Specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au anuntat marti Ministerul Sanatatii ca nu exista un pericol pentru sanatatea populatiei datorat expunerii la Iod 131 (radioactiv), informeaza un comunicat al MS.

"Dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara 'Horia Hulubei', prin care a fost semnalata prezenta de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie din zona Slanic Prahova, specialistii in sanatatea publica au ajuns la concluzia ca valorile descoperite - de 5,2 Bq/l - sunt cu mult mai mici fata de valorile admise. Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie, sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq/l pentru copii si sugari", sustine Ministerul Sanatatii.

De asemenea "reteaua de Laboratoare de Igiena a Radiatiilor Ionizante, care apartine de directiile de sanatate publica judetene si care monitorizeaza radioactivitatea apei potabile si a alimentului, nu a sesizat, pana in prezent, depasiri ale concentratiilor maxim admise de I 131", mai arata Ministerul Sanatatii.

O echipa de cercetatori romani a detectat, in laboratorul de cercetari din mina Slanic Prahova, urme de iod radioactiv (I 131) in apa de ploaie si lapte de oaie provenit din zona Slanic. Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH), a declarat pentru HotNews.ro ca "aceste valori sunt atat de mici, incat nu au nici un impact asupra mediului si populatiei".

Potrivit studiului, masuratorile au relevat o concentratie de iod radioactiv in apa de ploaie intre 0,15 - 0,75 Bq/dm cub (Becquerel/litru), iar in laptele de oaie concentratia a fost de 5,2 Bq/dm cub.

Cei patru cercetatori (Romul Margineanu, Bogdan Mitrica, Ana Apostu, Claudia Gomoiu) arata ca, potrivit standardelor din Japonia, limita maxima admisa a concentratiei de iod radioactiv este de 300 Bq/dm cub pentru adulti si copii, si de 100 Bq/dm cub pentru bebelusi.