Senatul a amanat din nou validarea Corinei Dumitrescu in functia de membru CSM din partea societatii civile si alegerea unui nou membru in Consiliu, in locul lasat liber dupa invalidarea numirii lui Victor Alistar in aceasta functie. "Avem in fata o situatie inedita. Din motive pe care nu le dezvolt aici, Biroul Permanent nu a reusit sa faca o propunere de ordine de zi. Sunt motive de natura politica", a declarat presedintele Senatului, Mircea Geoana. Senatorii s-au certat asupra eliminarii de pe ordinea de zi a problemei validarii membrilor CSM, iar in cele din urma senatorii Puterii au parasit sala si, din lipsa de cvorum, sedinta s-a suspendat.

Plenul SenatuluiFoto: AGERPRES

In prezent, din cauza numarului insuficient de membri, CSM functioneaza printr-un cvorum "special" stabilit de Guvern de 14 membri, in loc 15 cat e normal.

Desi problema validarii a doi membri CSM a fost amanata si in sedinta de miercurea trecuta, senatorii s-au certat pe aceasta chestiune si in Biroul Permanent de dinaintea sedintei de plen, dar si in timpul acesteia.

Vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a declarat luni dupa sedinta conducerii acestei camere ca liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a plenului a punctului privind alegerea unui reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), informeaza Agerpres.

Conform lui Chelaru, propunerea liderului senatorilor PDL a intrunit sase voturi "pentru" si sase "impotriva", membrii Biroului Permanent manifestand "mare reticenta fata de aceasta".

Totodata, vicepresedintele PSD al Senatului a afirmat ca Radulescu si-a argumentat propunerea prin "indecizia colegilor sai de grup privind persoana pe care sa o sustina pentru numirea in functia de membru al CSM".

Coalitia de guvernare PDLUDMRUNPR are o majoritate fragila in Senat, de 69 de senatori, cu unul mai mult decat opozitia. In plus, la care se adauga si o slaba mobilizare de care uneori opozitia poate profita in cazul deciziilor aprobate cu majoritate simpla de voturi, asa cum s-a intamplat si in cazul respingerii cerererii de reexaminare a legii care reduce TVA-ul la alimentele de baza la 5% facuta de presedintele Basescu.

"Suntem in fata unei situatii inedite. Din motive pe care nu le dezvolt aici, Biroul permanent nu a reusit sa faca o propunere de ordine de zi. Sunt motive de natura politica. Suntem intr-o situatie in premiera in care BP nu a aprobat o ordine de zi. Sa vedem la nivelul liderilor de grup cum putem depasi acest impas", a declarat in sedinta de plen presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Cristian Radulescu, liderul de grup PDL:

  • Pentru a avea o ordine de zi astazi preiau propunerea facuta de secretariatul general al Senatului din care va propun sa scoatem punctul nr. 1 referitor la CSM

Puiu Hasotti, liderul de grup PNL:

  • Cred ca ar trebui ca toti liderii de grup sa se pronunte pe aceasta propunere. Eu unul nu o inteleg. Saptamana trecuta, colegul meu Cristian Radulescu, a spus ca astazi vom transa subiectul. Nu inteleg de ce trebuie sa il scoatem de pe ordinea de zi. Azi, noi BP-ul, am venit in fata dvs fara o ordine de zi asa cum prevede regulamentul. Domnul Radulescu ne-a zis ca grupul PDL nu s-a hotarat, dar de ce?

Cristian Radulescu (PDL):

  • E adevarat ca pentru noi situatia este mai dificila, noi conform legii trebuie sa alegem dintre cei 5 reprezentanti alesi de catre comisie. Alegerea se va face prin vot, iar pentru noi e mai dificil ca avem de ales intre un reprezentant al societatii civile sustinut de un ONG care se ocupa de victimele accidentelor rutiere, altul de Freedom House, altul de universitatea Spiru Haret. E dificil sa alegem pentru ca pentru noi nu au o semnificatie speciala. Pentru USL este mai usor sa aleaga in cazul doamnei Corina Dumitrescu.

Ilie Sarbu, liderul de grup PSD:

  • E pe undeva adevarat ce spune domnul Radulescu, e usor pentru noi pentru ca lucrul asta il facem de 5 luni de zile incercam sa rezolvam problema CSM-ului. Atunci voi ne spuneati ca vom avea problema cu raportul de tara. Nu sunt de acord ca dumneavoastra va e greu sa alegeti dintre cei cinci reprezentanti. Avem experienta politica despre cum se fac aceste alegeri. Dilema dumneavoastra mare nu este cea care ati spus-o aici. Ci cum veti alege intre cei doi. Nu este bine ca Senatul sa fie mereu blocat pentru ca nu s-a hotarat partidul.

Ecaterina Andronescu (PSD):

  • As vrea sa ii intorc intr-un fel cuvantul domnului Radulescu. Noi aici nu am votat pe cineva ca este sotia cuiva. In cazul Corinei Dumitrescu, Senatul are obligatia de a pune in acord decizia Curtii Constitutionale.

Toni Grebla (PSD):

  • Vreau sa va spun ca din luna ianuarie, senatul Romaniei incearca sa constituie un CSM care sa fie functional. Inca de la inceput, in mod sistematic, PDL si senatorii puterii au sabotat aceasta activitate de constituire a unui CSM functional. Guvernul, ca sa incerce sa dreaga lucrurile, a adoptat o solutie legislativa absolut aberanta, o noutate in sistemul legislativ. Printr-o Ordonanta de Urgenta a modificat regulamentul de organizare si functionare al CSM, regulament care este adoptat de el insusi.
  • CSM a adoptat deja masuri care s-au concretizat. Daca am pune la indoiala legalitatea consiliului, ar trebui ca toate masurile sa fie declarate nule. Vom primi un raport final pe justitie. Nu numai ca Senatul va fi trecut acolo intr-un capitol ca foarte pregnant ca a intarziat constituirea CSM, dar tot raportul de tara va fi marcat de aceasta idee. Dar nu Senatul a impiedicat, ci reprezentantii din Senat ai puterii. Este inadmisibil, ca un partid aflat la putere sa-si saboteze propria activitate parlamentara.

Senatorii puterii au parasit sedinta pentru a nu se realiza cvorumul

Propunerea de schimbare a ordinii de zi inaintata de liderul PDL, Cristian Radulescu, a fost supusa la vot si a primit 57 de voturi "pentru", 57 "impotriva" si o abtinere. Presedintele Senatului, Mircea Geoana a declarat propunerea respinsa si ca urmare, liderul grupului PDL, a cerut o pauza de consultari. Imediat dupa, senatorii puterii au parasit sala de sedinte si, in lipsa de cvorum, sedinta a fost suspendata.

Plenul Senatului a amanat succesiv din luna ianuarie si pana in prezent luarea unei in decizii in ceea ce priveste validarea Corinei Dumitrescu.

Pe 21 martie, in Biroul permanent al Senatului s-a hotarat amanarea validarii Corinei Dumitrescuin functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile si s-a convenit ca validarea sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile ce va fi ales in locul lui Victor Alistar.

Cine sunt cei cinci candidati pentru cel de-al doilea loc in CSM ca reprezentant al societatii civile

In sedinta de plen de miercuri, 6 aprilie, cand a venit vorba de a vota, senatorii puterii si cei ai opozitiei s-au contrazis pe ordinea in care vor fi votati candidatii. In final, validarea a fost reprogramata pentru luni, 11 aprilie.

In prezent au mandate validate doar 14 membri ai CSM.Este si motivul pentru careGuvernul a anuntat, la o saptamana dupa validarea celor 8 membri alesi in conditii legale de catre Senat, ca a aprobat oordonanta de urgentaprin care s-a fixat, in mod exceptional si temporar, cvorumul de prezenta in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 14 membri, in loc de 15, asa cum este prevazut de Legea 317/2004.