Este legea fatadelor o initiativa buna sau nu? Si daca nu, de ce? Cum isi pot finanta proprietarii renovarea fatadelor propriilor cladiri si cum se implica statul si autoritatile locale in acest proces? Presedintele Ordinului Arhitectilor, Serban Tiganas, vorbeste intr-un interviu EurActiv.ro, despre noul proiect de lege si existenta unei legi similare in tarile UE.

Serban TiganasFoto: Hotnews

Ce parere aveti despre acest proiect de lege care obliga proprietarii sa-si intretina fatadele cladirilor in care locuiesc?

Obligatia proprietarilor de a-si intretine proprietatea si nu numai fatadele n-a inventat-o aceasta lege.

Aceasta lege vine peste niste prevederi existente, incercand sa gaseasca pe deoparte niste mecanisme financiare, fortand prin puterea legii de coercitie ca proprietarii sa-si exercite obligatiile acestui drept, de fapt, pe care-l au, dreptul de proprietate.

Este o lege pe care-o includ la capitolul foarte bune intentii, in masura sa restituie cultura proprietatii si cultura calitatii arhitecturii de foarte mare interes disparuta in Romania.

Imi arata o confuzie majora mai ales la nivelul guvernantilor despre ceea ce inseamna calitatea in arhitectura.

Textul de lege este plin de exprimari confuze

Aceasta lege nu se bazeaza pe o simulare economica. As intreba guvernantii daca au un recensamant al situatiilor la care se refera si daca au facut o proiectie economica

Reabilitarea este o problema care o sa ne preocupe intens in urmatorii 50 de ani

Anul 2020 este un angajament al tuturor statelor europene ca toate cladirile noi vor fi aproape 0 consumatoare de energie, vor produce propria energie necesara

Suntem o societate de proprietari saraci. Cati proprietari exista in Romania? Mai multi ca oriunde in Europa.

Procentul de proprietari din aceasta tara n-o sa-l regasim in niciun stat european

Sa-ti permiti sa fii proprietar inseamna sa-ti permiti sa-ti intretii proprietatea

Proprietatea in Romania este intr-un procent semnificativ comuna

Cui ai dreptul sa inchiriezi proprietatea? In Romania oricui. In Suedia, in Germania, in alte state europene, nu. Acolo trebuie sa fii acceptat de comunitate, trebuie sa demonstrezi ca celui caruia i-ai inchiriat locuinta respecta legile comunitatii.

Aceasta lege are foarte mari sanse sa cada, sa nu treaca de Parlament.

Cel mai important model intr-o astfel de actiune este statul. Statul trebuie sa aiba rolul de model, de model in dezvoltare, de model in cultura spatiului construit. El trebuie sa arate cum se face.

Atata timp cat in tara asta achizitiile de lucrari de constructii si mai ales de proiectare se vor face prin licitatii pe baza pretului cel mai mic, am ratat orice sansa ca ceea ce construieste statul pe banii publici sa aiba calitate.

Legea aceasta nu vorbeste nicaieri de aspectele de mediu

A izola mai bine nu inseamna a rezolva problema, din contra

Mi se pare ca aceasta lege n-are nicio dimensiune temporala

Cat poti sa aloci pe an din bugetul local? A studiat cineva treaba asta? Nu stiu, poate ca da. Dar in textul legii nu transpare acest lucru.

Exista o astfel de lege in tarile Uniunii Europene?

Raspunsul este clar: nu stiu pentru ca n-am studiat aceasta problema.

Ce stiu este ca exista practici referitoare la proprietate

Exista si facilitati fiscale pentru astfel de operatiuni, statul sau autoritatile locale pot acorda astfel de subventii ​