care a ocupat in trecut si postul de ambasador al Romaniei la Moscova.

In cadrul ceremoniei, liderul de la Kremlin a decorat si o serie de cosmonauti rusi, persoane care au contribuit la explorarea spatiului, care au lucrat in industria constructoare de rachete. Intre numele sonore au figurat Valentina Tereskova - prima femeie care a calatorit in spatiu, Aleksei Leonov, Vladimir Satalov.

Dumitru Prunariu este singurul roman care a ajuns in spatiul cosmic. El a efectuat zborul in perioada 14-22 mai 1981, la bordul navei cosmice 'Soiuz 40' si al laboratorului spatial 'Saliut-6'. Cosmonautul roman a realizat mai multe experiente stiintifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiatiilor cosmice, al medicinei, biologiei si psihologiei, dar si al tehnologiilor spatiale.